自由講場

跳至

首頁
45678...11

尾頁

大宅

mmmnnn 發表於 22-11-29 17:42
另外,盡量睇私家精神科醫生,因為睇政府精神科醫生,政府有紀錄,恐怕影響入職政府工。

不會影響入政府工的
朋友係政府睇精神科, 嚴重到入埋政府醫院治療
仍然做到政府工作

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

kcpak 發表於 22-11-29 18:08
我非常明白你感受,我亦經歷緊同樣問題
我囡中六,昨天學校社工打黎,話佢上上下堂衝去廁所自殘,電話中我 ...

有冇同佢睇精神科? 如果負擔得起睇私家, 精神科醫生可以開藥穩定情緒,但另一方面亦要梳導佢,可以同時揾心理學家,不過就真係好貴

大宅

回覆樓主:

快啲改標題叫記者勿上報,唔好比你女女睇到

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Cherryville 發表於 22-11-29 18:20
我明樓主意思因為 尤其是covid 呢兩年,
外面嗰個英美 國家 都覺得係中國人 帶入你所以加強咗
舊年都好多時 ...

其實又唔駛過份擔憂嘅,如果好擔心就避免揀排華嘅地方,例如美國。

水晶宮

洋蔥頭媽咪 發表於 22-11-29 18:21
有冇同佢睇精神科? 如果負擔得起睇私家, 精神科醫生可以開藥穩定情緒,但另一方面亦要梳導佢,可以同時 ...

佢有睇緊,其實佢中三開始抑鬱
呢排可能DSE 迫近
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

珍珠宮

kcpak 發表於 22-11-29 18:26
佢有睇緊,其實佢中三開始抑鬱
呢排可能DSE 迫近

有冇食藥呀,正常嚟講食咗藥應該會好啲,如果真係太大壓力,或者真係要考慮有冇其他出路。

水晶宮

洋蔥頭媽咪 發表於 22-11-29 18:29
有冇食藥呀,正常嚟講食咗藥應該會好啲,如果真係太大壓力,或者真係要考慮有冇其他出路。
...

藥 又真係咁岩 醫生話要轉藥
就出事

洋蔥頭媽咪    發表於 22-11-29 18:36
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

珍珠宮

sheenaho 發表於 22-11-29 12:35
揾渠道去問專業意見, 快!

我聽過嚴重抑鬱自殺機會好高. 仲要係之前冇徵兆, 你以為佢冇嘢. 點知嗰日就..... ...

我朋友女朋友就係咁。
有講好一齊去睇醫生,仲約左期。。
點知有一日就

珍珠宮

回覆樓主:

遠離令佢想自殺嘅事情。
我會叫佢停學,比佢散下心

珍珠宮

mmmnnn 發表於 22-11-29 16:11
之前有同佢傾, 同佢講:雖然唔係前三大,但能考到港前四大排名都是唔容易的事,都好好喇,讀咗四年再出去 ...

正正呢個原因,令佢睇唔到前景,因覺得無選擇。個腦更加困住走唔到出去。
不如真係比佢出外國讀

珍珠宮

kcpak 發表於 22-11-29 18:32
藥 又真係咁岩 醫生話要轉藥
就出事

如果食得好地地無端端點解要轉藥, 由其要考DSE呢啲緊張關頭,正常醫生唔會冒呢個險, 你睇緊政府?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

樓主同女關係如何?平時你察覺到佢有異樣嗎?係咪真係學業問題有抑鬱定其他因素?好多嘢身為家長嘅我哋未必會知! 真係要多些陪伴觀察!可先關心問下佢呢派見佢有D悶悶不樂,自己覺唔覺?可能需要處理一下,有D野自己係解決唔到要尋求其他恊助! 首先佢自己要知道自己係有事,如果唔係,至親亦好難入手!趁聖誕有假期不如外遊同佢散下心! Plan 下行程有D寄托,放鬆下來好好傾下,學業只是人生一個小章節,心結佢要開放自己先解決到

水晶宮

洋蔥頭媽咪 發表於 22-11-29 18:40
如果食得好地地無端端點解要轉藥, 由其要考DSE呢啲緊張關頭,正常醫生唔會冒呢個險, 你睇緊政府?
...

係呀!我囡唔比我跟佢入去,所以我都唔知點解要轉藥

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

kcpak 發表於 22-11-29 18:08
我非常明白你感受,我亦經歷緊同樣問題
我囡中六,昨天學校社工打黎,話佢上上下堂衝去廁所自殘,電話中我 ...

JM 你要好好保重! 處理好自己心情,我睇到差D喊出黎 亞囡肯主動講其實好好 ,希望囡囡得到適當治療早日好番

水晶宮

Gorgor0612 發表於 22-11-29 18:51
JM 你要好好保重! 處理好自己心情,我睇到差D喊出黎 亞囡肯主動講其實好好 ,希望囡囡得到適當治 ...

多謝

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

見你寫出外讀書會遇到排華,其實佢係咪都係焦慮型父母?你嘅意識型態都好影響佢所思所想!

象牙宮

miriam 發表於 22-11-29 13:42
寵物治療, 呢樣係有用既, 但養之前要好肯定自己一家能照顧終老, 同處理所有既野

...

你講得啱。 寵物對抑鬱啲人係會有幫助。 但係一定要有責任心先好養。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

mmmnnn 發表於 22-11-29 12:24
求教大家: 啊女大學四年級,幾年前考到港前四大排名大學,但 不是她心儀的前三大排名,同埋又不是她心儀的 ...

原來學校醫生都會出信講詳細病歴同作出建議? 既然你個女有醫生意見,佢有咩打算?

除左講停學,喪親都可以造成好大打擊,不容忽視。

子爵府

mmmnnn 發表於 22-11-29 16:11
之前有同佢傾, 同佢講:雖然唔係前三大,但能考到港前四大排名都是唔容易的事,都好好喇,讀咗四年再出去 ...

咁似乎抑鬱唔只係入唔到心儀嘅大學,屋企唔俾佢海外升學都係心結喎。 究竟屋企經濟上許唔許可? 許可嘅話不如叫佢讀完大學再去讀個master或者讀多個degree,不過,都要睇咗醫生先, 呢個唔係交換條件, 純粹係為佢身體好嘅啫。

其實囡囡係咪由細到大都係要風得風, 同鍾意同人比較嘅呢? 譬如同學考唔到就去外國讀書,佢就唔得,唯就死鑽牛角尖。 如果係嘅話,真係要同佢改正番呢啲想法世事,世事冇可能全部合佢心意

侯爵府

你個女同你唔岩傾

俾佢走,唔好縛住佢

首頁
45678...11

尾頁

跳至