自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

轉左盆後,個日已經澆左水,我女第2日走去再噴落葉到,依家葉開始枯左呀,想問重有冇得救?
attach0/tmp/phpRmSWZ7

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

OsansanO 發表於 22-11-23 17:13
轉左盆後,個日已經澆左水,我女第2日走去再噴落葉到,依家葉開始枯左呀,想問重有冇得救?

...
到彩虹橋喇

大宅

我覺得呢個活動,真係荼毒生靈

子爵府

20150618bb 發表於 22-11-23 17:32
到彩虹橋喇

20150618bb    發表於 22-11-23 18:29

子爵府

OsansanO 發表於 22-11-23 17:13

...

好似隔日淋水,唔可以日日淋

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

太濕爛葉了
剪咗大果兩塊,剩返細嘅俾佢慢慢生

別墅

回覆樓主:

我果棵都係底啲葉枯左,我唔理佢,照2-3日淋一次水,佢又自己生返啲新葉出嚟

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章

請教一下葉係咪唔可以濕水?

別墅

etam724 發表於 22-11-23 18:05
請教一下葉係咪唔可以濕水?

係呀,所以淋水要避開啲葉,只係兜圈咁淋落啲泥到

珍珠宮

畀面勳章

避開葉子,只淋落泥,一次過淋透,唔使成日淋,摸到泥面有啲乾再淋。

男爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章

呢度有d 種植貼士,唔知有無幫助呢?

https://hk.sports.yahoo.com/news/一人一花-2022-丨蜆肉秋海棠種植貼士-新手必讀常犯-4-大錯誤-092309895.html

蜆肉秋海棠花苗生長習性及護理
發芽最佳溫度:15℃ - 20℃

生長最佳溫度:15℃ - 25℃

泥土酸鹼值:pH 6 - 6.5

日照:需要在陽光充足的地方生長,但不能被陽光直接猛烈照射

澆水:保持充足水份

幼苗生長期施肥:氮肥

臨近花期施肥:磷肥、鉀肥

蜆肉秋海棠種植貼士
上盆至大小適合花盆
要將蜆肉秋海棠花苗上盆,首先要選用比泥膽大一倍、底部有去水洞的花盆,還要預備大小合適的底碟。

在量度小苗原有泥膽的高度後,將培植土和肥料加到花盆底,直至高度足夠讓花苗原有泥膽的泥面達到花盆的水位線的高度,才將小苗從苗格移出來,放到花盆及加入培植土填滿四周空隙,但千萬不要壓實泥土。

由於植物根部會向下和四周生長,所以放培植土同時加緩解肥到花盆底,養分便能慢慢釋放讓根吸收。

施肥要「薄肥多施」
選用緩解肥能慢慢釋出養份,讓植物生長得更漂亮、強壯。在上盆步驟中,要先放一層培植土,再放適量肥料,接著餘下培植土加上,讓肥料放在培植土中間。

施肥的用量和用法要根據包裝標籤,也可以按「薄肥多施」的原則施肥,在不肯定的情況下減少施肥份量,因為肥料濃度過高,會抽走植物根部水分,令植物枯萎,俗稱燒根。

適當時候換盆及施肥
花盆內的養分會隨著時間減少,加上植物根部會不斷生長,因此要在適當時候為蜆肉秋海棠施肥或換盆。當植物不及之前強壯,可以在花盆邊四週挖洞,將肥料放進去,再用泥土掩蓋小洞。而當看到植物根部露出泥面,泥膽地方不足夠讓植物根部生長,或泥面上枝葉過渡茂密,形成頭重腳輕的狀態,便代表是時間需要換盆。

保持充足水份
必需為剛剛上盆的植物澆水,首先用花壺在花盆邊慢慢澆水,倒水後耐心讓土壤慢慢吸收水分,接著再澆,重覆直至看到花盆碟底有水份溢出。靜待一至二小時後,培植土吸透了水,便可以將碟底多餘的水分倒去,否則會浸爛根部。

修剪蜆肉秋海棠
上盆時如果看到小苗有花,要將花朵全部摘走,以免影響枝葉生長。當花苗長到15至20厘米高時,便可以進行「摘心」,將最頂的二至四塊葉摘走,目的是刺激植物生長更多分枝,將來開出更多花朵。

新手常犯錯誤
陽光曝晒
剛上盆的植物,不能被猛烈太陽直曬,要放在有遮陰的地方,種植一星期左右才可以放回陽光充足的地方

澆水過多或過少

施肥過量或不足

病菌或害蟲侵襲
要預防病蟲害,可以避免高溫潮濕的環境、加強通風、清理凋謝部分,以及在澆水後通風

伯爵府

剪咗佢,可能會有新葉生返

20150618bb    發表於 22-11-24 12:42

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章

kathylaw1221 發表於 22-11-23 20:31
係呀,所以淋水要避開啲葉,只係兜圈咁淋落啲泥到

明白,謝謝你

男爵府

20150618bb 發表於 22-11-23 17:32
到彩虹橋喇

20150618bb    發表於 22-11-24 12:41

男爵府

Charlotte_mom 發表於 22-11-23 17:50
太濕爛葉了
剪咗大果兩塊,剩返細嘅俾佢慢慢生

好,謝謝

公爵府

ilovefishball 發表於 22-11-23 17:34
我覺得呢個活動,真係荼毒生靈

個活動好討厭,又唔俾唔要,我以前種好快就ko左,之後直接一拎就掉係花糟石階,希望有好心人收留,好過俾我玩瓜。

首頁

尾頁

跳至