懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

Tskbaby 發表於 22-11-15 23:46
餵到咪餵,吾夠奶或者辛苦咪奶粉,事實我2個都除左一個月都全奶粉,肥肥白白小病小痛,最緊要媽咪心情姐要 ...

我都咁覺得,同埋做媽媽已經多野煩,唔好增添多樣麻煩野

大宅

laiwailing988 發表於 22-11-16 12:03
我全奶粉呀,一直都係比bb飲illumx,都係玩得訓得食得,仲屙得,所以其實無問題,唔使咁大壓力 ...

我都係比bb食呢隻,好彩果陣揀奶粉,有好多fd都比到意見我,如果唔係我應該盲中中咁比bb試

大宅

laiwailing988 發表於 22-11-16 12:03
我都咁覺得,同埋做媽媽已經多野煩,唔好增添多樣麻煩野

但總係有好多人都覺得ftm係無咩野做…

大宅

藍彩玲 發表於 22-11-13 22:33
我身邊都有d jm因為餵人奶,搞到大壓力,自己食野都要小心,跟住奶量少又擔心 ...

樓主,唔好比壓力自己啦
同埋唔使理d三姑六婆點講,佢地講就容易者,講完拍拍蘿柚就走左去

大宅

kwokwaiyan 發表於 22-11-17 12:58
樓主,唔好比壓力自己啦
同埋唔使理d三姑六婆點講,佢地講就容易者,講完拍拍蘿柚就走左去
...

係呀
坐緊月時分別俾99 同舅母話我無奶,
咁又點?我有錢買奶粉咪得囉!唔好聽咁多無謂人的無謂意見,中醫話唔係個個女人的體質都係多奶

littlefunpig    發表於 3 天前

別墅

會架,又會驚奶水不足,返工去左揼奶又覺得有人講我是非話我日日行開咁耐…

複式洋房

一束百合花 發表於 22-11-18 17:21
會架,又會驚奶水不足,返工去左揼奶又覺得有人講我是非話我日日行開咁耐… ...
若果餵人奶真係咁簡單,就唔會連FTM都咁多煩惱,
要KEEP住頭半年奶水足唔容易!

別墅

Samantha6 發表於 22-11-19 19:36
若果餵人奶真係咁簡單,就唔會連FTM都咁多煩惱,
要KEEP住頭半年奶水足唔容易!
我都覺得困擾,而且C6唔太支持我,成日話我完美主義者,餵唔到人奶就應該沖奶,點解要咁執著搞到自己唔開心,令我覺得好孤獨,冇人明,係careu個陪月令我覺得自己仲有得情緒紓發下,亦有幫我整谷奶湯水,如果唔咪一個孤軍作戰隨時產後抑鬱

大宅

好媽媽勳章

klsabb 發表於 22-11-16 10:30
我個人係對母乳/奶粉都係無所謂.
覺得最最最痛苦係醫院迫你餵果下. 果3日2夜係最辛苦
我因為無貨, 俾醫院迫 ...

我都真係覺得而家啲醫院好變態,要啱啱生完嘅媽媽喺醫院單打獨鬥,所以一出世我就話喂奶粉,無論幾多個姑娘嚟傾偈都唔好理佢,最緊要千祈唔好掂個胸,返到屋企沖完涼大覺瞓到天光,第二朝陪月嚟到先泵出第一支30ml 黃金初乳,之後都係隨心,泵到幾多食幾多,不強求,不要谷奶,有就有,冇就算

littlefunpig    發表於 3 天前
klsabb    發表於 22-11-23 00:53

水晶宮

2023年兔年勳章 2023勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
lolobae 發表於 22-11-17 17:55
係呀
坐緊月時分別俾99 同舅母話我無奶,
咁又點?我有錢買奶粉咪得囉!唔好聽咁多無謂人的無謂意見,中醫 ...
有奶又會話你D奶稀既, 一係呀邊個邊個D 奶好杰既
個BB食到好飽架
心諗你飲過又會知?!

大宅

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
放鬆下心情,飲多D湯水,充足休息,都有助上奶架,我個陣仲有花錢去買田原香雞精補添

Btw餵奶其實都係隨緣,有就有無就無,唔使搞到自己咁大壓力

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊