自由報料

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2023年兔年勳章

我有看今晚的訪問,請問樓主是推著BB車乘坐扶手電梯,還是拖著他?

純粹自己經驗,如果小朋友年齡少,乘坐升降機會比較安全。祝早日康復。
27/11 就是我的大日子呀!!

禁止發言

禁止發言

珍珠宮

玩具勳章

QQfishs 發表於 22-10-27 10:33
其實條扶手電梯同商場都係無責任,做父母吾好好睇住咁細既小朋友,已經係疏忽照顧幼童。你仲想人哋點,又卡 ...

X2 其實樓主想人地點姐,頭先睇東張,我覺得職員唔處理傷口都正常,流緊血萬一處理不當感染點算,都係為你小朋友著想。speedy recovery

珍珠宮

玩具勳章

QQfishs 發表於 22-10-27 12:17
快都吾係你企上去先變快,你應該先評估咁細應唔應該用扶手梯,仲有升降機比你用。其次你用之前兩你兩個大 ...

X2 快都要你sip隻腳埋去先出事卦,唔通吸隻腳?如果因為快出事就唔止一個小朋友,而且大人都會有事,最緊要唔好企甘埋

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

陳圓圓 發表於 22-11-5 19:48
你跟得咁貼啊

你想慌張西望幫你討回公道?

子爵府

醒目開學勳章

祝小朋友早日康復!
其實小朋友咁細個儘量唔好自己企,因為小朋友對距離唔會咁敏感(老人家都係)。
仲有,而家好多電梯都轉咗高速電梯,所以要小心使用。

禁止訪問

男爵府

陳圓圓 發表於 22-10-27 00:19
本人一家三口去megabox消費,由10樓搭乘扶手電梯到8樓,阿仔不幸被電梯罅隙「食」腳導致右腳第一隻指甲完全 ...

其實一向電梯都存在呢個問題架,我本人親身目睹既,就係無論大人或小朋友著住對包頭既Crxxx牌類似既拖鞋上落電梯,就會比架電梯夾左隻鞋踭後半部份,好彩當時冇人受傷,但見到心都離
一離,嚇死,所以有小朋友盡量唔好比佢企最埋,亦要企正係該格既中間,以免有呢啲情況發生!商場一向都會冷淡處理,想大事化小,所以下次小朋友都係建議著返波鞋為主,保護性較強樓主唔好咁怪責自己了,最近好多商場電梯都有咁既問題,呢件事我見左2次,仔仔就用佢喜歡嘅野分散佢注意力,只要大人唔提好快冇事架啦!祝仔仔快啲好返!

男爵府

Horsebbj 發表於 22-11-5 22:50
你想慌張西望幫你討回公道?

第一日開post我已經覺得另有目的,商場打幾次電話同慰問信都話人冷漠,仲有新ac覆post助攻,結果如所料樓主比較關心找商場錯處出post,昨日再上電視,比我就首要保護小朋友吾會放佢相同樣上媒體,專心照顧佢傷勢同心靈,邊仲有心情去上電視,為咗咩?明啦。

mandy2704    發表於 22-11-7 09:24

侯爵府

本人一家三口去megabox消費,由10樓搭乘扶手電梯到8樓,阿仔不幸被電梯罅隙「食」腳導致右腳第一隻指甲完全 ...

見到都痛,希望小朋友早日康復,我自己都一場浩劫剛過

侯爵府

AACheungCheung 發表於 22-10-27 13:41
祝早日康復 , 多啲攬吓佢 , 攬時拍吓佢背脊安慰佢

任何人搭扶手電梯時隻脚都唔可以太貼電梯邊呀

由細到大呀媽都咁教,涼鞋更加

侯爵府

開心吸收勳章

扶手梯快慢一樣都會出意外。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

商場管理應該東張出個聲名,曾經對事件/ 當事人做過咩或者交待過咩,咁先做到雙方公平公道!

男爵府

陳圓圓 發表於 22-11-5 22:39
我係拖實小朋友

我相信你係拖實小朋友隻手,但理上唔理下,以為小朋友企好就盡左責任。

本身電梯都應該睇緊小朋友,小心腳邊,新聞唔係第一日報,而且你覺得電梯快就係快?出左事你就話快,但其他人可能覺得電梯速度係冇問題。出事後最大責任係父母

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

其實由妳第1日開post我已經想講,megabox條電梯又真係唔覺特別快,同埋人哋商場都有打電話問候妳哋,已經唔算冷漠㗎喇。其實妳哋係咪仲想商場賠償?

好多時小朋友響扶手電梯出意外,都係家長無留意,無照顧好。 我到依家都成日見d小朋友將隻腳放響邊邊有d毛毛果個位到企,其實妳哋個小朋友當時係咪企果個位,而妳哋又唔為意? 如果係,自己做家長都要負返d責任.
唔好用自己既諗法,夾硬套落人地身上囉~ 唔該!!!!

伯爵府

大人有責任照顧小朋友
資訊不嬲有提不可企近電梯邊

水晶宮

畀面勳章

我之前因為需要每星期都去一次megabox
條电梯真係好快,我同C6去一次講一次,一踏上去未企稳已經「her her聲」咁去我覺得真係有需要調整返個速度

祝小朋友早日康復

伯爵府

回覆樓主:

https://youtu.be/By_O3aQ2E0c

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

bigyanb 發表於 22-11-6 09:07
由細到大呀媽都咁教,涼鞋更加

係呀 , 由其小朋友 , 好多時佢哋唔係企得好貼邊 , 但佢哋隻脚仔會周圍 [了] , 咁就有機會隻脚擺咗係電梯邊而大人就唔發覺

首頁

尾頁

跳至