自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

水晶宮

愛得乃 發表於 22-11-8 20:20
咁樣講係咪台灣讀完之後重要考外國試咪仲麻煩左

我識幾個人都係台灣讀大學,返香港做普通公司係無問題,其中一個多年前入威馬電器做,另一個就去左外國Top Up 多年Master,返香港係承認最Top 既學歷,後來入左政府部門做

禁止訪問

2023年兔年勳章

大宅

回覆 pauline_c 的帖子

係?我以為醫科獸醫科local 同international 都係呢個deadline.

大宅

回覆 Jpeg74 的帖子

獸醫申請注意事項 如果是通過UCAS 申請英國大學獸醫院的同學們,一定要留意申請的截止日期。 英國大部分學科都是1月份截止的,然而包括獸醫學在內的另外兩「醫」(牙醫、醫學),甚至牛津、劍橋大學都是提前在10月15日截止申請的

https://linkedu.hk/subject/uk/vetscience/

大宅

回覆 TMC3012 的帖子

請問是報讀香港city u 定外國大學?知唔知點解最後冇收?好想知多d

大宅

回覆 愛得乃 的帖子

同我女一樣,細細個就好鍾意動物,既言佢咁有drive, 好難得㗎, 多d鼓勵吓佢啦

男爵府

sasa615 發表於 22-11-8 19:36
台灣獸醫系都ok
當然最好係返內地讀

點解獸醫會大陸好

男爵府

回覆樓主:

外國獸醫大學排名美國>英國>澳洲

子爵府

回覆樓主:

要努力啲讀書, 攞更好成績, Vet School 比 Medical School 更難入, 因為得好少學位。識兩個外國朋友由細到大都想做 Vet 但入唔到, 最後入了 Medical School, 有個仲讀埋專科,而家係 surgeon.

Jpeg74    發表於 22-11-8 22:03

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Jpeg74 發表於 22-11-8 20:55
回覆 TMC3012 的帖子

請問是報讀香港city u 定外國大學?知唔知點解最後冇收?好想知多d ...

外國呀

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Jpeg74 發表於 22-11-8 20:04
澳洲獸醫要讀6年。但如果想報英國大學讀獸醫,已於今年既10月15日截止咗申請啦。 ...

重要好高分!

男爵府

lily233242 發表於 22-11-8 19:38
城大有得讀獸醫

城大獸醫都ok

侯爵府

愛得乃 發表於 22-11-8 19:23
細仔出年DSE畢業,佢話想去澳洲讀獸醫,本身成績喺香港應該都入到八大一般科目,但佢話想睇下出面世界係點 ...

最緊要睇你有冇經濟能力俾佢去外國讀書先,有就梗係好啦。

珊瑚宮

愛得乃 發表於 22-11-8 20:32
其實細佬都好乖,佢自己話草咗兩萬蚊,第一年生活費唔洗擔心要額外俾佢,感覺到佢好有決心,我淨係俾學費 ...

一年大學學費加生活費40~50萬!

伯爵府

愛得乃 發表於 22-11-8 19:23
細仔出年DSE畢業,佢話想去澳洲讀獸醫,本身成績喺香港應該都入到八大一般科目,但佢話想睇下出面世界係點 ...
我仔系澳洲讀緊,當年中大中文系已收,你如果想做獸醫首先要做義工,就算城大和澳洲也要相關經驗,如外國讀基本四百萬,要諗清楚。

伯爵府

Fishqqma 發表於 22-11-8 22:42
一年大學學費加生活費40~50萬!
吾得呀,基本六七十萬一年呀,學費72000澳元,未計住食

珊瑚宮

chrischeung 發表於 22-11-8 22:47

請問邊間學校七萬二學費?邊科?

珊瑚宮

chrischeung 發表於 22-11-8 22:47

當AUD72000學費!
食住每個月用AUD4000都好誇張!

伯爵府

+3金熱血

愛得乃 發表於 22-11-8 20:10
照講香港獸醫都應該唔會差呀

畀個貼士你,如果本地cityu都考慮的話,快D去找兩個星期與動物有關的工作經驗。這是cityu申請必需的。因為這個要求,報名人數勁跌。肯付出工作經驗,加6 Best 34分,即大約平均5-5*, 就入到。比medic, PT, OT要求低。

加油

伯爵府

回覆 Fishqqma 的帖子

悉尼大學,但我問過英國和其他,凡系讀醫六十几萬走不掉。我吾覺值囉。

首頁
12345...12

尾頁

跳至