自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章

珠氏家庭 發表於 22-11-2 08:37
大把哩啲人~
得把口, 天文台做乜都唔啱!

到時個測量儀器放係佢屋企,名符其實個天都要圍住佢轉
開心每一天

琥珀宮

回覆樓主:

昨晚有個教師朋友鬧政府與李家超搞到好亂,我回佢都未到明天,點解要鬧定先?而且唔關特首事。今朝見好囉,佢唔使鬧政府咯,等我呢亭蟻民返工啦!

人悲觀,常不滿現實,唔曉境隨心轉,做人點會開心?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

SmallTungmama 發表於 22-11-2 08:49
其實每一類嘅安排都唔能夠滿足所有類型嘅人, 學校/中心職員八号風球都要放工, 到時啲人又會嘈一早停課咪好 ...

當然唔會有絕對公平,只係唔明白,中心員工理應3號風球都要返工吧

不過樓上有jm回應左,係可以聯絡中心照帶去,相信係新聞只講前半部

侯爵府

小晴天 發表於 22-11-2 08:13
係,明白打風有時會令交通繁忙,搭車麻煩,但一年有幾多次丫?

今次教育局彈性處理三號波都宣佈全部停課, ...

蔡xx 醒過 楊xx

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

小ice 發表於 22-11-2 08:15
換左屆,教育局今次做得好

尋晚已經有惡死家長話掛就早d,唔好搞到佢咁麻煩
放下自在

子爵府

bks2014 發表於 22-11-2 07:57
看到很多人批評天文台考慮在12點至2點掛8號,對天文台冷嘲熱諷⋯⋯下刪一萬字
掛8號風球有科學標准的

氣候現象跟本唔可以怪誰.

大家還是順應天意吧!

go with the flow~

珍珠宮

MM2H 發表於 22-11-2 08:23
當然小朋友病時都要作出安排

只係講緊,一般打工仔都要返工時,日間幼兒同老人中心,唔係都應該一樣有人 ...

咁出面打緊風又落緊雨,大家冇必要就留喺屋企都係常識啫!始終係比較安全吖嘛!萬一喺路上遇到意外就唔好啦!

男爵府

MM2H 發表於 22-11-2 08:07
但同時,政府部門間配合就真係唔太合理,學校停課,日間幼兒中心同老人中心,就新聞公佈話唔好帶家人去,對 ...

咁其實三號風球已經會有咁安排,唔係今次係咁。講真如果幼兒中心老人中心開,D人8號風球趕放工大風大雨又要接佢地,途中發生咩意外,咁賴邊個,唔知你係咪面對同樣困難?針冇兩頭利。
我自己都經歷過個女細個時,遇到咁情況,都係要請假,家有老有少嘅,都會有定心理準備,隨時預左有緊急狀況(唔單止係天氣問題)要請假!又或者諗定其他方案去應付。
可能你覺得唔合理係點解我地仲要返工啫

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

其實點做都一定會俾人鬧
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

2024年龍年勳章

MM2H 發表於 22-11-2 08:52
當然唔會有絕對公平,只係唔明白,中心員工理應3號風球都要返工吧

不過樓上有jm回應左,係可以聯絡中心照 ...

唔送小朋友/老人家去中心, 唔代表中心職員唔使返工, 中心職員仍然有返工㗎, 只係叫家長唔好送小朋友或者老人家去中心, 可能都擔心途中有危險!同埋都怕八號風球嘅時候接都好狼狽!

翡翠宮

LekGirl 發表於 22-11-2 08:55
咁出面打緊風又落緊雨,大家冇必要就留喺屋企都係常識啫!始終係比較安全吖嘛!萬一喺路上遇到意外就唔好 ...

所有事都有無限可能性,我只係聽新聞咁講,唔明白機制上配套應該係點,單從工作程序,中心3號風球係開放

伯爵府

MM2H 發表於 22-11-2 08:49
不嬲都係咁?即係3號風球就呼籲唔好帶家人去中心?

我唔清楚,純係今朝聽新聞講幾次,覺得唔明點解咁樣 ...

我意思係不嬲會有啲情況突然送唔到去,例如小朋友病咗。打風危險政府叫人唔好送去好正常,唔係人人都揾唔到人睇,又唔係話中心關閉,有需要可照送去

翡翠宮

ms.aeroplane 發表於 22-11-2 08:56

咁其實三號風球已經會有咁安排,唔係今次係咁。講真如 ...

誤會了,我冇面對過呢類問題,純粹係唔理解政府部門間點配合,你可以睇番我隨後嘅回應

公爵府

牛年勳章

MM2H 發表於 22-11-2 08:07
但同時,政府部門間配合就真係唔太合理,學校停課,日間幼兒中心同老人中心,就新聞公佈話唔好帶家人去,對 ...

唔通雙職嘅打工仔要同學校、日間幼兒中心同老人中心睇齊,大家一齊返、一齊休先叫「合理」?
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

公爵府

牛年勳章

esmehouse 發表於 22-11-2 08:58
其實點做都一定會俾人鬧

至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

翡翠宮

Carol999 發表於 22-11-2 09:02
唔通雙職嘅打工仔要同學校、日間幼兒中心同老人中心睇齊,大家一齊返、一齊休先叫「合理」?:unk ...

唔洗r 頭,大家討論,你可以先睇睇我前面嘅回應
attach0/tmp/phpFnW4c0

hungng    發表於 22-11-2 12:07

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

刁民太多

子爵府

牛年勳章

cattz288 發表於 22-11-2 08:53
尋晚已經有惡死家長話掛就早d,唔好搞到佢咁麻煩

真係好怕呢一啲又蠢又惡嘅人,仲要大大聲慌死冇人知佢冇腦兼夾野蠻

男爵府

MM2H 發表於 22-11-2 08:59
所有事都有無限可能性,我只係聽新聞咁講,唔明白機制上配套應該係點,單從工作程序,中心3號風球係開放
...

人係活,機制係死,已經預知掛8號,唔開放都正常。有時明知最多掛3號,冇威脅性,照開,都係正常!

水晶宮

如果話政府/天文台錯, 最錯係出預告比大家知幾點掛, 比位某些人罵政府. 應該好似以前咁, 差不多打到黎先公佈, 咁樣就無野好罵了

首頁
12345...7

尾頁

跳至