懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

醫生話12週先要約產檢,想問下大家係咪目前係咪唔需要咁急住?新手媽媽咩都唔識(emoji)(emoji)

大宅

nicolelau818 發表於 22-11-18 13:25
醫生話12週先要約產檢,想問下大家係咪目前係咪唔需要咁急住?新手媽媽咩都唔識(emoji)(emoji)
...

你八週去私家照一次超聲波照胎心,拎完懷孕證明再去登記政府啦

如果你唔想去私家嘅話就求其去診所/家計會拎個懷孕證明再登記政府

別墅

fifi3388 發表於 22-11-18 13:28

如果你唔想去私家嘅話就求其去診所/家計會 ...

我去診所拎左懷孕證明啦(emoji)(emoji)

別墅

fifi3388 發表於 22-11-18 13:28

如果你唔想去私家嘅話就求其去診所/家計會 ...

咁我8週後直接登記政府

大宅

nicolelau818 發表於 22-11-18 14:27
咁我8週後直接登記政府

而家已經可以登記啦,早啲登記可以照埋結構

別墅

happy34567 發表於 22-11-18 14:51
而家已經可以登記啦,早啲登記可以照埋結構

咁我盡快去登記左先,應該都要等一段時間?

子爵府

8週照一次超聲波主要係確認宮內孕,有心跳,你登記左政府,應該12週先會見到醫生,同做唐氏照頸皮,即係照多一次超聲波,之後無咩特別政府就唔會幫你再照,可以15-16週起,定期去私家醫生度照,確定胎正常成長,但因為20週會做結構,20週個轉可以唔使去普通超聲波,因為結構會睇得清楚晒,之後又繼續定期去私家醫生度照,直至生,祝順利

別墅

CCHINGC 發表於 22-11-18 15:01
8週照一次超聲波主要係確認宮內孕,有心跳,你登記左政府,應該12週先會見到醫生,同做唐氏照頸皮,即係照多 ...

咁其實我係咪要而家決定喺政府定係私家嗰度生?

子爵府

回覆 nicolelau818 的帖子

你係政府都開左個file,又見埋私家醫生先,再視乎經濟能力,同自己、bb健康情況決定,因為私家醫生有d 情況唔接,加上宜家疫情期間,兩手準備就最好

別墅

CCHINGC 發表於 22-11-18 15:01
8週照一次超聲波主要係確認宮內孕,有心跳,你登記左政府,應該12週先會見到醫生,同做唐氏照頸皮,即係照多 ...

即係政府只會一開頭幫我照一次?
其餘所有檢查嗰啲都要喺私家嗰度做?

子爵府

除左第一次見到醫生,之後就係健康院見姑娘,摸下肚咁,到差不多生,就會見多次醫生,不過個次都未必會幫你照,可能都係聽下心跳,即使你係高齡產婦亦係一樣,當然,如果有特別情況,有機會見到多一、兩次

別墅

CCHINGC 發表於 22-11-18 15:11

除左第一次見到醫生,之後就係健康院見姑娘,摸下肚咁,到差不多生,就會見多次 ...

咁好似揀私家好好多wor

子爵府

睇你自己選擇,我兩邊都有去產檢,但就係政府生,政府生完個幾日係辛苦d,但佢地跟初生跟好貼,有d私院生完,bb要做特別檢查、治療都要轉去公院

別墅

CCHINGC 發表於 22-11-18 15:20

睇你自己選擇,我兩邊都有去產檢,但就係政府生,政府生完個幾日係辛苦d,但佢 ...

第一步係咪直接打電話去政府醫院做登記就可以?

男爵府

畀面勳章

nicolelau818 發表於 22-11-19 10:38

用HA個app就可以

大宅

nicolelau818 發表於 22-11-19 10:38

好多媽咪兩邊睇 政府生

有錢梗係私家睇 私家生

睇政府係一件極度浪費時間既一件事

去政府又唔會照超星波 又唔會track 生長 免費醫療真係check吓係生定死禁大把,除非夠高危就會可能有有結構同T21

別墅

fifi3388 發表於 22-11-20 22:26
好多媽咪兩邊睇 政府生

有錢梗係私家睇 私家生

政府產檢係咪每次都等好多個鐘架?
想請教下如果私家產檢
第一次應該幾多週好打電話去book?我依家5週

別墅

nicolelau818 發表於 22-11-20 22:53
政府產檢係咪每次都等好多個鐘架?
想請教下如果私家產檢
第一次應該幾多週好打電話去book?我依家5週

政府頭一次應該最耐, 又要排抽血又要排見姑娘, 我W9第一次去, 攪足成個上晝。之後覆診應該好D
私家我Wk6 第一次去, 不過你可以打比你心儀果間診所問下先, 好似有D媽媽話佢地診所叫佢地Wk8先去。
我諗大部份媽媽2邊都去,因為有D檢查政府無,私家有,有D又私家無,政府有。

大宅

nicolelau818 發表於 22-11-18 15:12
咁好似揀私家好好多wor
你去邊度生, 同照唔照超聲波, 係兩樣野黎
你可以去公立生, 照樣去公立產檢, 正常情況公立只包一次超聲波
你跟住再去你心怡的私家度照, 鐘意照幾多次都得

別墅

awless 發表於 22-11-21 09:56
你去邊度生, 同照唔照超聲波, 係兩樣野黎
你可以去公立生, 照樣去公立產檢, 正常情況公立只包一次超聲波
你 ...

明白 唔該哂你

首頁

尾頁

跳至