自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

N年前喺大陸惠州某農村,夜晚出去抬頭就見滿天星,晚晚都係咁樣,好閃靚到不得了仲見到螢火蟲

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

hfl2000 發表於 22-10-30 13:57
N年前喺大陸惠州某農村,夜晚出去抬頭就見滿天星,晚晚都係咁樣,好閃靚到不得了仲見到螢火蟲
...

最失望係去日本鳥取縣(出名多星星睇,又名星取縣),點知去到一粒星都睇唔到,不過唔知係咪因為落雨天氣唔好

大宅

CYT0408 發表於 22-10-30 09:12
香港都有
當年拎禁區紙入大嶼山
離開時天都黑齊

而家要7點前離開,應該好難等到星海….

伯爵府

回覆樓主:

大澳東方xx園(餐館)對出,食飽飯沿路行返出去搵車搭嘅時候,四周萬里無雲,好多星星睇,真係好靚好靚!

侯爵府

vivibabyvivi 發表於 22-10-29 22:42
我去旅行,最期待就係夜晚睇星。

好可惜好多以為會有好多星嘅地方都冇。雲南麗江,香格里拉,東非大草原, ...

我係MEL自駕去SYD有星河
真係睇到超震撼

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

vivibabyvivi 發表於 22-10-29 22:42

好可惜好多以為會有好多星嘅地方都冇。雲南麗江,香格里拉,東非大草原, ...

澳洲的環保做的非常好、晚上揸車是好遠先有一盞街燈的、只靠自己車頭燈照在地上的貓眼石而行、完全沒有光污染。所以天空上不是一粒或兩位的星星,而是全個天空也是星、真係可以稱得上銀河

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

蒙古輝騰錫勒大草原,係我「最接近」星星嘅地方
海拔1800+米,夜晚出去除咗草草就係草 。當年去,導遊仲係靠睇星此方向

子爵府

2023年兔年勳章 牛年勳章

廿年前去雲南唔記得咩海子嘅地方,好多星;去紐西蘭皇后鎮都成條銀河橫跨天際。

侯爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 BK Milk勳章

我細個係大陸長大,那時候的天氣無宜家污染咁嚴重.夏天真係一抬頭望天空,真係見到成條銀河,繁星點點……冬天都可以見到好多星座……射手,天蝎……北極星,北斗七星.朝早返學比較早5點幾6點左右,仲時唔時見到好多流星兒時的回憶真係好美好

伯爵府

牛年勳章

回覆樓主:

日本鄉下地方,滿天星星,好似一伸手就摸到咁。
畢生難忘!

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

澳洲南面嘅郊區
天氣好會見到⋯⋯銀河

男爵府

letiteasy 發表於 22-10-30 14:20
而家要7點前離開,應該好難等到星海….

可以的,依家6點幾都天黑了
真係好靚

水晶宮

科大夜晚「火鷄」度,成個天都好多星星,好靚的。

科大自黑暴後,禁止開放比公眾,但而家好似開始逐漸開放,你留意下。

男爵府

南半球國家,紐西蘭澳洲,無光害嘅地方,星真係好似密不透風咁鋪喺夜空。

複式洋房

快樂鳥 發表於 22-10-30 14:40
澳洲的環保做的非常好、晚上揸車是好遠先有一盞街燈的、只靠自己車頭燈照在地上的貓眼石而行、完全沒有光 ...

我都係澳洲。真係明顯見到一條銀河,好誇張。之後去晒世界各地,都無甘震撼。

琥珀宮

塘福沙灘,嗰次真係好浪漫
同未係c6嘅c6一齊睇

子爵府

關島和塞班島個天空都好多星星,諗起都好想去旅行

複式洋房

回覆樓主:

男爵府

當年中五會考之後同同學去東龍島露營,個星空靚到不得了,好清楚見到成條銀河,一路望實個天,仲見到好幾次流星閃過。不過廿幾年後今日,唔知仲有冇

伯爵府

埃及有呀

首頁

尾頁

跳至