自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

因為好多人都鬧狗主唔幫狗帶口罩,所以才想開post講

根據寵物展的規定:
 -「大型狗隻」須時刻用一條長度不超逾2米的狗帶穩妥地牽引著;或須用一條長度不超逾1.5米的狗帶,以不會對公眾及動物的安全以及該狗隻的福利構成危險的方式穩妥地縛在固定物體上。

-格鬥狗隻(包括比特鬥牛㹴、阿根庭杜告狗、日本土佐犬、巴西非拉狗及該四個品種的混種狗隻)及已知危險狗隻,必須時刻戴上口罩和用一條不超過1.5米長的狗帶穩妥地牽引並須戴上特定的頸圈。

主角狗非格鬥狗,所以寵物展係唔駛帶口罩。如果狗主真係做漏左,應該比漁護署罰或者比人告得入成數好高。

如果有錯請指正。

子爵府

但狗主人係會場時刻有提醒話唔可以抱隻狗點點點,,,也說明已經知道隻狗唔抱得,唔攬得。。。。
但會展咁多人,萬一有人真係抱或者攬呢?
所以帶口罩真係穩陣啲。

公爵府

huilai88 發表於 22-11-27 07:42
但狗主人係會場時刻有提醒話唔可以抱隻狗點點點,,,也說明已經知道隻狗唔抱得,唔攬得。。。。
但會展咁 ...

你講的唔係冇道理,不過狗主無違反任何規例。

事主父母責任更大。而家小朋友唔係無啦啦喺街道比狗整親,係喺寵物展。明知寵物展有大狗,應該拖實小朋友,同教小朋友幾鐘意d狗都應該和d狗保持適當距離。 何況小朋友就係和狗太親密太近,才比隻狗d牙擦傷。

beebee67890    發表於 22-11-27 13:30

侯爵府

huilai88 發表於 22-11-27 07:42
但會展咁 ...

我諗,正常入得寵物展既人都預左d狗唔可以直接摸直接攬,想摸要問左主人先,同比隻手佢聞下睇反應先摸。
我去咁多次寵物展,絕大部分人都明白個遊戲點玩。一般情況下,唔覺得需要戴口罩。
除非隻狗本身驚人或敏感d,咁狗主都應該幫大狗戴口罩以防萬一,不過呢類狗我就覺得直情唔好帶去寵物展。
我冇戴過兩隻唐唐去會展,咁鬼煩,又要搵泊車,去到玩人地果d狗仲開心

侯爵府

sunnymama2 發表於 22-11-27 07:50
你講的唔係冇道理,不過狗主無違反任何規例。

事主父母責任更大。而家小朋友唔係無啦啦喺街道比狗整親, ...

同意,冇犯規,係唔洗戴。
我戴唐唐出街都冇口罩,咁大條街,見到人驚拉好叫佢地sit等人行左先就ok。
睇獸醫,又商場會戴口罩,因為人多d,環境又迫d,其餘地方唔覺得需要。

公爵府

華妹妹 發表於 22-11-27 07:52
我諗,正常入得寵物展既人都預左d狗唔可以直接摸直接攬,想摸要問左主人先,同比隻手佢聞下睇反應先摸。
...

咁又係,等於玩人地的BB 就好好玩,但自己湊就

侯爵府

sunnymama2 發表於 22-11-27 08:02
咁又係,等於玩人地的BB 就好好玩,但自己湊就

冇錯,玩人地既最開心

男爵府

狗主責任: 根據自己狗嘅性格去帶口罩,唔係話大會話呢種狗需要就唔帶,細狗大狗都有乖同唔乖㗎嘛,另外啲狗唔到咁多人嘅地方已經緊張,又有其他狗,天性霸地盤,有啲狗會好alert

大人責任: 要睇住小朋友,唔好亂掂

呢件事係似係父母無睇實….. 自己攞來煩,個小朋友真慘, 父母一家有啲問題……

男爵府

回覆樓主:

狗係唔知幾時會失控,主人都可能評估唔到,佢有啲咩刺激會失控。

小朋友之所以係小朋友,就係有時佢唔係好識判斷,又會周圍走,唔係一定睇得實。

小朋友與狗,會係會失控,睇唔實。

所以狗主,係要用最大嘅努力保護公眾安全,才足夠負責任。因為會帶比其他人危險,尤其喺密集多人地方。

當然小朋友都要睇實,因為狗和小朋友一起,受傷嘅多數係小朋友。

如果大型狗隻在街行來行去,咁多狗主又話唔戴口罩合法,咁不如政府諮詢下,睇吓需唔需要改法例,因為而家商場都好多大狗。

海洋公園又話俾啲狗入,驚嗰啲人都唔知點算。我都好無奈

opclk99    發表於 22-11-28 22:02

公爵府

牛年勳章

Sophia527 發表於 22-11-27 08:21
狗係唔知幾時會失控,主人都可能評估唔到,佢有啲咩刺激會失控。

小朋友之所以係小朋友,就係有時佢唔係好 ...

你講得好啱,完全贊同你嘅觀點!
我有養過狗,我亦都唔驚狗!
但係狗始終係動物,主人都唔可以百分百肯定佢係可以受到控制!
我個小朋友剛剛出世嗰陣,每個星期都會帶佢去某親戚屋企食飯,佢屋企養咗隻比高,佢話佢唔咬人,所以唔肯綁住佢!
但事實係,佢不停撲向bb車,想咬BB,
狗主人堅持佢吠一陣,熟咗就唔會想咬!
最後我唯有話要走,佢先至肯用繩綁住佢!
但係隻狗始終都係不停衝向個bb車,每次完餐飯,即刻走!
後來佢屋企都有bb出世,話隻狗會咬bb所以棄養咗!

珍珠宮

熊熊老婆 發表於 22-11-27 09:02
但係狗始終係動物,主人都唔可以百分百肯定佢係可 ...

真係針唔吉到肉唔知痛

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

呢個親戚好自私呀

侯爵府

BK Milk勳章

無言

男爵府

2023年兔年勳章

Sophia527 發表於 22-11-27 08:21

小朋友之所以係小朋友,就係有時佢唔係好 ...

同意你嘅觀點;成件事狗主與小童父母都有責任

男爵府

雖然會場可以帶寵物,但我唔會帶,人又多又嘈,又貓又狗,成個環境場合對狗太刺激,其實狗狗都未必想去,又唔可以周圍走,帶佢去行山、去公園佢會開心好多,展覽買嘢其實都唔明寵物帶去做乜?隻狗又唔會好享受自己又要睇住佢,好多魚

珍珠宮

我淨係記得當年我家姐比狗咬左啖
我嫲8號八波都要狽住家姐,拖住我橫風橫雨去打瘋狗症針、破傷風針

隻狼狗當然冇事

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

呢啲人雙重標準

侯爵府

beebee67890 發表於 22-11-27 13:29
雖然會場可以帶寵物,但我唔會帶,人又多又嘈,又貓又狗,成個環境場合對狗太刺激,其實狗狗都未必想去,又 ...

我見有人帶貓去試食,試左好多,最後佢貓肯食果個罐罐,佢買左5箱

beebee67890    發表於 22-11-27 14:08

已刪除用户

2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

複式洋房

回覆樓主:

首頁

尾頁

跳至