自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

mother904 發表於 22-11-2 08:32
應該怕2點掛8 號,除左趕放工,仲要趕去接小朋友同長者,市況會出現大混亂。尋日全日掛左3號,中心都照開 ...

同意。
但太多人唔明白。

侯爵府

好媽媽勳章

珠氏家庭 發表於 22-11-2 09:47
仲要跟出跟入~
人到邊, 儀器跟到邊~

到時可能房就三號風球,個廳就炎熱天氣警告
開心每一天

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

MM2H 發表於 22-11-2 08:07
但同時,政府部門間配合就真係唔太合理,學校停課,日間幼兒中心同老人中心,就新聞公佈話唔好帶家人去,對 ...

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

社署類嘅中心,運作唔止得中心職員,所有嘢都係一環扣一環

例如食物供應,人手當值
好多時呢類中心响打風或者突發事件中,中心人手會分發去上門,預先將物資齊集,送去有需要嘅人家中
叫有能力留家照顧嘅人唔好送老人家去中心,就係某程度上令托管中心保持2邊運行

仲有,運送物資嘅車輛,都仍然要加大送飯服務,而處理飯餸中心,又因為人手短缺要從新調配
咁多工序要協調,仲要比人鬧,邊個理解?

伯爵府

回覆樓主:

我成日都唸
每次颱風係咪都係港人第一次經歷?

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

其實咁樣預測,真係已經好好啦,起碼明知放學時間會亂,就小1批學生出門,起碼到8號時,佢地1定安全啦
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

伯爵府

回覆樓主:

每一次打風都係會有咁多討論爭議嘅話題出現, 因為每個人都係只係從自己方便及利益出發, 總之係打亂佢哋嘅恆常或者煩到佢哋嘅就只會不停咁鬧鬧鬧...

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

每次呢d時刻總有駡戰

我覺得今次安排得好好吖,唔明點解仲鬧?

水晶宮

miriam 發表於 22-11-2 09:30
天文台做乜都錯, 最好係一有風球時就即刻安排放假, 直至落波為止

係要全日放假,落波要迫車返工,都係會罵

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

MM2H 發表於 22-11-2 08:40
我只係覺得唔明,打工仔返工,而社區中心配套,都係本旨為支援家庭工作人口,亦因此大多都係開設於低收入 ...

見到有jm話中心照樣要開放比有需要人士返去。去開的應該知!
利申:小朋友細時工人及長老湊

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

樓主啲比喻好具體、好易明

本末倒置嘅人,應該將佢哋嘅無知收埋,唔應該公開,好愚蠢

子爵府

回覆樓主:

好多人當自己係天文專家,意見多多,既然當自己專家,就早作安排啦,有乜好鬧

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

珍珠宮

MM2H 發表於 22-11-2 08:07
但同時,政府部門間配合就真係唔太合理,學校停課,日間幼兒中心同老人中心,就新聞公佈話唔好帶家人去,對 ...
咁都吾關天文台事掛。天文台一定係按數據辦事,至於老少安排,政府應該諗諗點幫在職市民

伯爵府

2024年龍年勳章 2018父親節勳章

唉...打風我哋戶外工作好慘情喇....別人唔知嘅痛苦..唉!!!

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

好多人為鬧而鬧

男爵府

牛年勳章

回覆樓主:

諗起我奶奶話。。如果個孫遲5分鐘出世個時辰就好

侯爵府

bks2014 發表於 22-11-2 07:57
看到很多人批評天文台考慮在12點至2點掛8號,對天文台冷嘲熱諷⋯⋯下刪一萬字
掛8號風球有科學標准的

未有互聯網, 依D所謂嘅批評唔會浮面四圍傳,被擴大.
當大家享受緊互聯網嘅便利時, 亦要忍受下不必要嘅噪音, 並回歸理性呀.

男爵府

小晴天 發表於 22-11-2 08:13
係,明白打風有時會令交通繁忙,搭車麻煩,但一年有幾多次丫?

今次教育局彈性處理三號波都宣佈全部停課, ...

同意,今次學生不用返,處理得好好。起碼減少混亂或意外。

唔明白仲有人鬧細路唔使返但大人又要返工,小孩點算,呢啲根本係父母責任,未生之前就要諗清諗楚呢D情況怎處理,咁都怪政府

男爵府

careyjackygigi 發表於 22-11-2 11:54
諗起我奶奶話。。如果個孫遲5分鐘出世個時辰就好

Wakaka 你奶奶咁好,唔係怪你忍多5分鐘柯佢出嚟

首頁

尾頁

跳至