自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

珍珠宮

睛靈勳章

pomanlife 發表於 22-11-14 20:21
我仔講,佢見解係依家好多工唔需要讀大學,同埋做老闆唔需要學歷
...

邏輯錯晒, 唔係呢啲工唔需要讀大學, 係本身呢啲人已經叻到唔駛讀太多書

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

jollyma 發表於 22-11-15 06:15
邏輯錯晒, 唔係呢啲工唔需要讀大學, 係本身呢啲人已經叻到唔駛讀太多書
...

突破盲點
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

我細女英文完全唔合格 我陪讀陪溫都唔得

我都就黎癲

翡翠宮

牛年勳章

laumuichu 發表於 22-11-15 04:06
我仔係迫唔黎,除左英文科其他都唔合格,因為唔想睇中文,而屋企又唔夠錢俾佢讀國際學校所以全級106人 佢考 ...

出國讀書唔係仲貴過國際學校

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

ganggang 發表於 22-11-15 05:46
系啊,我仔都話d 首富都唔多讀書

佢係無學歷,唔係唔多讀書。睇佢嘅介紹,好努力學習,而且嗰個年代,教育唔普及,唔好用呢 d 嘢做藉口。

洋蔥頭媽咪    發表於 22-11-15 10:31

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

laumuichu 發表於 22-11-15 04:06
我仔係迫唔黎,除左英文科其他都唔合格,因為唔想睇中文,而屋企又唔夠錢俾佢讀國際學校所以全級106人 佢考 ...

補習都唔夠錢,可以夠錢畀佢去外國?

水晶宮

pomanlife 發表於 22-11-14 20:24
小五時叫佢溫書就咁講,激死我

佢識咁說,證明佢都叻。起碼我仔不識咁安慰我先。

咁你咪問下佢有咩高見,點樣做到「老闆」?不是得把口,要想點做。

公爵府

小豬澄 發表於 22-11-15 06:39
我細女英文完全唔合格 我陪讀陪溫都唔得

我都就黎癲

有機會方法錯誤,搵出面既人補可能有改善
出世:3.52KG
1個月:5KG
2個月:6.06KG
3個月:7.28KG
4個月:7.69KG
6個月:8.7KG

水晶宮

jollyma 發表於 22-11-15 06:15
...

對。

啲人成日拿富豪讀書少來比喻。

咁不如想想,富豪有智慧去知人善任,識管一班比佢叻的人,咁人地又點做到?

我仔好細個時,我已經考佢呢樣野,我話,阿首富幾百間分店,點解佢不用好似士多小店老闆咁,要坐埋入店收錢的?

以前年代讀書少,因為受教育機會少,不代表那人不叻。叻亦不限於死讀書。我以前有啲同學成日拿學業獎,但一望個款係死讀書那款,呆呆地。呢類我不羨慕。我反而羨慕那些頭腦靈活那些叻人,那些人未必訓身去考好成績,一向都中中等等那種。

水晶宮

yurijm 發表於 22-11-14 20:53
我仔讀中史
都係拎劉邦做例子一言九頂
見解又係差唔多

我好少比個仔大返轉頭。

如果你見識多過佢,可即時駁到佢沒聲出。不好比佢大返你轉頭。

你咪問下劉邦個仔,劉禪,十多歲做皇帝,後果如何?問下佢聽過「出師表」未?個皇帝不識治國,佢都要識找賢能,請叻人出山幫手。沒呢個能力,點帶領下屬創天下?

咁呢個能力係天生咩?

佢淨係識駁咀,叫佢咁叻寫下議論文。

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

學一樣樂器或運動, 將來教樂器或教練。萬一好有天賦,可成音樂家、奧運選手。

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

shop_baby 發表於 22-11-15 07:17
有機會方法錯誤,搵出面既人補可能有改善

唉 我真係心如死灰

男爵府

Astra00 發表於 22-11-15 07:24
我好少比個仔大返轉頭。

如果你見識多過佢,可即時駁到佢沒聲出。不好比佢大返你轉頭。
好多人將小聰明誤以為係聰明,其實只係得把口駁嘴叻

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

而家普通既大學生已經唔馨香了, 反而有技術容易搵多錢, 例如做維修,裝修之類.
讀唔讀到書我覺得先天因素好大, 冇得強迫, 要培養正確人生觀最重要.

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

廷廷媽 發表於 22-11-15 09:48
而家普通既大學生已經唔馨香了, 反而有技術容易搵多錢, 例如做維修,裝修之類.
讀唔讀到書我覺得先天因素好 ...

絶對係。
係有D人唔明,以為小朋友唔夠努力。

大宅

Aringong 發表於 22-11-14 20:06
自己教,佢又唔聽仲可以點.....

小朋友幾大?

我相信媽咪都應該聽唔少,話好多第時成功人士都係讀唔到書之類,其實係認同的,不過有幾多可以個係咁?我諗好多父母都係希望佢正正常常穩打穩扎,有得選擇。讀唔到書嘅成功人士可能都得好少部份人係咁,未必自己小朋友咁好彩成為其中之一。

試吓係心態同耐性兩方面入下手,可以話俾佢知,其實佢可以選擇唔讀書,但係將來一定要工作,帶佢體驗下唔需要學歷嘅工種(例如地盤、街市、掃街⋯沒有貶意的意思,只係道出有一些工作係唔需要學歷,都搵到錢,只係辛苦一些),問佢將來想選擇啲乜?

大宅

心態上面可以再幫佢建立,例如知道讀書係辛苦,分開少少時間溫,唔好一次過溫晒,慢慢累積可能會入腦D,用多啲耐性引導佢唔好放棄。

我有時知道讀書叻唔係一切,但係已經成為基本入場券,父母只係希望小朋友有得選擇。

加油

大宅

樓主你係咪講緊我呀?

公爵府

牛年勳章

視乎小朋友幾大喇
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

珍珠宮

估俾人教如補習社/私人補習。。。另重點點解小朋友唔聽,方間有許多父母班教育做個好家長如贊美及不勞氣。。。自己是人板,年年考尾尾,留班及踢出校估冇人和自己爭第一,雖然孩子全上大學但之前成績同自己-樣尾尾,真係冇指定方法,個個孩子方法有微調(自己佛系因明白讀書辛苦)

首頁
12345...11

尾頁

跳至