懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

我身邊都有d jm因為餵人奶,搞到大壓力,自己食野都要小心,跟住奶量少又擔心

大宅

藍彩玲 發表於 22-11-13 22:33
我身邊都有d jm因為餵人奶,搞到大壓力,自己食野都要小心,跟住奶量少又擔心 ...

我第一個月奶量極少,食乜都唔上奶,又擔心食錯嘢…陪月走我就變全奶粉,輕鬆晒。
其實奶粉唔係毒藥,奶量少就補粉,陀完生埋出黎已經好偉大啦,點解仲要咁逼迫自己。
Happy mom happy baby

子爵府

心態好重要
諗番轉頭如果無奶仲好
我唔駛成日起身泵奶
有啲貨仔又唔捨得唔餵
泵奶仲攰過湊b
唔夠奶就餵奶粉
無事嘅

大宅

隨心啦, 其實最營養都係初乳果幾日, 之後都冇咩所謂

男爵府

2024年龍年勳章

本身有左都個時同有之前都唔想餵(Linlin好敏感)到生完第六日開始谷奶先攞個奶泵泵左一個幾禮拜,個幾日好辛苦 linlin又唔舒服,一路泵一路覺得好痛苦,諗諗下唔想再泵啦!之後直頭唔泵,無為難為自己做唔想做既野!又痛又累

大宅

我身邊都有d jm因為餵人奶,搞到大壓力,自己食野都要小心,跟住奶量少又擔心 ...

我係混合派,現在變成全親餵,不過也認同奶粉唔係毒藥,最緊要bb食得飽。

關於食野,即使食懷疑退奶的食物,也不會一下子退奶,食少量唔會影響到。茶、咖啡和酒,餵奶後飲一下就得,飲完2小時內避免泵奶或餵奶。麥記、壽司、pizza係唔會影響餵奶,可以隨便食。真的不需要怕餵人奶,但又唔好將佢妖魔化。

大宅

第一胎堅持到7個月,第二胎一定兩個月,如果再生,我佛系餵人奶!

複式洋房

我3個星期後轉全奶粉,人奶係好,但mama如果情緒上做唔到餵,就餵奶粉,唔使理人講咩

別墅

我完全無諗過餵…
同一時期生BB既媽媽得我一個唔餵…
喺私家生,個個媽媽都好努力學餵奶,除左我….

唔想對自己太大負擔~
而且自己都係食奶粉大,又唔見有乜問題~

大宅

c1102 發表於 22-11-14 11:45
我完全無諗過餵…

我來緊第二個,都有諗過完全唔試餵人奶…因為上胎經歷好痛苦,點啜都唔上,痛死我
但有朋友話:第二胎會易上奶
我叫自己放鬆d,到時去到餵奶,咪試下囉,但到時好抗拒就算數,唔會勉強自己

別墅

lolobae 發表於 22-11-14 17:34
我來緊第二個,都有諗過完全唔試餵人奶…因為上胎經歷好痛苦,點啜都唔上,痛死我
但有朋友話:第二胎會易 ...

學之前有個人話叫老公啜囉(joke only)
我只係覺得開心就好~唔需要理人地點諗

我奶奶開始都支持唔餵人奶,後來聽到周邊話人奶好,又問我做乜唔餵,不過我唔理佢。

我自己覺得自己occupy唔到,加上公司環境無一個空間俾我泵到奶,所以一開始無諗住餵~我覺得我自己選擇正確

水晶宮

有啲傳統對餵奶媽媽諸多規範,令媽媽好大壓力。

我完全冇理嗰啲嘢,冇戒口,如常飲食(當然營養要均衡,唔關餵唔餵奶事),心理上輕鬆得多,可能亦間接因為咁 餵咗好多年奶 剛剛小朋友5歲先停餵。如果必須戒口,根本冇可能餵到咁耐。實情係一般食物,全部都可以適量食。有啲人成日怕食錯嘢影響奶量,但根本「壓力」就最收奶!冇一樣所謂收奶食物係勁過壓力的。

大宅

壓力無就假既,不過有時逼都逼唔黎,同埋奶粉d營養都幾好,同埋補完奶粉比bb又覺得佢都係食得訓得就無事lu

大宅

EstrellaDamm 發表於 22-11-15 11:10
有啲傳統對餵奶媽媽諸多規範,令媽媽好大壓力。

我完全冇理嗰啲嘢,冇戒口,如常飲食(當然營養要均衡, ...

係呀,有d生完好多野都唔食,因為餵人奶,搞到好唔開心,我覺得咁樣bb都唔會開心啦

大宅

c1102 發表於 22-11-14 11:45
我完全無諗過餵…

岩呀,唔好覺得餵奶粉就係對bb唔好先得架,以前阿媽年代可能d奶粉未咁好者,而家果d都已經好夠營養啦

子爵府

回覆 藍彩玲 的帖子

其實放鬆啲,有咪餵,無咪用奶粉

我個陣面對反而唔係有無,係個B食唔食,我個女好快就厭奶,唔食,即使有都唔重要,我只係泵到產假完就停,之後全奶粉,又無咩問題,所以唔好因為有無奶量而煩惱,因為湊B仲有好多嘢要煩

大宅

餵到咪餵,吾夠奶或者辛苦咪奶粉,事實我2個都除左一個月都全奶粉,肥肥白白小病小痛,最緊要媽咪心情姐要好咁樣先對bb最好

男爵府

我個人係對母乳/奶粉都係無所謂.
覺得最最最痛苦係醫院迫你餵果下. 果3日2夜係最辛苦
我因為無貨, 俾醫院迫完直頭出曬血.
我唔係無努力, 飲上奶湯, 狂飲炒米茶, 多休息. 亦有用手用pump 努力俾黃金初乳俾佢, 2滴都好.
頭3-4日過後, 無貨就全奶粉. 人又開心, 又輕鬆.

複式洋房

加油

大宅

我全奶粉呀,一直都係比bb飲illumx,都係玩得訓得食得,仲屙得,所以其實無問題,唔使咁大壓力

首頁

尾頁

跳至