自由講場

跳至
.  

首頁

尾頁

男爵府

虎到金來勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

回覆樓主:

而家D老師未必位位都有教無類,說話又好mean, 以為看透一切,乜都係學生錯哂,D學生其實可能啞子吃黃蓮。而父母擔心會影響子女,又唔敢投訴畀校方。

伯爵府

iwff 發表於 22-11-12 00:13
請問你是否港同家長?我仔在港同畢業,學校不是行IB的,亦不是自由到學生離開都唔知,這全是你的猜度。

...

對,其實大家都只係看報紙片面的報導,都唔知實際發生甚麼事,無謂對父母二次傷害。

伯爵府

TMMA 發表於 22-11-11 13:24
可能我比較奇怪?我什麼類型的新聞,包括:自殺、謀殺、恐怖襲擊、騙案、謀財害命、感情問題、婆媳關係等 ...

都正常,我仔讀嗰間幼稚園帶小朋友去和合石excursion。

公爵府

MC媽 發表於 22-11-11 10:45
佢父母傷心死。
而家年代真係唔同咗,細路仔想法有時真係單一咗,冇退路。
屋企人有爭執,鬧下交好 ...

見到住太古城小朋友又讀港同,點都叫中產以上,做乜咁睇唔開父母真係傷心死

公爵府

cancan^^ 發表於 22-11-11 20:35
應該一直匿埋咗,到夜晚走返出黎

子爵府

虎到金來勳章

莫失莫忘 發表於 22-11-11 10:00
希望父母節哀。***********************************************香港仔發生學童墮樓案。今日(11日)凌晨3時 ...

Rip

男爵府

iwff 發表於 22-11-12 00:13
請問你是否港同家長?我仔在港同畢業,學校不是行IB的,亦不是自由到學生離開都唔知,這全是你的猜度。

...

原來有前因,小一都是讀港同?做父母一定很難受,青春期情緒變化很大,就算小時係乖乖女,大咗都會有反叛嘅時候,做父母真係唔容易,RIP
不過真係唔明白學校可以匿藏咁耐都冇人發現?

子爵府

開心吸收勳章 育兒性格勳章

RIP

子爵府

anteater 發表於 22-11-12 07:51

原來有前因,小一都是讀港同?做父母一定很難受,青春期 ...

學校要負責啦, 有冇認真搵過, 好離譜

珍珠宮

正常一個學生係上課時間走出課室,好耐唔見人,都應該有出入校園管理,如果知道佢無出左去,咁應該仔細搜尋學校每個範圍,有系統管理搜尋過ge地方。

係學校搵就容易得多,出左校園責任當然唔歸學校。

今次我覺得學校責任最大,管理得好差,更加顯示左校方唔關心學生,一個學生上課途中走左去都無即時處理。個老師係咪仲繼續上堂?學校有無即刻通知門口保安?之後等到放學都唔見學生係咪都正常放學???

呢單係一單大悲劇,如果當時學校處理得好,好大機會避免左呢件事。

子爵府

回覆樓主:

上堂中中途離開,有冇帶隨身物品走?如果有,即屬早退,班中老師係咪會叫班長帶嗰個同學去校務處先記錄,再通知家長,該學生因乜事早退。
如果該學生書包都無帶走,即係好似去咗廁所咁,一超過15分鐘,班中老師唔係應該搵人去搵佢咩,理論上一知道失蹤要即刻通知校方,首先係要lockdown所有課室小小時間,唔好俾所有學生出入先,再通知校工同校務處人員or空堂老師逐層搜索廁所及空課室,一層要一兩個人已經可以揾到人啦。
唔係話驚嗰個人自殺,而係驚萬一佢有病暈咗,都可以即時搵返施救。
我個仔中學,一上堂時間,校園大閘係會閂埋個喎,學生唔可以隨便離開校園。

男爵府

MC媽 發表於 22-11-12 09:32
上堂中中途離開,有冇帶隨身物品走?如果有,即屬早退,班中老師係咪會叫班長帶嗰個同學去校務處先記錄,再 ...

(emoji)

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

RIP

首頁

尾頁

跳至