懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

想問下大家,我剛有左5週,拎左懷孕證明,尋日經朋友指點,教我係ha go book去政府醫院登記,send哂資料後今日收到sms話➡️➡️➡️
醫管局︰按照孕婦的臨床情況,產前服務會由衞生署母嬰健康院提供,請帶備所需文件前往母嬰健康院辦理預約。此專科新症預約申請已被取消

咁我下一步應該係點?

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 畀面勳章 BK Milk勳章

直接去你附近嘅母嬰健康院預約就得 應該係見你低風險,冇咩特別野要follow up會叫你去健康院做產檢,同醫院都係一樣

別墅

S!U彤 發表於 22-11-19 11:42
直接去你附近嘅母嬰健康院預約就得 應該係見你低風險,冇咩特別野要follow up會叫你去健康院做產檢, ...

之後佢係咪會pass我去政府醫院開file?

男爵府

nicolelau818 發表於 22-11-19 11:57
之後佢係咪會pass我去政府醫院開file?

醫院同健康院有聯繫,區區做法唔同,到咁上下就會叫你拎返啲資料去醫院跟or兩邊走,總之佢咁樣寫的話 你去返健康院約就ok

別墅

uckukuku 發表於 22-11-19 13:30
醫院同健康院有聯繫,區區做法唔同,到咁上下就會叫你拎返啲資料去醫院跟or兩邊走,總之佢咁樣寫的話 你去 ...

謝謝回覆

別墅

可以打去你原本想約果間醫院問問, confirm下穩陣

別墅

我都係去左健康院做登記,之後佢會俾個期你係O係健康院產檢,亦有俾張紙我叫我去醫院排期check唐氏。

別墅

QueenieCheung06 發表於 22-11-21 12:04
我都係去左健康院做登記,之後佢會俾個期你係O係健康院產檢,亦有俾張紙我叫我去醫院排期check唐氏。 ...

健康院產檢係會檢查d咩

男爵府

https://www.fhs.gov.hk/tc_chi/main_ser/process.html
網頁有寫明首次登記由醫院定健康院做登記

大宅

nicolelau818 發表於 22-11-19 11:36
想問下大家,我剛有左5週,拎左懷孕證明,尋日經朋友指點,教我係ha go book去政府醫院登記,send哂資料後 ...

因為睇地區
例如屯天元嗰啲第一次係要去健康院登記先,之後得唐氏有得喺屯門醫院做,正常之後檢查都係健康院做,除非高危人士先有得去醫院。

而QE嗰啲就係直接去醫院

疫情唔知有無更改,利申我嗰陣係2018年

首頁

尾頁

跳至