自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

KikiAc 發表於 22-11-9 23:49
等極都無公屋,連凶宅都唔無機會,好灰心,百幾尺當住劏房,過渡房屋都去睇過,元朗都要$2700租,大概可以 ...

十幾年?係咪單人,如果2人以上排新界好快喎

珍珠宮

KikiAc 發表於 22-11-9 23:10
沒有公居,現在租屋,是排左公屋十幾年未派到屋,上兩星期,有信可以選凶宅,點知到去揀屋前收到通知,全 ...

冇公屋都可以買綠置居單位咖咩?

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

whyyou 發表於 22-11-10 00:16
冇公屋都可以買綠置居單位咖咩?

有,係上次賣唔出嘅,今次放出嚟畀申請緊公屋嘅人申請

大宅

回覆樓主:

幾多歲? 後生就買,1百萬好快就供完,日後想換樓又得,買多層都得。
但如果年紀大就等公屋,乜野都房署包維修,老左唔洗煩

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

幾多人住?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

panda361 發表於 22-11-9 23:23
房委會公布屋苑管理費資料,單位每月管理費介乎710元至1,182元,平均每呎3.7元,媲美港島豪宅管理費水平。 ...

嘩 ! 咁貴

已刪除用户

珍珠宮

2024年龍年勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

KikiAc 發表於 22-11-9 22:37
一百萬 187尺,因相信大單位應該好快無,應該只剩細單位。

幾多人?1人以上唔好買

男爵府

減齡達人勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 Xmas吸收勳章

如果一個人住都ok啦,同單人公屋size差唔多

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

如果後生買左先,第日儲到錢仲可以買私樓

侯爵府

2023年兔年勳章

1)首期、印花稅、律師費、雜費如管理費、裝修費有足夠錢
2)一個人供得掂,否則撻訂或斷供就屋都無埋
3)長住就獨身或結婚不生育
4)接受轉讓限制 - 由綠置居2019起首次推售的單位(青富苑、蝶翠苑、啟鑽苑)

買入由首兩年內,業主可免補地價,在居屋第二市場以不高於買入價出售單位予房委會提名的綠表買家。

買入後的第三至第十年內,業主可在居屋第二市場,免補價及按自行議定的價格出售單位給房委會提名的綠表買家。

買入單位十年後,業主可在居屋第二市場,免補價及按自行議定的價格出售單位給房委會提名的綠表;或在繳付補價後於公開市場出售單位
親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

大宅

tintinchiu 發表於 22-11-10 00:08
十幾年?係咪單人,如果2人以上排新界好快喎

之前單人,結婚加名四年半,凶宅期期都入紙,今期才收到揀樓信,正常公屋未有消息,主任都未有得見

珍珠宮

回覆樓主:

太細,唔好買

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Debbie0331 發表於 22-11-9 23:24
我朋友白表單人 好想買。要排第幾才可以買?

白單,不可以買綠置居的。
(只俾公屋/綠表資格)

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

野原美冴 發表於 22-11-9 22:39
我想買㗎,不過唔合資格咋

x2
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

大宅

KikiAc 發表於 22-11-10 08:08
之前單人,結婚加名四年半,凶宅期期都入紙,今期才收到揀樓信,正常公屋未有消息,主任都未有得見
...

唔好買,大機會後悔

公爵府

虎到金來勳章

太細, 1人住就會買.

公爵府

2024年龍年勳章

187尺??? 幾多人住?

珍珠宮

虎到金來勳章

KikiAc 發表於 22-11-10 08:08
...

兩人太細啦

公爵府

一人住會唸,單位太細

首頁

尾頁

跳至