自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

kcpak 發表於 22-11-29 18:08
我非常明白你感受,我亦經歷緊同樣問題
我囡中六,昨天學校社工打黎,話佢上上下堂衝去廁所自殘,電話中我 ...

心痛,希望你女女早日諗得通
我成日都話高中係最辛苦嘅時期,彷彿讀書不成就影衰自己、咁就一世咁(咁講好難聽但我估佢哋有咁感受)
好影響情緒
我自知阿仔唔係叻仔,我同佢報晒自資學位/HD/ Asso,打晒底。萬一考得好,Jupas點改;幾分又讀咩。萬一真係中文得2,又點;連中文得1嘅後著都計劃好晒。好了,高中低都已計劃好,將成績交俾個天

香港肯讀書一定可以兜返入直路。我女兜個圈都入返心儀科目。條條大路通羅馬聽起嚟好廢,但有人辦真係做到,唔少tim 。考試都要講運氣,盡力就好。

希望好快聽到你有好消息

洋蔥頭媽咪    發表於 22-11-30 12:56

大宅

回覆樓主:

陪住佢

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 22-11-30 00:23
心痛,希望你女女早日諗得通
我成日都話高中係最辛苦嘅時期,彷彿讀書不成就影衰自己、咁就一世咁(咁講好 ...

我同佢講,唔緊要架,入唔到大學 仲有好多選擇
佢答我:依家你讀定我讀
其實係佢自己唔放過自己,點講都無用
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

男爵府

搵機會引導佢講,但唔好嘗試開解佢叫佢諗開啲,因為佢都控制唔到,冇用嘅,主要係聽同表達理解,想辦法勸佢睇醫生,食咗藥明顯會有改善,配到啱嘅藥控制到之後同佢去做下運動,另外考慮停學,同既然佢想出去讀,等佢穩定啲再睇睇

侯爵府

2024年龍年勳章

Cherryville 發表於 22-11-29 12:29
首先我好同情你 但係冇辦法,呢啲一定要盡快帶佢去睇精神科,逼佢食藥希望唔好有咩事發生, ...

x 2

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

mmmnnn 發表於 22-11-29 14:54
佢一直想出國讀, 但屋企又擔心近年國外排華好犀利,所以都唔大願意佢出去讀,所以好難選擇
...

唔建議你同個女傾,可以搵佢啲好朋友幫手傾

父母通常都係其中一個抑鬱症嘅源頭,我係過來人,我自己個抑鬱都係源自四大長老,特別係自己父母。

我到現在都無同自己父母講過抑鬱嘅事,有可能你想同佢講,但佢唔想話你知,樓主要小心處理。

侯爵府

回覆樓主:

因為你始終係偷睇佢既信,不如你盡快搵日同佢傾下,親人離世對佢學業有冇影響,順便問問佢學業問題,一定一定唔好提你睇佢d野,佢仲會反感,如果同佢傾時,可以試探問下會唔會覺得親人離世影響心情,嘗試申請休學?同提議佢搵出面心理醫生傾下

男爵府

回覆 mmmnnn 的帖子

建議以靜制動。給時間她腦袋思考分析冷靜。( 無意間提點下 : 人生對事物毌須太執着 … 追與求,倒頭來只是回憶 。做個不驚不朽快活人。 )

大宅

首先反省自己是否佢生病源頭,先再做下一步

已刪除用户

伯爵府

回覆樓主:

食藥好緊要。可以幫佢改變腦內分泌控制情緒。暫停自殺念頭係你第一樣要做嘅事,所以搵辦法同佢傾再支持佢食藥。平衡咗情緒後,我自己覺得有啲嘢喺個心度,係需要同人傾的。我自己經驗,負擔到好嘅psychologist嘅話,一定同佢揀到啱。搵啱心理醫生傾,真係可以幫到好多的。記住要分清楚兩種心理醫生嘅分別。psychiatrist係開藥物嘅醫生,psychologist係同你傾計嘅醫生。好多兩邊嘅醫生都有夾開或者合作過的。我之前簽個個consent form俾兩個醫生交換病情進度。psychiatrist會根據psychologist嘅評估去控制藥嘅份量同種類,調返轉,psychologist會根據食緊嘅藥去衡量啲藥係唔係真係幫助到控制情緒。

伯爵府

回覆樓主:

記住你痛苦時,佢嘅痛苦係比你多好多好多倍。幾擔心幾無助幾無奈到好,一定要喺女女面前有滿滿嘅正能量。情緒負面嘅人會不停吸入附近嘅壞情緒的。家人嘅支持好重要。加油。

同埋記住你雖然係佢媽咪,但你肯定唔係佢嘅傾訴對象,所以最好都係俾返醫生同佢傾,因為佢哋俾病人嘅反應都有技巧的。

伯爵府

GreenMaDad 發表於 22-11-29 17:22

吾好意思樓主,從你這回覆,吾知點解,我覺得女既抑鬱由屋企引致。

同意,冇錢都話,比我呀媽用呢個原因唔比我出國都唔開心。
即係,我唔比你搭車,因為耐唔耐都有交通意外死亡的新聞。
英國澳洲其實都好多留學生,驚得幾多
睇得出樓主平時都好多野控制個女,家庭絕對係抑鬱根源,亦覺得好難溝通,樓主懸崖靳馬呀!
佢呢刻自殺機會係大過排華出事機會。

伯爵府

mmmnnn 發表於 22-11-29 17:26
謝謝大家熱心指教,非常感謝,佢嘅性格好獨力, 唔中意粘人個啲

性格獨立唔中意粘人, 似乎佢唔係好attach你,有點疏離,係咪細個少親子時間,或沒多注意溝通,看她習慣平時有野亦唔鐘意同人傾。
打開心屝,好好溝通,多同理佢等佢知道你明白佢「媽媽明白你,你覺得三大先符合你期望,入理大好失望?」多用呢句「你想唔想知我稔法?」
我小朋友細個時,每當佢有失意,我都會話「媽媽知你失望,但無論你幾多分,你在我心目中都係好叻的,我地睇吓下次點樣可以小心D做好D?」我小朋友亦好獨立,但由細到大乜嘢都同我講的。

大宅

mmmnnn 發表於 22-11-30 00:10
係呀,都係擔心呢啲嘢,其實我哋心態與佢哋唔同,佢哋唔會諗呢方面嘢,所以唔知點

...

你依種食鹽多過佢食米後生唔識諗既思維
可能都係佢抑鬱既原因

別墅

mmmnnn 發表於 22-11-29 12:24
求教大家: 啊女大學四年級,幾年前考到港前四大排名大學,但 不是她心儀的前三大排名,同埋又不是她心儀的 ...

你不如諗下方法點樣問你個女

男爵府

唔好介意我直言,阿囡嘅情況,好大機會來自父母。
可能大家一直強調三大,呢點對佢係一個打撃。睇你嘅留言想阿囡畢業後做政府工,但佢係一個獨立嘅人,佢唔係想行你條路。最後揀咗一科唔係佢心儀嘅科目。

請易地而處,每天面對一個唔係自己有興趣嘅書,仲要過幾年,香港抗疫幾年都出現疲勞。

我哋外出做工,就算唔係為興趣,至少有人工出,叫做有吓回報。但你囡囡係無回報之餘,諗緊畢業後嘅工作生涯,我都抑壓。

你囡係獨立個性,亦有心出國讀書,你哋只用自己的心願去諗,漠視咗佢的諗法。

既然佢已經睇緊醫生,建議你多陪佢,發挖可以治癒阿囡嘅活動或事件,我就鍾意咖啡同插花,種花等。清空一吓情緒。希望對個病有幫助。

公爵府

醒目開學勳章

求教大家: 啊女大學四年級,幾年前考到港前四大排名大學,但 不是她心儀的前三大排名,同埋又不是她心儀的 ...

買維他命D 比佢食,同佢講Vit D 對Covid 有幫助(真的),另外,約佢多啲行山曬太陽,Vit D 對抑鬱亦有幫助

子爵府

未有社會經驗的年青人, 他們的世界只係得讀書, 所以佢地會放到讀書好大好大. 女仔青春有限, 宜家已經係Y4,再去讀真係遲了, 即使俾佢去到外國讀但係同同學年紀相差太遠, 可能都會令佢更抑鬱. 既然你都問過佢讀完再去外國讀都唔願意, 其實冇人可以幫到佢, 唯一幫到佢的係佢自己, 最重要係解開佢的心結, 要佢明白到有時人生總有遺憾缺失, 既然係能力問題入唔到理想科目, 真係要令佢明白接受現實的.

水晶宮

佢平時同邊個啱傾啲㗎

首頁

尾頁

跳至