自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

牛年勳章

那裹有得做, 耍打顯影劑, 九龍區, 費用約??

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

醫生要求照?你要有醫生轉介信,再打去私院/醫療中心quote實個價同問期

男爵府

CMMANDY 發表於 22-11-22 12:14

政府叫照,會有張有齊電話地址的紙你,你要每間打去問,因為醫生轉介信有寫照咩,先會報到實際價錢你

男爵府

係咪PET scan ? 萬幾蚊,要睇吓要唔要照埋個頭,通常公院醫生有轉介信,會有折頭

打多幾間問,盡快照,盡快攞report 比醫生睇

公爵府

牛年勳章

回覆 Charlotte_mom 的帖子

Charlotte_mom,
公立醫院排左下年六月照, 但現在想出去私家照, 盡快處理, 但又不知方向, 應該要打去廣華問醫生先拎轉介信嗎?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

CMMANDY 發表於 22-11-22 12:33

要呀,信上詳細寫咗點照。然後聯絡私院/醫療中心睇吓點fax或email或WhatsApp轉介信俾佢哋quote價同問期
政府醫院會俾個醫療機構list你,有聯絡同電話,不過價錢只供參考,要睇咗轉介信至確認收費

王國長老

個list類似咁
呢個係pet scan嘅list,唔清楚你做咩檢查所以呢張未必啱你
attach1/tmp/phpI57WVg

CMMANDY    發表於 22-11-22 13:02

男爵府

醫生寫紙去化驗所驗,早兩個月驗完5000蚊

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

koeyu 發表於 22-11-22 12:31
政府叫照,會有張有齊電話地址的紙你,你要每間打去問,因為醫生轉介信有寫照咩,先會報到實際價錢你
...

未必架,部分醫院只會比轉介信叫自己搵醫院/私家體檢化驗中心,不過只要上網搵吓都唔難搵,部份話有轉介信有折扣,報告會直接比政府醫院,自己都會有一份。

珍珠宮

播道醫院好平,我阿爸都係嗰度照

男爵府

kaheiboy 發表於 22-11-22 12:43

未必架,部分醫院只會比轉介信叫自己搵醫院/私家體檢化驗 ...

年頭照過,姑娘有比一張紙,紙上有好多間可照的中心地址同電話,我都決定就腳果幾間打去問,間間都要收到whatsapp醫生轉介信先會報價你

公爵府

牛年勳章

回覆 jessicasiu 的帖子

我那時吾識問, 應該當刻去問拎轉介信

公爵府

牛年勳章

回覆 koeyu 的帖子

明白

公爵府

牛年勳章

creambb 發表於 22-11-22 12:51
播道醫院好平,我阿爸都係嗰度照

謝謝妳告訴, 妳當時有拎住轉介信嗎?

男爵府

CMMANDY 發表於 22-11-22 13:04

你問拎轉介信就唔會比到政府照的期你,又或是得閒去醫院問下可否拎轉介信私家照

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

koeyu 發表於 22-11-22 13:04
年頭照過,姑娘有比一張紙,紙上有好多間可照的中心地址同電話,我都決定就腳果幾間打去問,間間都要收到w ...

我家人去果間就冇比啦,叫自己出去搵。通常都要WS睇清楚醫生要做咩檢查先報價,試過CT價錢相差30%

王國長老

CMMANDY 發表於 22-11-22 13:04

你打去問,佢可以做完fax俾你(醫院好老土,只能fax)
問私家就幾種都有,有d只收fax,有d可WhatsApp,印象中好似有d可email

公爵府

牛年勳章

koeyu 發表於 22-11-22 13:06
你問拎轉介信就唔會比到政府照的期你,又或是得閒去醫院問下可否拎轉介信私家照
...

有, 正在處理, , 希望醫生肯寫, 我可以去醫院拎

大宅

CMMANDY 發表於 22-11-22 12:33

老人家多少歲?話說我地以為爸有肺can,点知原來不是。同样有陰影。後來才知道是疤痕。但也有去CT的。

公爵府

牛年勳章

Charlotte_mom 發表於 22-11-22 13:08
你打去問,佢可以做完fax俾你(醫院好老土,只能fax)
問私家就幾種都有,有d只收fax,有d可WhatsApp,印象 ...

fax , 我仲難搞, 希望可以去拎正本

首頁

尾頁

跳至