自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

chingnc 發表於 22-11-8 16:41

我諗住打隻安全牌,一家做筒,一定對對糊,打8筒諗住實無人 ...

你寧願打出去搏,都唔想開槓怕俾人知叫糊,想法有點另類….

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

其實你一直打索萬番,係人都知你做筒子清一色啦,駛咩驚wor

alau2021    發表於 22-11-8 18:13

侯爵府

chingnc 發表於 22-11-8 18:00
個刻就係打筒子最穩陣先打,槓隻摸隻唔岩使既我一定會打走,本身叫緊糊啦麻,一定會博,所以甘猶豫
...

未叫糊就唔槓,叫緊糊梗係多個機會自摸先啦

侯爵府

11B 發表於 22-11-8 17:55
如果已無哂3,4筒,緊係唔槓打返出去照叫2,5筒。雞7博自摸8番。否則槓咗是但單吊3,4筒,清一色對對糊打出已10 ...

槓咗都係叫2,5筒,唔係單吊3,4筒

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

chingnc 發表於 22-11-8 16:41

我諗住打隻安全牌,一家做筒,一定對對糊,打8筒諗住實無人 ...

你反正都打8筒,梗係桿喇,摸多隻
放下自在

珍珠宮

玩具勳章

Charlotte_mom 發表於 22-11-8 18:11
你寧願打出去搏,都唔想開槓怕俾人知叫糊,想法有點另類….

開槓先係博喎

王國長老

chingnc 發表於 22-11-8 18:19
開槓先係博喎

樓上都解釋咗唔會俾人搶槓(只有13么可搶暗槓)
13么唔要8筒
對對糊亦唔會要8筒(你都齊4隻,佢連單吊機會都無)
做筒子嘅亦搶唔到你,見到8筒斷纜只能慘叫

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我唔會槓之後打隻8筒出去,廣東牌如果當時無人做筒子,輸嘅機會好細,又可以避免摸隻生章番黎焗打,再者如果有人叫緊大牌,要棄糊的話仲有3隻8筒可以打。

侯爵府

麟媽媽 發表於 22-11-8 18:26
我唔會槓之後打隻8筒出去,廣東牌如果當時無人做筒子,輸嘅機會好細,又可以避免摸隻生章番黎焗打,再者如 ...

我完全諗唔到咩道理! 樓主已經係清一色, 唔係三四番細牌, 仲斯斯縮縮, 輸晒信心同氣勢。開唔開貢人地都睇得出佢做咩牌, 使乜諗咁多。咁大牌都仲要驚出沖, 咁細牌咪要鋪鋪棄糊?

佢話睇返最後果隻, 好彩唔係2, 3, 4, 5 筒, 咁如果係呢? 邊可能咁諗? 有 5 飛 (佢講漏左 9 筒) 可以食或轉成大對對, 邊可能放棄一次機會!

除非打好大, 當搵食, 否則好似樓主咁打法, 我唔覺得有咩樂趣。

alau2021    發表於 22-11-8 19:17

珍珠宮

chingnc 發表於 22-11-8 18:19
開槓先係博喎

你舖牌咁大,點會唔搏呀?同埋我唔明點解開槓係搏囉,見你啲思維睇嚟你打麻雀都係輸多贏少咖喇

侯爵府

Prosperous 發表於 22-11-8 19:15
我完全諗唔到咩道理! 樓主已經係清一色, 唔係三四番細牌, 仲斯斯縮縮, 輸晒信心同氣勢。開唔開貢人地都睇得 ...

咪係囉,咁靚牌都要驚,咪鋪鋪棄糊?
樓主怕俾人知係大牌都搞笑,當然要俾人知啦,唔係清一色都要扮到係,人哋棄糊咪仲好

侯爵府

好媽媽勳章

chingnc 發表於 22-11-8 14:16
無影到碰左個間

咁我一定槓,一嚟槓上自摸加一番,二嚟槓斷八筒,有機會碰埋九筒,咁就叫二,三筒,食三筒清一色對對糊,食大嗰
開心每一天

珍珠宮

alau2021 發表於 22-11-8 19:23
樓主怕俾人知係大牌都搞笑,當然要俾人知啦,唔係清一色都要扮到係, ...

係囉,居然唔槓嘅原因係驚被人知叫糊真係令人O 嘴,難得見識到樓主嘅牌技,我好有興趣同樓主打下麻雀,睇嚟贏餐飯唔係問題

珍珠宮

玩具勳章

alau2021 發表於 22-11-8 19:23
樓主怕俾人知係大牌都搞笑,當然要俾人知啦,唔係清一色都要扮到係, ...

有咩甘搞笑,唔係怕人知大牌,你唔好搞錯意思

珍珠宮

玩具勳章

whyyou 發表於 22-11-8 19:22
你舖牌咁大,點會唔搏呀?同埋我唔明點解開槓係搏囉,見你啲思維睇嚟你打麻雀都係輸多贏少咖喇
...

乜得你把口頁衰架,我都係請教下大家會點打姐

珍珠宮

玩具勳章

Prosperous 發表於 22-11-8 19:15
我完全諗唔到咩道理! 樓主已經係清一色, 唔係三四番細牌, 仲斯斯縮縮, 輸晒信心同氣勢。開唔開貢人地都睇 ...

9筒只可以做眼。我話睇番隻牌,不過係好奇係咩姐,我係打得比較保守d囉,唔識梗係守啦

珍珠宮

chingnc 發表於 22-11-8 19:45
乜得你把口頁衰架,我都係請教下大家會點打姐

咁叫衰?你嘅思維真係好有問題喎

珍珠宮

玩具勳章

麟媽媽 發表於 22-11-8 18:26
我唔會槓之後打隻8筒出去,廣東牌如果當時無人做筒子,輸嘅機會好細,又可以避免摸隻生章番黎焗打,再者如 ...

你是難得的清泉 先打8筒都唔係棄糊

侯爵府

chingnc 發表於 22-11-8 19:49
9筒只可以做眼。我話睇番隻牌,不過係好奇係咩姐,我係打得比較保守d囉,唔識梗係守啦
...
9 筒唔止係做眼, 你摸多隻 9 筒, 係可以是但打返隻 3 或 4 筒出去, 做大對對! 吾知地下有咩牌, 如果 2, 5 筒已經出左好多, 單吊 3/4 筒未必差過叫兩飛。問題係你根本睇唔到有多一個選擇, 你話你係新手, 慢慢摸索啦。

好多人話打麻雀係運氣多過技術, 我都幾同意, 好運就算打錯牌、叫少一兩飛, 一樣食到。所以如果唔係打好大, 不防放膽啲, 畏首畏尾唔好玩的。

珍珠宮

槓咗之後會唔會叫死牌?如果唔會我會即刻槓博多一番。

首頁

尾頁

跳至