自由講場

跳至

首頁
23456...17

尾頁

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

珍珠宮

減齡達人勳章

Fishqqma 發表於 22-11-25 20:26
好似香港冬天點

香港冇暖氣,就算凍(10度8度),日間喺屋企都著褸,瞓覺咪著厚身睡衣,小朋友用睡袋…..
堂妹話啲香港人教佢,係英國唔開暖氣,凍就好似香港凍咁,喺屋企照著羽絨,仲教佢去買呢啲onesie 比仔女著住瞓覺
佢帶咗部暖風機去英國,夜晚開住比對仔瞓覺
attach1/tmp/phpcEMPlb

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

自己身邊就無,C6身邊就有,但無聽佢講過話移咗果d係度呻......

針無2頭利.....又要好又要馬兒不吃草,邊有咁著數......往後仲有好多個寒冬等緊你地吖

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

FennieMan 發表於 22-11-25 20:48
香港冇暖氣,就算凍(10度8度),日間喺屋企都著褸,瞓覺咪著厚身睡衣,小朋友用睡袋…..
堂妹話啲香港人 ...

我屋暖風機,暖爐都有。
廁所有浴室寶。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

英國冬天一向都係咁,佢去之前冇做功課嗎?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

自己申請怨得邊個
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珊瑚宮

半生緣 發表於 22-11-25 20:33
唔理小朋友成績,都會有海量功課!選擇唔交?

唔係間間海量。
Bk好多jm都有分享,小朋友1小時內已可完成功課。可以接受!
一分耕耘一分收穫。
其實唔介意唔入唔到u, 唔介意是旦乜科都讀,入野雞又ok的,係外國讀書係hea的。 你試下睇下入到好大學(uk)嘅的學生絶大多來至私校你就明,uK私校絶不輕鬆。
*有朋友的小朋友去UK讀私校同一般公校,分別非常大。

男爵府

KKLLYang 發表於 22-11-25 17:58
即係今年是他們在英國經歷第一個冬季?
我有個朋友暑假全家移居英國Norwich(中文叫諾域治) 。當時係蜜月期 ...

積極啲去面對,識多啲香港人,慢慢就會適應到,落地生根㗎啦

返嚟香港咪仲唔開心,個政府又無豉油,又無良豬

P. S. 唔返嚟兩家都好。填埋Form仲好

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

KKLLYang 發表於 22-11-25 20:36
應該係未慣,始終係在英國過第一個冬天(下午四點前就日落,冬天每晚得幾度)
...

慢慢就習慣,頭幾個月係蜜月期,之後係適應期。大人,小孩去到易適應,地方大,空氣好。始終無香港咁大壓力,空間細又迫。關於天氣,都真係會有Seasonal affective disorder ,因為太快天黑,用light therapy, 可以買啲light照下自己,同埋約多啲香港移民gathering. 好似啲香港新移民gp咁。會開心啲,圍埋hot pot ,簡單又方便 又可取暖。
反而年紀大太凍會辛苦啲,骨頭痛。

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

去得就要適應架啦!日哦夜哦盞自己辛苦,一係放棄囉。

禁止訪問

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

Yibu 發表於 22-11-25 18:26
太早日落心情唔多唔少受影響,我自己係香港都有這個感覺,冬天個人無咁開朗,唯有係屋企開多D燈。 ...

同意呀!夏天放工仍然日頭猛,冬天放工已夜深咁,個人會無咁開懷。

翡翠宮

FennieMan 發表於 22-11-25 18:28
我堂妹-家今年8月到Nottingham, 因新屋苑,8成都係香港人,所以,佢ok 呀!
昨天話得1度,頂唔順要開暖氣 ...

我朋友另一邊,佢話可以用燃氣,平過用電?我唔識呀

禁止訪問

男爵府

聽講英國醫療都令人好氣激,call十字車可以等一個鐘後到,入院可以係1-2日後既事,淨係呢點都可以唔洗考慮移民

珊瑚宮

Cherryville 發表於 22-11-25 21:35

其實你呢個分別我 同埋其他jm都講過n次

似係
朋友個女係uK私校忙過我個女(大家同級)。
去到D人突然覺得可以hea讀,可以做藍領。 世上點會唔努力有成果的?

珊瑚宮

唔係細路 發表於 22-11-25 21:35
聽講英國醫療都令人好氣激,call十字車可以等一個鐘後到,入院可以係1-2日後既事,淨係呢點都可以唔洗考慮 ...

一個鐘叫快。
C6表弟UK做醫生自己都怕怕uK醫療

男爵府

Fishqqma 發表於 22-11-25 21:40
一個鐘叫快。
C6表弟UK做醫生自己都怕怕uK醫療

係因為唔夠人手定英國人做野效率係咁低?

珊瑚宮

唔係細路 發表於 22-11-25 21:44
係因為唔夠人手定英國人做野效率係咁低?

英國政府「窮」。

侯爵府

2024年龍年勳章

我識兩家人移民英國,幾家去了加拿大,無人回流,無呻過仲相當開心,可能佢地多親友一起吧

首頁
23456...17

尾頁

跳至