自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

如題。
丫女剛升小,老公覺得每日功課量繁重。下星期二考試,仍然堅持帶小朋友去玩,我真心無語。我不是要求丫女學業要到幾好成績,只希望佢可以做到學生責任,溫書時溫書,努力過後,就算成績不理想,我都不會責怪丫女的。但老公覺得我太誇張,連去街都唔比。丫女下星期二就考試,一科都未溫。到底是否我有問題呢?我好唔開心,諗唔明。

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

今日先有個跳樓,仲敢迫得太緊?

大宅

回覆樓主:

大宅

vivibabyvivi 發表於 22-11-11 20:10
今日先有個跳樓,仲敢迫得太緊?

如果我係逼得緊,就唔會一科都未溫。學生時期,默書測驗考試,溫習唔係正常嗎?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

fibe0313 發表於 22-11-11 20:14

叫老公負責佢要有七、八十分囉。
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

fibe0313 發表於 22-11-11 20:09
如題。
丫女剛升小,老公覺得每日功課量繁重。下星期二考試,仍然堅持帶小朋友去玩,我真心無語。我不是要 ...

我會同老公講如果冇80分以上下次就唔俾出去玩。

珍珠宮

如題。
丫女剛升小,老公覺得每日功課量繁重。下星期二考試,仍然堅持帶小朋友去玩,我真心無語。我不是要 ...

去玩全日?主題公園?

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

如題。

嘅事

大宅

如題。

我認同你老公,等小朋友愉快學習,何況只係剛升小

大宅

如題。

初小還比較輕松,有好的習慣系好緊要,週末有2日,只出去一日得唔得?考試系提前2周溫書,宜家一科都未溫要抱佛腳嗎?我仔小五我提前一個月溫吖

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

如題。

一人讓一步。可以去玩但唔係玩到好攰或冇時間溫書。

我唔會要小朋友考試前完全閉關,大前題要溫書先,我地一早叫佢地溫,溫書後可以去玩,教佢地分配好時間更重要。同埋讀書耐都要休息,我會主動叫佢地出街行一陣,之後再溫書。有時佢地考試前去比賽或攪課外活動,冇可能話要考試就乜都唔理。你先調節你心態先,同老公夾好時間,個女仲細,讀書玩樂時間理應更彈性。

大宅

granja 發表於 22-11-11 20:23
一人讓一步。可以去玩但唔係玩到好攰或冇時間溫書。

我唔會要小朋友考試前完全閉關,大前題要溫書先,我 ...

平時做完功課已經5點,無咩時間溫習。已經比老公投訴功課量太多,無得玩。但我女係手腳超慢那種小朋友。如果小朋友溫完去玩我覺得完全無問題的。

翡翠宮

牛年勳章

要同老公傾吓搵共識,就算去玩都唔好玩足全日,要分配時間,work hard play hard。
我由我女幼稚園時開始向老公洗腦,佢自己都係勤力讀書既人,所以講幾年後佢開始明白香港教育係靠家長多過靠學校,會幫手教小朋友功課。

侯爵府

2024年龍年勳章

shaly 發表於 22-11-11 20:22

x 2

大宅

jianminyjm 發表於 22-11-11 20:22
初小還比較輕松,有好的習慣系好緊要,週末有2日,只出去一日得唔得?考試系提前2周溫書,宜家一科都未溫 ...

就係因為佢話我push too hard,所以平時除了做好功課,唔會額外溫書。
我宜家都好苦惱,到底該點樣做先最好。
考試前既假期唔去玩啫,都只係一日半日,我真係唔明我錯係邊。。。
我地都無補習,只係每日做好功課,默書測驗考試前先溫下書,無期許小朋友成績要點,只要有盡力,我都收貨。
咁叫push too hard?我諗唔到要點做。。。先上黎呻下

珊瑚宮

2024年龍年勳章

fibe0313 發表於 22-11-11 20:27
平時做完功課已經5點,無咩時間溫習。已經比老公投訴功課量太多,無得玩。但我女係手腳超慢那種小朋友。如 ...

做完功課都可以玩一陣再溫習呀,5點唔咪好晏啫

大宅

李豆豆 發表於 22-11-11 20:32

做完功課都可以玩一陣再溫習呀,5點唔咪好晏啫

5點完哂功課0溫習,老公已經嘈話我逼個女。仲點敢溫習。。。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

shaly 發表於 22-11-11 20:22

快樂學習、都要入到大學先得、 個個摣跑車、你就踩單車追唔上、 到頭來升中入唔到好中學~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

侯爵府

一人讓一步啦, 何況剛升小, 有時間調整的, 阿女好細個架咋, 你要佢好長時間溫書都唔可能的, 未有那種專注力。星期六日咪俾個女出去玩半日, 其他時間溫書, 睇吓出嚟咩成績先, 如果唔OK下次冇得玩。啲嘢又唔係一定要2選1, 可以why not both 嘛

水晶宮

solim 發表於 22-11-11 20:19
我會同老公講如果冇80分以上下次就唔俾出去玩。

首頁
12345...8

尾頁

跳至