夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

朋友叫我開post問
生完兩個小朋友 意外
但個老公話試過投入做爸爸
最後覺得投入唔到
番屋企都唔想入房睇熟睡中既小朋友一眼
咁可以點

男爵府

陪月勳章

佢肯唔肯養呀?
肯養你就當自己湊三個孩子

男爵府

aryemyem 發表於 22-11-19 19:02
佢肯唔肯養呀?
肯養你就當自己湊三個孩子

但想睇下有無過來人身分可以有解決方法

男爵府

陪月勳章

pretty0 發表於 22-11-19 19:10

但想睇下有無過來人身分可以有解決方法

見唔少男人無錢拎返屋企就有
喪偶式育兒亦大把
佢有錢又愛你咪得囉

唔覺迫佢會有效果

男爵府

回覆 pretty0 的帖子

唔想有小朋友,又比佢中出?呢啲意外係可以避免。
一次意外當講得通,但兩個都意外,真係唔理解。

既然小朋友已經出咗世,呢個就係責任問題。對自己親生都無感覺,佢對老婆都唔方好。

如果佢只愛老婆唔愛細路,我唔會接受囉。

男爵府

Belavizio 發表於 22-11-19 19:28

唔想有小朋友,又比佢中出?呢啲意外係可以避免。

有無男人真係只愛老婆唔愛小孩

男爵府

有,可能覺得小朋友好嘈,好煩,好困身,無曬自己時間,但問題係,點解唔避孕?
我係好為小朋友著想嘅人,你哋帶佢哋嚟呢個世界,但唔比愛佢哋,唔能夠係被愛環境下成長,係好影響的。

你朋友老公為咩原因唔鍾意小朋友?

男爵府

Belavizio 發表於 22-11-19 19:56

有,可能覺得小朋友好嘈,好煩,好困身,無曬自己時間,但問題係,點解唔避孕?

咪就係好嘈 好多野講 好多野問好煩

珍珠宮

唔想生就戴套
生咗又唔盡爸爸責任
就係自私同不負責任

女人keep好錢銀,唔好對老公有咩期望

男爵府

咁當初就好好避孕。
但願你朋友老公就算唔比愛佢哋,都唔好憎佢哋,打佢哋。錢要比足好好裁培佢哋。

而你朋友唯有自己好好地照顧小朋友,教導佢哋成為一個樂觀,正面,有責任心,自理能力好嘅小朋友,希望令你朋友老公改觀。

小朋友未入中學前都會扭計,你朋友要有心理準備,條路會難行,會感到孤獨面對,因為佢老公係唔會理。唯有你朋友比雙倍嘅愛比小朋友。

男爵府

Belavizio 發表於 22-11-19 21:24

咁當初就好好避孕。

純粹係唔愛佢地 小陪伴 唔會打佢地
家長日果d去到會照去
有需要會教佢地讀書 溫書
放假都會一齊出去玩既 間唔中
但就唔會好似其他爸爸咁
咁愛錫仔女 事事仔女為先
睇唔出佢同子女一齊有開心既感覺
真係純粹係責任

侯爵府

只係想問點解可以意外兩次

大宅

咪鬼理啲人仲係度comment 避唔避孕….

有小朋友係緣份… 當佢係古老式嘅嚴父Style… 無惡意就好。唔Enjoy 但願意負責任,就記得appreciate 下佢~ 係咪佢原生家庭成長嘅溝通模式影響?

男爵府

Amypolo 發表於 22-11-20 01:16
咪鬼理啲人仲係度comment 避唔避孕….

有小朋友係緣份… 當佢係古老式嘅嚴父Style… 無惡意就好。唔Enjoy ...

都岩 古老式嚴父style 幾貼切
應該唔慣原生家庭事 佢原生家庭正正常常
係本身唔中意小朋友 同唔聽話既小朋友
都係既 要appreciate 佢做既事
不過條路的確感到孤單

侯爵府

pretty0 發表於 22-11-19 23:02
家長日果d去到會照去

其實你仲想佢點

男爵府

mimi987 發表於 22-11-20 01:47
其實你仲想佢點

咪就係睇下依到有無另一半(老公)都係咁
但之後會有無機會愈來愈好
會愈來愈中意自己既小朋友
如果有 過程又係點 之類

複式洋房

pretty0 發表於 22-11-19 23:02
家長日果d去到會照去

其實已經好過好多男人做爸爸,好多連家庭日都少,更加唔好講陪讀,放假只想休息,踢晒比老婆攪。

你朋友轉變下思想,唔係個個男人都有耐性陪伴同做左爸爸就會好似媽媽咁好享受家庭樂,本身性格唔特別喜歡小朋友,就算親生都唔會變到特別喜愛。勉強唔到,過份要求最終攪到佢唔願返屋企。

以我老細做例,生第一個時都正正常常食飯時間前返屋企。但生左第二個,老婆要求一人顧一個,返到屋企二個女又嘈又痴身,加埋老婆咩都叫幫手,連睇電話既時間都冇,最終唔願返歸,日日捉埋同事玩磨到11點後先返(老婆以為真係咁忙),已2-3年,勝在佢仲愛老婆,仲未有其他女人

男爵府

咁又不至於太差。至少要做嘅都有做。
愛係由心出發,迫唔倒,慢慢嚟吧。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

1. 生之前, 男既有冇表達佢5鐘意小朋友? 你叫得「意外」2個小朋友, 我就假定男既「事前」表達左佢5想要, 而你又想要, 所以「意外」有左。
2. 樓主是FTM 嗎?

如果故事不是我假定的1或者2,請你補充。

有冇發覺, 你
係迫緊你先生或者想你先生做一些佢5喜歡或者5想做的事。
換左身份, 你會高興另一半咁對你或者你迫你生又會生嗎又或生上來開post 問?

樓上有comment 叫5好理comment 避唔避孕又話小朋友是緣份。但是生之前做下family planning、取得大家共識是常識吧?

當然,如果男事先「想」, 而「生左」之後佢「投入唔到」--->咁請男既盡量搵錢回來你做育兒基金。這件上就男既不對。

再講, 如果樓主是FTM, 而先生是搵錢養家既,如果再要在「育兒」方面要男既多少做一些, 似乎也太難為了。我假定男既能一人頂4人家庭計,收入應該不會太差。

再講, 事先好事後好,好似樓上話齋, 生得佢地出, 愛5愛5緊要, 唔該教好佢地, 做個有家教的人。不一定是未來社會棟樑, 但最少做好人。謝謝。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

大宅

唔鐘意真係冇得逼,
例如你實有d唔鐘意食既野,假設係青豆,
唔通逼你食,你又會愛上咩
佢仲肯負做老豆既責任咪好囉.

首頁

尾頁

跳至