自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

funghon 發表於 22-11-16 16:17
我都係SEN家長。學校d意見好準確佢都認為你小朋友跟吾度,要轉S, 就係跟吾度。 你都要接受現實。油 ...

因為老師同我溝通過,我都話唔介意特殊學校,“特殊”兩個字我唔覺得會被標籤,最緊要係對小朋友有幫助,希望可以快d跟到再翻入主流學校,所以就想問醫生寫轉介,宜家讀緊i位都話無咩進步,所以有得排都林住排入去讀。

大宅

crystal媽咪 發表於 22-11-16 16:18
可以同學校I位老師講,安排心理學家觀察

然後評估,再轉S都得

好的,謝謝意見。

大宅

私家都係咁,唔好去喇又要畀錢又要受氣

大宅

Elsa-w 發表於 22-11-16 16:22
私家都係咁,唔好去喇又要畀錢又要受氣

因為有機構資助,我都林緊係未有資助所以態度係甘。

侯爵府

kenzi23 發表於 22-11-16 16:24
因為有機構資助,我都林緊係未有資助所以態度係甘。
未有資助即係你自己畀錢? 咁都只係睇幾分鐘?

大宅

Prosperous 發表於 22-11-16 16:27
未有資助即係你自己畀錢? 咁都只係睇幾分鐘?

呢個係資助機構轉介過去睇,所以一開始距已經知道,我睇左距兩次,第一次10分鐘左右,第二次2分鐘都唔夠。私人我都自費睇過一次(另外一個醫生),都有成個鐘。所以唔知關唔關事資助就特別對待

水晶宮

kenzi23 發表於 22-11-16 14:33
已經準備好曬要問咩問題,提前同小朋友羅假,點知提前一晚告知改為視頻通話,我同護士了解話小朋友坐唔定 ...

佢真係表現出好不負責任、好冇醫德、換過另一個醫生!精神科醫生而家都有好多,可以試吓佐敦蔡定國醫生
自由太多會令世人失去平衡

珍珠宮

2000蚊一次,自己睇私家精神科都得啦,洗鬼社工介紹

大宅

loved 發表於 22-11-16 16:42
2000蚊一次,自己睇私家精神科都得啦,洗鬼社工介紹

最後係資助機構俾錢(係資助機構轉介的),我地係免費。所以,只能這樣啦!

伯爵府

kenzi23 發表於 22-11-16 16:49
最後係資助機構俾錢(係資助機構轉介的),我地係免費。所以,只能這樣啦!
...

要同机构反映返,明顯医生呃梗生意

珍珠宮

好似協康會有兒童特殊學習嗰方面支援,不過係我侄仔幾年前參加過幾好,唔知申請詳情。

珍珠宮

kenzi23 發表於 22-11-16 16:49
...
哦!咁你而家都要資肋2000,不如將見醫生個情況同社工講,問社工可吾可以自己搵個2000或以下有無得資助。呢d無醫德嘅醫生,知你有得claim, 更加hea做

公爵府

你轉去睇丁錫荃醫生啦、或者熊思方醫生!熊細心D!

男爵府

薯圈 發表於 22-11-16 15:56
個醫生咁差,一定要同轉介機構反映,而家轉介機構唔知呢位林醫生咁差,不停轉介人去睇,其實係害左病人。
...

支持投訴同轉醫生,事實好明顯醫生好hea.無認真睇小朋友

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

wcandtt 發表於 22-11-16 15:14
立即找私家,而家係你小朋友治療黃金期

x2

不能遲

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

個醫生好冇醫德,快快搵過另一個醫生啦
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

寶石宮

2024年龍年勳章

薯圈 發表於 22-11-16 16:13
純討論。我唔明樓主作為病人/病人家屬做過d嘜野需要改善。孩子治療黃金期係有時限,當你真係要排期,清楚 ...

幸福可以好簡單

寶石宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

我唔識幫你,希望你早日揾到好醫生幫你
幸福可以好簡單

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

樓主,我想讚你思想好正面,希望你早日搵到個好醫生幫到你囝囝! 我地呢d sens 媽媽,過到自己心理關口又要睇埋人地面色;自己疏導咗情緒又要解決外人嘅不理解,仲要有精神勞力去照顧小朋友,真係有苦自己知。 見到你話個醫生可能已經睇patient睇到麻木晒,但係我地真係大海搵浮木去救命;同埋你唔怕「特殊」2個字,只係想幫到小朋友,真係好感動,你要加油吖!

男爵府

開心吸收勳章 我的育兒心得勳章

我都覺得係搵I位老師傾,唔得再搵所屬機構的社工講,同時寫信俾cac睇吓可唔可以俾個快期你,因為怕cac 見你依家有服務,到6歲先俾你評估

首頁
12345...6

尾頁

跳至