自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

水晶宮

vincielau 發表於 22-11-29 12:41
唔明點解要養小動物?
如果佢係新手乜都唔識,會否增加挫敗感影響病情?
...

咪就係,養小動物係一生一世,唔好輕易咁講,想

大宅

taiwoon 發表於 22-11-29 12:33
真心問
點解要即刻養?

寵物治療

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

同女女傾吓,或者考慮gap year,放鬆自己,放眼世界,做自己想做嘅事(出國又好做義工又好陪家人也好),到ready時再返去完成學業
唔好諗埋一邊,人生唔係只得讀書一條路,希望佢諗得到啦

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

Cherryville 發表於 22-11-29 12:47

係呀同埋你最好試探一下個女平時有沒有開始出現幻聽嗰 ...

抑鬱唔會有幻聽

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

去到嚴重抑鬱,意見聽唔入耳,撩佢玩無興趣,最緊要睇精神科醫生,食藥,開咗個頭治療先。

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

God bless

伯爵府

回覆樓主:

同阿女關係點?直接搵佢傾下
佢自己睇埋醫生,有結果都唔講俾你知,覺得你幫唔到佢,積極搵人幫幫手

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

lawiskcyu 發表於 22-11-29 12:31
立刻養 狗仔貓仔, 看看可否幫到她.

養動物係有用,但要肯定處理到所有野先得
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

珍珠宮

pauline_c 發表於 22-11-29 13:30
抑鬱唔會有幻聽

可以兩樣都有
attach0/tmp/phpqQ9CyR

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

真心問
點解要即刻養?
寵物治療, 呢樣係有用既, 但養之前要好肯定自己一家能照顧終老, 同處理所有既野

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

樓主可以拎埋封信,即去急症要求見精神科醫生,醫生評估完有需要會即入院(我前排至試過)
當然你要先同女女溝通,佢理解先,否則刺激到佢就唔好。要令佢記得家人仲好關心佢,所以至行呢一步

水晶宮

真心問
點解要即刻養?

因為可以睇到生命的需要,人在脆弱時只睇到自己的無奈,自己的最慘,全世界冇人比自己更慘,冇佢需要的存在。毛孩,有自痊人創傷的能力,佢需要人的照顧,當人想自殺時都要諗左毛孩的安置問題轉移了視線。 毛孩身上有的係人想要的,無憂,享受生命,快樂,閒適。 當人係最衝動時得到1分鐘的冷靜,安寧就唔會做出傻事。

不過照顧毛孩就係另一個大問題

珍珠宮

miriam 發表於 22-11-29 13:42
寵物治療, 呢樣係有用既, 但養之前要好肯定自己一家能照顧終老, 同處理所有既野

...

都要事主喜愛小動物
如果動物突然離世都會加重事主哀傷

珍珠宮

回覆樓主:

自己贊成養寵物有治療作用,另同孩子傾下,方法有好多:可否停學一年?另開解話考好現degrade先,有人用商科degrade入到本地医科做咗医生,及商科degrade入咗本地Law。。再考慮報心儀科在海外等

王國長老

72leelily 發表於 22-11-29 13:47
都要事主喜愛小動物
我可以叫做一個成功既嚴重抑鬱症康復者

公爵府

睇醫生啦快啲

男爵府

回覆 mmmnnn 的帖子

好難開口同家人講,會覺得累到屋企人,自己係負累,覺得自己好差人都係咁讀但係自己就抑鬱 , 我係過來人… 唉 幾經辛苦脫離嚴重抑鬱….
有時間就同亞女傾吓計,講下其他嘢,俾佢知道你係關心同愛佢。另外,試下由飲食入手! vitamin B complex , 試下食多啲植物類食物 , plant based diet 減少身體炎症…

加油

珍珠宮

72leelily 發表於 22-11-29 13:47
都要事主喜愛小動物

養夠二隻或以上估離去多一隻,再揾個另一半

珍珠宮

my005 發表於 22-11-29 12:30
揾日個女得閒,約佢出去食下野呀,旅下行呀,好好傾下計先。畀啲信心佢,有咩事,媽咪都會企响度等同佢傾架 ...

同意

子爵府

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

mmmnnn 發表於 22-11-29 12:24
求教大家: 啊女大學四年級,幾年前考到港前四大排名大學,但 不是她心儀的前三大排名,同埋又不是她心儀的 ...

你和女兒的關係如何? 我個中學女兒都曾有情緒不穩及自殘(劃手/腳- 劃到紅晒, 又洗不掉), 學校有心理輔導, 最後有見社工很多的協助, 後來我自己都要嚐試同佢傾, 幾句幾句咁溝通, 之後佢開始識罵返我轉頭, 又會開始識哭出來, 後來同心理輔導及社工都建議我買隻竉物回來, 之後這一年都覺得佢比之前好左.

最重要係佢考試或壓力大, 都會走來我身边, 叫我比隻狗狗佢抱一下, 佢係會情緒好左.

你先要試下一步步同佢傾, 要找媒介或人, 令佢放鬆................
以馬內利, 神與我們同在! :-D  :-D

首頁
12345...11

尾頁

跳至