自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

秋天與楓葉 發表於 22-11-11 21:09
請問你揀小學時同老公係咪已經好大分歧
但最後都係揀咗你心水嗰間?

唔係。我住東涌,無選擇出去九龍塘母校返小學,只係搵左樓下屋村入面一間happy school.但原來都唔係想像中咁happy.功課量其實唔算多,只係我女手腳慢。。。

子爵府

fibe0313 發表於 22-11-11 20:47
其實話溫書,都只係覆習返老師教既,睇佢記唔記得,幫佢加深印象。我亦都唔係同佢non-stop咁溫,大概從頭 ...

我個人認為玩及學習係無衝突,即使係考試前一樣照玩,但唔係玩到個人喪晒乜都唔記得

建議制定時間表,终身受用。大家知道咩時間做咩野,例如幾點起身食早餐返學做家課玩樂,跟耐左小朋友建立自律性。初時大家會唔習慣/跟唔上,多鼓勵小責罵,做到既有賞,做唔到既扣玩樂時間。

另外,一家人傾好每日溫習範圍,唔好臨急抱佛腳,爸爸亦要幫忙溫習跟功課,有時男人無介入過以為好簡單,實際佢幫手教幾日就知咩料喇

初升小,大人小朋友好多野要適應,慢慢搵個大家都開心既方法,加油呀。

大宅

Froggy_joe 發表於 22-11-11 21:10
初小唔使咁緊張
反而呢段時間培養佢的閱讀興趣
平時的功課如果有錯,睇下佢有咩唔明,教番佢,叫佢認真改正 ...

閱讀習慣很小就培養好了,宜家上小學,反而無時間睇課外書。。。

大宅

藍尾巴 發表於 22-11-11 21:11
其實小朋友每日都要有玩樂時間,如果初小已經做功課做到無時間玩,幾時到畢業。玩樂有時,用功有時,橡根拉 ...

宜家都努力緊攞中間個平衡點

大宅

hnh_mami 發表於 22-11-11 21:13
我個人認為玩及學習係無衝突,即使係考試前一樣照玩,但唔係玩到個人喪晒乜都唔記得

建議制定時間表,终 ...

其實丫女好自律,佢知道應該做好野之後先玩樂。但老公同我一直唱反調,所以我今日終於忍唔住,反思同埋爆左佢一鑊。其實心好累,自問唔係要丫女成績好好,只求盡力做好本份,但老公完全唔幫手仲不斷投訴。宜家係我upset,唔係佢地。

珍珠宮

fibe0313 發表於 22-11-11 21:13
閱讀習慣很小就培養好了,宜家上小學,反而無時間睇課外書。。。

重搭閱讀的習慣,呢個先係你首要處理的議題

我仔女由幼稚園、小學都係happy school讀

初小時成績中上

坦白講,跟我仔女係高小跑出的一班小朋友,俗稱級頭
都有一個共通點
係大家由細到大都喜歡閱讀,唔補習,上堂留心,Keep住勁多課外活動/比賽,考試前我哋約埋一齊去郊遊⋯⋯唔會因為考試而停止日常活動
感激大家考試都互相鼓勵,無論家長、同學都好有互助精神
呢班小朋友表現非常穩定,做父母個心都唔使坐過山車咁

考到好中學的一群,都唔係靠平時考試先衝~
呈分試會緊張少少,考科目前的半日會溫書

水晶宮

畀面勳章

fibe0313 發表於 22-11-11 20:09
如題。
丫女剛升小,老公覺得每日功課量繁重。下星期二考試,仍然堅持帶小朋友去玩,我真心無語。我不是要 ...

呢個豬隊友黎
多數爸爸都係呢d角色
下次同老公私下溝通下

珍珠宮

fibe0313 發表於 22-11-11 21:12
唔係。我住東涌,無選擇出去九龍塘母校返小學,只係搵左樓下屋村入面一間happy school.但原來都唔係想像中 ...

明白
因為睇到做功課做到5點,以為好多功課同係好chur嘅學校

如果老公計劃好去邊度玩,老公個心都係想幫手

小一第一次考試唔會考得深,玩完早少少返屋企溫書
咁樣安排可行嗎?

大宅

Froggy_joe 發表於 22-11-11 21:21
重搭閱讀的習慣,呢個先係你首要處理的議題

我仔女由幼稚園、小學都係happy school讀

咁唯一好處,我女係好專心上堂既。重建閱讀習慣都係要等佢手腳快返d先,會再陪佢睇書。剛上小學,除左佢調適緊,我都一樣。。。

伯爵府

DHA勳章

如題。
丫女剛升小,老公覺得每日功課量繁重。下星期二考試,仍然堅持帶小朋友去玩,我真心無語。我不是要 ...

初小好簡單.
每日比1,2頁練習做下.就當溫書.

測驗前再做多少少就可以
我會上fb拎小學試卷..
睇下佢識幾多.唔識再重點習.

暫時不用拎晒全日溫書

(亞女小二)

大宅

秋天與楓葉 發表於 22-11-11 21:25
明白
因為睇到做功課做到5點,以為好多功課同係好chur嘅學校

會再同老公傾,希望佢唔好再誤會我。真心累

大宅

artai430 發表於 22-11-11 21:25
初小好簡單.
每日比1,2頁練習做下.就當溫書.

我連補充作業都唔另外比佢了,有時間淨都想佢可以玩下,輕鬆下。只係考試前都唔比我同佢溫書,有d嬲先上黎發洩一下情緒。謝謝大家。

伯爵府

回覆樓主:

其實平時做功課都係溫習嘅一種
可以玩半日,溫一兩小時就足夠

子爵府

fibe0313 發表於 22-11-11 21:18
其實丫女好自律,佢知道應該做好野之後先玩樂。但老公同我一直唱反調,所以我今日終於忍唔住,反思同埋爆 ...

咁你老公有無跟個女功課及溫習?
5點做完家課,之後做乜? 8點上床訓覺?

點解要寫時間表係清楚知道溫習玩樂休息既比重,容易拎平衡點,我大仔都係手腳慢,食飯可以食2個鐘 老師教我set時間表真係改善左。

已刪除用户

回覆樓主:

水晶宮

回覆樓主:

下星期二考試,一科都未溫,黎緊週末仲去玩,sorry,我接受唔到!
我女第一次試嗰時,我為左佢明白溫書嘅重要,我地提前1個月準備!
直到而家小三,我地都係提早一個月溫習!

伯爵府

如題。

同老公心平氣和咁講,如果佢偏向活動教學或者無考試嘅學習環境,咁我地應該幫女女轉國際學校或者唔洗考試嘅學校。但係既然呢一刻讀緊嘅學校係要考試,而老師對女女嘅評語同態度都會俾考試成績直接影響到,咁我哋呢一刻係唔係應該教導呀女要讀書先呢?行咗邊條路就要跟嗰個規矩。又要讀傳統學校但又唔跟遊戲規則玩唔讀書,咁只係累咗小朋友。依家只係要求最基本嘅讀書去應付考試,呢個已經係所有要考試嘅學生嘅最低要求。

講真丫,我哋自己細個返學時都實有啲同學係成績差,自然人緣都差啲。老師成日唔理你,同學都未必會理你。咁做咩要逼個細路行呢條路?

伯爵府

mommyli 發表於 22-11-11 21:44

同老公心平氣和咁講,如果佢偏向活動教學或者無考試嘅學習 ...

當然,要讀書都要放鬆。試下同老公定制時間表。讀到一個程度就應該去個公園玩或者落街食杯雪糕。

考得好呢,就可以去玩啲勁啲嘅嘢例如迪迪尼或者海馬公園咁。又可以俾啲動力丫女,又可以等佢覺得讀書唔係攞佢命咁。

伯爵府

DHA勳章

fibe0313 發表於 22-11-11 21:28
我連補充作業都唔另外比佢了,有時間淨都想佢可以玩下,輕鬆下。只係考試前都唔比我同佢溫書,有d嬲先上黎 ...

大家協議一下. 習中時間1-2個鐘. 唔好溫全日.
溫完先去玩.

大宅

如題。

如果下星期二考試,一科都未温,點都要温左書先玩,星期六日唔温,幾時温?

首頁
12345...8

尾頁

跳至