自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

細仔就黎8歲,今年讀三/四年級混合班,就快到年尾大考,我知道如果佢考得好,明年會入到精英班。但從其他家長口中,得悉嗰個班主任今年成日俾人投訴針對某些學生,你會點做?

(1)叫自己個仔考得差啲唔好入去嗰班。
(2)叫自己個仔盡能力考試,明年去勇於面對呢個不受歡迎嘅班主任。

我朋友個仔喺佢隔籬班,朋友竟然叫自己個仔考得差啲,唔使將來比依個班主任虐待,你哋點睇?

伯爵府

goodsnooky 發表於 22-11-3 17:17
細仔就黎8歲,今年讀三/四年級混合班,就快到年尾大考,我知道如果佢考得好,明年會入到精英班。但從其他 ...

順其自然

la_source    發表於 22-11-3 17:35

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

好少會叫仔女特登考試考得差喎

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

其實你身處嘅地方都無所謂精唔精英班...個老師係咪唔好? 唔相處過都唔可以作實...

水晶宮

回覆樓主:

做好自己

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

goodsnooky 發表於 22-11-3 17:17
細仔就黎8歲,今年讀三/四年級混合班,就快到年尾大考,我知道如果佢考得好,明年會入到精英班。但從其他 ...

盡自己能力

無理由特登考差d

如果入左隔離班,但隔離班又轉左個唔好嘅老師,咁點算
不要從別人的嘴裡去認識我

別墅

我相信人夾人吧, 但絕對不會要孩子特別去考差,
有時也會了解一下是否精英班的家長特別喜愛投訴

水晶宮

唔會叫仔女突登考差d。咁樣教小朋友係好錯。

個班主任被人投訴,好過佢不斷投訴學生。就算佢教得唔好,都係一科遮,咁其他科讀精英班都有得着。

珍珠宮

lojo11 發表於 22-11-3 17:28
其實你身處嘅地方都無所謂精唔精英班...個老師係咪唔好? 唔相處過都唔可以作實... ...

個老師10年前教過大仔,同佢接觸過我覺得佢又OK,但過咗咁多年好多人話佢上升副校長升唔到級,所以就成日都向學生發脾氣,無心教學。

珍珠宮

Jane1983 發表於 22-11-3 17:35
唔會叫仔女突登考差d。咁樣教小朋友係好錯。

個班主任被人投訴,好過佢不斷投訴學生。就算佢教得唔 ...

我喺外國,班主任會教全科,除咗數學同埋音樂之外,我不嬲都冇叫個仔特登考得差啲,反而會鼓勵佢做到最好,但如果真係入到呢一班,我驚做錯咗依個決定。

珍珠宮

crystal媽咪 發表於 22-11-3 17:29
盡自己能力

無理由特登考差d

Crystal 媽咪,你講得冇錯,我唔知道出年其他班嘅老師係點,反而覺得呢個成日俾人投訴嘅班主任,至少當年對我大仔都好好,但係隔咗10年人有冇變到真係好難講,不過有其他BK家長講,學生同埋老師都係人,人夾人緣啦!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

goodsnooky 發表於 22-11-3 17:40
Crystal 媽咪,你講得冇錯,我唔知道出年其他班嘅老師係點,反而覺得呢個成日俾人投訴嘅班主任,至少當年 ...

如果你接觸過係ok就跟隨感覺
不要從別人的嘴裡去認識我

珍珠宮

kalunpapa 發表於 22-11-3 17:29
我相信人夾人吧, 但絕對不會要孩子特別去考差,
有時也會了解一下是否精英班的家長特別喜愛投訴 ...

你講得都冇錯喎!我接觸過有啲家長做「投訴王」。

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

呢個世界度度都有唔好既人,以前你會唔會特登做衰d唔升職,而唔去照呼某d麻煩老闆?
天朗氣清

男爵府

可能我陰謀論咗少少,你個朋友咁講,係咪想你小朋友考差d,佢少個敵人,順利入精英班?

珍珠宮

mrchuchu 發表於 22-11-3 17:48
可能我陰謀論咗少少,你個朋友咁講,係咪想你小朋友考差d,佢少個敵人,順利入精英班?
...

暫時嚟睇,佢個仔入精英班嘅機會可能唔係咁高。或者我朋友想有一個落台階,就算個仔考得唔好,佢都會話係佢自己叫個仔考得差啲,係真係假我真係好難估。

珍珠宮

隨遇而安

別墅

goodsnooky 發表於 22-11-3 17:42
你講得都冇錯喎!我接觸過有啲家長做「投訴王」。

所以凡事多面看囉, 現在只有家長一面之詞, 但被投訴的老師應該從來沒有對外解釋過吧. 有時真相未必是表面看到的一樣, 始終我看過麻煩的家長太多了, 老師有時也很難做

珍珠宮

kalunpapa 發表於 22-11-3 17:56
所以凡事多面看囉, 現在只有家長一面之詞, 但被投訴的老師應該從來沒有對外解釋過吧. 有時真相未必是表面 ...

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

咁要試過才知,可能人夾人緣,要睇小朋友性格,谷唔谷得,或者人地感觀差,但你覺得個老師好呢
Btw,我仔試過入精英班,班主任成日話佢,令佢極討厭數學,我估佢有可能特登考差d, 知道下年唔洗入精英班,開心到跳舞。到下年佢勁鐘意個數學老師,數學堂上得好開心。而且唔一定入精英先keep到好成績,我仔呈分有BAND 1A,自行2間都收左。

首頁

尾頁

跳至