自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

男爵府

當務之急係要食藥。寵物治療呢啲遲一步先算。

別墅

回覆 esmehouse 的帖子

佢想讀中大,但係入左理大,所以入左呢幾年唔開心

複式洋房

暫時真係唔建議養狗仔貓仔, 只會仲麻煩。

過來人經驗,睇醫生食藥 係唯一嘅選擇。

問題係點說服你個女去,因為當事人通常覺得自己冇嘢。
如果真係抑鬱, 通常情緒會隨每一日嘅時間波動,留意下你個女響 每一日中咩時間會比較好心情。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

mmmnnn 發表於 22-11-29 12:24
求教大家: 啊女大學四年級,幾年前考到港前四大排名大學,但 不是她心儀的前三大排名,同埋又不是她心儀的 ...
你睇下有無機會同個女傾下偈, 話發現佢呢排好似情緒有少少問題, 覺得唔係好妥, 問佢有無需要去睇精神科醫生或臨床心理學家, 有既就陪佢去

首要既佢一定要去睇精神科醫生食藥處理問題先, 之後你搵定臨床心理學家, 等你女情緒穩定左就陪佢去, 因為好多問題, 精神科醫生都係處方藥物, 除非係私家精神科醫生, 否則政府既係唔會去調解患者心理上面既野

見臨床心理學家時, 佢地會慢慢去解開患者心裡面既野, 當中過程都幾辛苦, 去到某 d 位真係會傾到喊, 但呢個過程一定要捱過, 捱過之後會慢慢放鬆返

當年我食左 9 個月藥, 去到某個位時我同政府精神科醫生講我想見臨床心理學家, 醫生好好, 即時寫紙安排, 亦都好快見到臨床心理學家

食藥食到 8 個月覆診時, 我主動同醫生講出臨床心理學家要求我停藥, 專注接受心理治療, 最終食左 9 個月藥停左

見臨床心理學家我都用左兩年時間, 真心講, 我好感謝佢幫我解開心結, 否則今日我都打唔到呢段野俾你睇

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

複式洋房

回覆 miriam 的帖子

同我親人一樣
食藥係會有副作用唔舒服,但別無他法。

唔先用藥物穩定情緒,臨床心理學家根本無從入手。

水晶宮

mmmnnn 發表於 22-11-29 14:35

其實好少事咋喎。完成埋year 4畢業,master咪報讀cu囉,not a big deal. 同埋都捱到year 4了,何必要鑽牛角尖呢?好好同佢傾下,邊間大學都係一樣。同埋呢兩年cu畢業,係唔少畢業生失業仲未搵到長工,反而非3大,大部份都搵到長工做。真係唔駛睇得咁重。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

mmmnnn 發表於 22-11-29 14:35

可唔可以捱埋今年再出國讀
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

求教大家: 啊女大學四年級,幾年前考到港前四大排名大學,但 不是她心儀的前三大排名,同埋又不是她心儀的 ...

我都有養寵物, 主因唔係我想養, 係我囡好想, 所以我養左

養左之後, 我同臨床心理學家講屋企多左好多寵物, 令到我好唔得閒, 要花好多心機時間去照顧佢地, 但發現養左之後情緒穩定左好多, 真係估唔到

臨床心理學家都有講其實係寵物治療, 利用寵物去令到自己分心, 因為要照顧佢地, 會將好多唔開心既野拋開唔諗, 所以寵物治療係有用既

你想養既唔係唔得, 但必須要諗清楚自己係咪可以照顧到寵物一世, 唔會棄養, 否則就唔好亂黎

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

王國長老

Caleb_FB 發表於 22-11-29 14:41

同我親人一樣
所以一定係見精神科醫生, 食一段時間既藥後先去見臨床心理學家

假如一開始就搵臨床心理學家既, 我怕都未必可以幫到佢

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

讀唔到心儀科,都讀左三四年啦,讀埋佢,再用學士成績去搵佢心儀科既碩士?其實出路都好多呀,不過都需要佢自己識放開。

複式洋房

可能係機緣巧合,但你個女做得好好。
我屋企長輩而家如果冇咗隻狗仔都搞唔掂

侯爵府

回覆 mmmnnn 的帖子

樓主, 我相當同情你及囡囡處境!
希望你聽到唔好太驚, 嚴重抑鬱係真係會死人㗎, 你要即刻積極處理, 鎮定, 食藥絕對有得醫。

首先關心阿囡囡, 立即攞封信帶囡囡去公立醫院睇急症, 嚴重抑鬱有自殺念頭一定可以即刻入院, 抑鬱食藥好快會見效, 起碼可以即時保住條命先。

另外睇下醫院安唔安排到見臨床心理學家, 如果排期排得耐, 不妨在排期間睇私家臨床心理學家, 半年大約洗幾萬蚊嘅啫, 但係可以雙管齊下好好多嘅。記住係要「臨床心理學家」, 唔好睇嗰啲咩普通心理學家、社工呀, 冇用㗎, 盞嘥時間兼拖延病症。

建議勸阿女休學先, 做媽媽要確保囡囡每日準時食藥。

多啲鼓勵囡囡, 大學四年班都仲係好後生, 如果唔係佢鍾意讀嘅科, 不如試下再報其他大學, 重新開始。

就算重新開始再讀, 讀完都係好年輕啫, 人生難漫漫長路啊!

最後祝福你及你囡囡

別墅

esmehouse 發表於 22-11-29 14:43
可唔可以捱埋今年再出國讀

佢一直想出國讀, 但屋企又擔心近年國外排華好犀利,所以都唔大願意佢出去讀,所以好難選擇

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

mmmnnn 發表於 22-11-29 14:54
佢一直想出國讀, 但屋企又擔心近年國外排華好犀利,所以都唔大願意佢出去讀,所以好難選擇
...
讀 Master 時間唔會太長,有冇 Master 嘅科佢想讀
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

侯爵府

...
如果阿女想出國讀, 你哋有負擔得起, 就比佢出去讀啦, 轉個環境重新出發

大宅

樓主有無返工呀? 有返工的話會否考慮辭職全程mon住佢,但又唔比佢知?
希望可以搵到幫到手既臨床心理學家,有時機同你女傾到計,開解到佢,最後順順利利康復

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

...

排華?想多啦!

男爵府

都讀到最後一年啦,就畢業。

禁止訪問

男爵府

嚴重抑鬱我勸你唔好自己同佢傾咁多, 一定要揾專家, 呢D唔係我地一般人處理到嘅問題, 而且病人諗嘢同我地唔同, 你唔係專業一陣講咗D嘢仲刺激佢. 例如, 有D人成日叫人放低放低, 就係放唔低先出問題, D人咁講只會令病人更覺得自己唔啱. 我唔知HK情況係點, 昨日剛睇到國內一個`case, 嚴重抑鬱一般都要住院.
我住種花家

首頁
12345...11

尾頁

跳至