自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

港鐵新列車11月27日啟航 6大提升
國產真的非常讚

近5,6年因毒果日日攻擊mtr購買國產列車,加上黑暴 mtr被迫停止買內地列車要購入韓製列車,現在障礙清除有更好的國產列車選購

新車透過調整佈局,在座位數目不變下,部分座椅玻璃屏風稍微移入車廂內,加闊門邊企位,上落車空間更寬敞;另外扶手桿及扶手吊環的佈局集中於車廂中間,鼓勵乘客走入車廂中間位置,就算在繁忙時間亦可更容易上落車。
新車上的「智能伺服器」可實時傳輸列車行駛期間關鍵設備的數據,讓工程人員遙距監察列車運作,同時利用大數據分析,加強列車的預防性維修,提升列車服務效率及可靠性。

原文網址: 市區綫新列車|港鐵新列車11月27日啟航 6大提升搶先逐個睇 | 香港01

amalee    發表於 22-11-27 10:11

水晶宮

設計人性化

公爵府

2023年兔年勳章

都係以前嘅列車比較實用,柱多啲
跳鋼管舞都方便啲

又唔係李寧,個個生得咁高大,整咁多吊環做乜

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Amy1974 發表於 22-11-27 10:11
跳鋼管舞都方便啲

因為太多柱男柱女囉

放下自在

子爵府

2024年龍年勳章

BKFinder 發表於 22-11-27 09:12
國產真的非常讚

呢個柱設計唔錯,等多D人可以揸住,唔碰到其它人

水晶宮

回覆樓主:

侯爵府

跳鋼管舞都方便啲

講得啱,香港人又唔係高,真係好少揸到條帶,中間咁空曠,考人平衡力咩,一陣啲人腳軟,砸過嚟就大鑊!

大宅

BKFinder 發表於 22-11-27 09:12
國產真的非常讚

坐輕鐵有啲都係大陸造!我覺得唔錯!南港島線都係大陸造,無人駕駛,靚到飛起!

大宅

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

shobi 發表於 22-11-27 10:27

講得啱,香港人又唔係高,真係好少揸到條帶,中間咁空曠,考 ...

同意,佢地設計時有無諗吓生得唔高嘅乘客又抓唔到柱做扶手,在列車開動/停車前真係好辛苦先平衡到唔跌低

大宅

回覆樓主:

今日搭咗,每次埋站時候都好chok

水晶宮

eluna 發表於 22-11-27 10:53
今日搭咗,每次埋站時候都好chok

係內地搭內地造嘅列車唔會chok,係香港搭內地造嘅列車會chok,咁應該係駕駛嗰個嘅問題

伯爵府

回覆樓主:

好佩服某啲人只要看圖連坐都未坐過就知唔實用 ,當然我都唔會咁快下定論,最好用過先再去評論囉。

大宅

回覆樓主:

正呀,唔洗返大陸都可以坐呀

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

Happy_hk 發表於 22-11-27 10:17
呢個柱設計唔錯,等多D人可以揸住,唔碰到其它人

N年前去新加坡,人地啲柱係一開三,當時已經覺得好好,因為香港啲人成日做柱男柱女人地都扶唔到。香港列車都係一開幾就好 但一開二會唔會有人打橫訓落去,仲好訓左

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我都想試下正唔正先。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

大宅

其實個座位勁吾好坐,西鐵轉左好耐呢款座位,扶手都ok

伯爵府

紫藍色好唔老黎

伯爵府

星期一返工睇下有無機會試新列車。最近坐港車覺得朝早啲車開快咗好chok。新車穩定性唔知會唔會好啲

珍珠宮

跳鋼管舞都方便啲
呢個設計似係吾想有人企嚮出入囗。但係香港繁忙時間,我估無可能只企在卡嘅中間。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

跳鋼管舞都方便啲

小朋友靠柱練武功

首頁

尾頁

跳至