懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

呢胎㨂左十月中開刀,今胎轉左法國尤醫生,聽朋友介紹,話佢開刀傷口好靚,我就覺得佢好快手,專業,話唔多但會成日幫你慳住不必要洗費,不過要有心理準備等產檢係等好耐,平日2-3小時,反而星期六快d,我係開刀前一晚入院,夜晚七點幾先入院辦手續,入院前兩日要係法國做核酸陰性先可以入院,今胎冇跟住院package,最後㨂左六人房,因為三人房會比六人房總數貴三千幾,第一胎我係三人房,但疫情加哂價,所以冇住

第一胎有心臟原因做左全麻,今次評估後可以半麻,朝早7:30就準備入手術室,首先飲左杯好難飲既野,之後就落左去產房,麻醉師同我好清楚咁講每一個step,又會按撫我,要打兩支針,一支吉手係吊鹽水,佢話呢支係最痛,痛過吉背脊個支,(我覺得吉手個種痛既程度都可接受,未至於好痛),所以背脊個支就更加唔算痛,只係佢吉入去個下郁左一郁,之後隻腳就慢慢痺la,個種麻痺既感覺令我好唔習慣,好似隻腳想郁下但又冇力提起,好奇怪,醫生話正常既,佢仲同我講麻醉藥過左,全麻既痛會痛過半麻,聽完就放心好多la,因為全麻我都覺得唔算好痛,可能因為之後食太多止痛藥

之後就等醫生黎la,醫生黎就叫埋我老公入黎陪產la,醫生手勢好快,幾分鐘麻醉師話要禁下個肚,推BB個頭出黎,過程比我想像中快,醫生話過程冇出好多血,好快頭仔出左黎la,無幾耐,我聽到bb既喊聲,醫生就恭喜我la,再影埋合照,個下覺得終於缷貨la,順順利利就好了

隔幾個鐘之後,慢慢d痛開始黎la,真係起下身都痛,但都要郁下,唔郁動下第二日落床仲痛,食完止痛藥同塞肛門藥就好好多,第四五日除左傷口扯住痛之外,其他都還好

探訪方面,只可三個人探訪(爸爸同另外兩個每日固定成員),除左探bb時段可以三個人,其餘探媽媽都只可以一個入去

至於收費,因為唔同醫生,第一胎係出面d醫生,但都俾大家參考

2022年第二胎:醫院費$30275,醫生費$38920

total = $69195

2018年第1胎:醫院費$26471,醫生費$34400

total= $60871

複式洋房

有用資料
你住4日3夜?

大宅

ivancck 發表於 22-10-27 04:02
呢胎㨂左十月中開刀,今胎轉左法國尤醫生,聽朋友介紹,話佢開刀傷口好靚,我就覺得佢好快手,專業,話唔多 ...

我今胎都諗住搵尤醫生,都係朋友介紹,未見過佢,不過聽你講完放心咗(emoji)(emoji) thanks for sharing

別墅

回覆 clement1038 的帖子

五日四夜

別墅

回覆 lolobae 的帖子

因為我search d資訊都幾年前,所以想update d新資訊,你真係有心理準備產檢等好耐,我覺得佢做野爽手同埋好有經驗,有d人覺得佢冇乜禮貌,我又唔太覺既,同埋聽講入面好多姑娘生都找佢ga,最緊要係手勢好啫

大宅

ivancck 發表於 22-10-27 21:31

因為我search d資訊都幾年前,所以想update d新資訊,你真係有心理準備產檢等好耐, ...

我朋友有同我講:佢部機無出面咁靚
不過尤醫生要講嘅都會講,唔會無禮貌/串,
同埋產檢都平D,所以我先諗住試吓

複式洋房

我都諗住搵尤醫生生,想問吓要大約幾時落訂?同埋係邊度可以睇到收費表?thx

民房

ivancck 發表於 22-10-27 04:02
呢胎㨂左十月中開刀,今胎轉左法國尤醫生,聽朋友介紹,話佢開刀傷口好靚,我就覺得佢好快手,專業,話唔多 ...

非常好嘅,分享多謝你, 我都想喺法國醫院開刀, 睇過資料好似法國係最平

大宅

babyminions 發表於 22-10-29 14:08
我都諗住搵尤醫生生,想問吓要大約幾時落訂?同埋係邊度可以睇到收費表?thx ...

你打去法國醫院問,只會問到診金,護士話要見完醫生先知幾錢,朋友今年搵尤醫生,產檢大約$700,未計藥費

別墅

babyminions 發表於 22-10-29 14:08
我都諗住搵尤醫生生,想問吓要大約幾時落訂?同埋係邊度可以睇到收費表?thx ...

唔知你會唔會擇日,唔擇日就早兩個月先落訂都冇問題,冇收費表ga,醫生都係臨生前一個月俾入院信我個陣,有佢個收費參考要你簽名同意,佢叫我預6-7萬,最後就差唔多7萬

別墅

bbg236 發表於 22-10-30 10:26
非常好嘅,分享多謝你, 我都想喺法國醫院開刀, 睇過資料好似法國係最平
...

疫情加左價,早幾年真係最平,而家唔知
我2018年都係法國生,都係6萬左右

別墅

lolobae 發表於 22-10-31 09:59
你打去法國醫院問,只會問到診金,護士話要見完醫生先知幾錢,朋友今年搵尤醫生,產檢大約$700,未計藥費
...

每次都係$650咁上下,算好平ga la
黑白機

別墅

lolobae 發表於 22-10-27 22:33

我朋友有同我講:佢部機無出面咁靚
不過尤醫生要講嘅都會講,唔會無禮貌/串,

我唔覺得佢串,佢有d用中醫個套,會提你唔好食d咩寒涼野

洋房

請問可唔可以分享一下法國醫院有咩水奶牌子選擇?

別墅

gusi1225 發表於 22-11-3 22:26
請問可唔可以分享一下法國醫院有咩水奶牌子選擇?

你指奶粉?奶粉差不多有齊你㨂

大宅

回覆 gusi1225 的帖子

我印象有illuma,美贊臣,雅培,hipp,能恩,雪印,Aptamil,我自己揀左hipp

複式洋房

法國醫院個電話打極都打唔通🙈親身去問Reception話唔清楚醫生收費

複式洋房

回覆 ivancck 的帖子

多謝你嘅資訊啊!🙏🏻

大宅

babyminions 發表於 22-11-5 12:44

法國醫院個電話打極都打唔通🙈親身去問Reception話唔清楚醫生收費 ...

個電話係超難打,我預約咗打風果日5:45 ,之前一日狂打50次先有人接,仲要答我唔到係咪落咗8號風球2個鐘就可以照睇,一改期就改3星期後….暈
所以我諗我唔會繼續去果度產檢,因為上一胎突然個胃痛,又無胃藥,又驚BB有事,即刻搵醫生攝個時間俾我檢查;如果去法國,我唔舒服應該唔會有力打幾十次電話囉….所以之後會搵返出面私家。

別墅

lolobae 發表於 22-11-5 17:34
個電話係超難打,我預約咗打風果日5:45 ,之前一日狂打50次先有人接,仲要答我唔到係咪落咗8號風球2個鐘就 ...

你咁岩第一次產檢?
醫院電話真係超級難打,我每次都都想爆粗
我記得唔知第一二次產檢,醫生有俾咭片,有call台留言可以找到佢,佢都會即日覆,緊急會佢親自覆,唔緊急就醫院姑娘覆

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊