自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

半生緣 發表於 22-11-27 12:03
又晒自己仔女讀國際學校!嘩!好勁呀!唔怪得睇唔起人!

咁係香港afford到國際學校嗰班人,又真係唔洗趕住去英國讀,可以留係香港搵多啲錢先

子爵府

SandyKL 發表於 22-11-27 13:08
神奇哩!簡直不可思議,佢香港層樓未賣,有地容身,我自己識果啲就破釜沉舟,所有係香港都冇物業,返嚟冇 ...

辭晒工但層樓未賣,可能一早已有留一條後路嘅打算

複式洋房

回覆樓主:

子爵府

SandyKL 發表於 22-11-27 13:08
神奇哩!簡直不可思議,佢香港層樓未賣,有地容身,我自己識果啲就破釜沉舟,所有係香港都冇物業,返嚟冇 ...

破釜沉舟嗰班都唔驚吖,最高位賣左層樓,如果唔適應再返來,而家可以大減價又再買返

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

Cherryville 發表於 22-11-27 12:42
宜家喺屋企食緊brunch 好忙
講真雖然世界上好多無知婦孺真係幫唔到幾多
但係你嗰啲同事 出咁多糧但又冇見 ...

我教書親戚唔算勁,應該都唔會亂講。
反而同學仔媽咪講佢個仔嘅老師先跨,係班落簾一齊唱佢哋嘅歌。

琥珀宮

mini122 發表於 22-11-27 14:02

朋友話層樓太舊放賣過,但賣唔去。我問我朋友佢地去過英國未,朋友話未,真心佩服,咁樣左騰右騰。不過,黃人係咁上下啦!

琥珀宮

mini122 發表於 22-11-27 14:07
破釜沉舟嗰班都唔驚吖,最高位賣左層樓,如果唔適應再返來,而家可以大減價又再買返
...

返嚟?唔好啩!

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

rhung 發表於 22-11-26 21:24

咪係,移咩民啫,根本都未有資格申請(6年後,什麼入籍條件 ...

係呀,6年後唔批入籍,你奈佢何呀!佢完全唔需要任何解釋,你無得唔接受,因為5十1無保證任何嘢,到時真係預咗會大批人返嚟,諗起都

水晶宮

熊熊老婆 發表於 22-11-27 13:19
佢哋會話:大陸啲嘢你都信呀?
我提議將北京冬奧運動員餐廳,自動化備餐嘅片段畀學生睇,佢哋都反 ...

無線嗰個新聞台有個節目,我忘記個節目名,口號係:「全新感受,當代中國。」,係講中國而家嘅新科技發展,真係睇到我哇哇聲,如果呢個節目可以俾啲中小學生睇就好啦。

每節好短,但好impressed.

你啲同事,眼光好短淺,思想好幼稚

男爵府

回覆 annie133 的帖子

香港國際學校不會差,睇成績就知…..
讀得成績好,走來做mud

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

20462046 發表於 22-11-27 10:42
咁工人又唔係必需喎,乜香港每個家庭都有姐姐咩

仔女大左 請工人做乜

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

gallygally 發表於 22-11-27 13:14

香港有幾多人住2-3000千?

1000呎唔叫大, 但唔可以叫豆腐潤

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

minimirror 發表於 22-11-27 15:03
回覆 annie133 的帖子

香港國際學校不會差,睇成績就知…..

同意

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

回覆樓主:

有2個親友都係今年4、5月移去UK,一個住Reading、另一個住Milton Keynes,兩個都係一家四口,暫時發現佢哋(互不相識)既共通點係未去UK以前係無乜點樣update facebook,依家幾乎每日都有update post/Story 新相,煮咗啲咩食/種咗啲咩/去咗邊度玩,農田/郊野草地幾大幾綠咁,過得好似都幾開心同埋佢哋本身都有親友已經移咗去嗰邊,可能覺得有親友照應先至安心過去啦。

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

mini122 發表於 22-11-27 14:02

你過到去,用BNO申請,到時賣樓的話,你果層數就要收稅,你睇下阿旦,當年比到喊
日本の平安を祈ります

男爵府

homommy 發表於 22-11-27 06:31
回覆 KOKOMAN 的帖子

其實係咪真係唔知香港市民在水深火熱?要衰到點先覺衰?股樓仆直,旺區商鋪寫字樓都 ...
現在全世界有边度係好?英國連做護士也說不能維持生活!

侯爵府

newuser 發表於 22-11-26 10:54
同你朋友提下,小心遺產稅。
香港沒有,但英國好貴,3百幾萬港幣資產以上就要,香港人普通買間屋就過額,4 ...

我有個親戚, 移民英國好多年, 英國香港各有一層樓, 就係因為要攪掂英國果邊的遺產稅, 兩層樓先可以轉到名畀後人。 結果係拖左十幾年都未攪, 兩層樓仲係先人名下, 如果想賣樓仲要有排煩!

侯爵府

FennieMan 發表於 22-11-26 20:46
佢最初係諗住去曼城,但最後因樓價已升,好嘅校網已經冇位,所以,最後揀咗Nottingham, 原因係有教友,和個仔同學嘅媽咪介紹,話新樓盤,另外,又有剛到英國嘅KOL 推波助瀾。佢係買咗屋我先知,咁我都冇嘢可以做。
不過,佢話屋苑嘅其他香港人會互相幫助
...
可能住果度, 一世都唔使識英文, 繼續講廣東話過活, 新一代唐人街!

伯爵府

Cherryville 發表於 22-11-26 20:09

係都要搞到自己冇咗香港收入 ,去嗰邊做藍領 或 低薪 ...

我估呢D人漸小数,可能香港都做份牛工。又或者賣左香港層樓做个半退休人士。
我所認識係賣左樓去曼城约三百万/偏遠d.層樓平好多。
又有係倫敦買層五六百万,成家返工。呢d冇乜嘢輸。
單身都有,租個八千元單位努力返工。

咩故事都有,佢地开心就得。

伯爵府

Prosperous 發表於 22-11-27 22:39
我有個親戚, 移民英國好多年, 英國香港各有一層樓, 就係因為要攪掂英國果邊的遺產稅, 兩層樓先可以轉到名 ...

我識班老英華橋,大部分係圍村人,香港物業冇甩,英國又有物業,返香港又有屋住。佢地活得勁happy.兩边茶礼食盡。(政府分錢又有佢地份)

再有些BBC.返hk落地生仔,高薪厚職,d 細路自動有passport. 入大學前返英住三年又local fee 入大學。因香港低税,已經有幾層樓。

所以真係睇得好閑,英人去港,港人去英。

首頁

尾頁

跳至