自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

伯爵府

今次考得唔好,得一科有9字,其他全部7字。當知道成績,我唔開心咗幾日。因為我都有好努力同佢溫書,對7字頭我其實好失望,小朋友雖然都有時唔專心,但佢都好努力溫,今次好多好多唔小心。
佢好在意成績,我唔敢係佢面前再話佢。
但昨晚都忍不住同佢講今次分數就真係唔多好,不過我好欣賞你有努力溫習,我地下次再來過。

我計過平均分拉盡都得80頭,應該跌幾十名。

已經小三,仲有兩年就呈分。
我成日同自己講佢有盡力,唔係個個都讀書叻。
但每次派成績我都忍不住失落。

florawonggg1211    發表於 22-12-1 21:21

伯爵府

回覆 ivycwl 的帖子

明白你既感受, 惟有自己調整心情, 下一次考試再努力~我都失落左幾日

男爵府

唔洗唔開心,小三仲有好多時間追,睇吓份卷錯左咩,下次努力

florawonggg1211    發表於 22-12-1 21:21
la_source    發表於 22-12-1 12:31

珍珠宮

回覆樓主:

明白你 多d鼓勵吧!
我女都係小三,已經派晒卷,英文常識9x,中文數學8x,如果數學小心d就有9字頭,我都有dd失望嫁,但喺女面前都讚佢做得好,因為數學佢最弱,佢好努力、用超多時間溫習!
而家小三,距離呈分仲有時間嘅,平時比佢放鬆d,堅持每日睇書,考試預早1個月準備,適當壓力但又唔好迫得太緊!

水晶宮

愈高年班, 分就愈難攞, 一二年班成日9字頭, 去到三年班以上, 八字七字會出現, 到你上到中一, 要接受得6字或者有機會唔合格

伯爵府

藴藴 發表於 22-12-1 12:24
唔洗唔開心,小三仲有好多時間追,睇吓份卷錯左咩,下次努力

好多係唔小心,睇漏成條問題又有,人地有兩個問題佢只答一個問題又有,人地叫對就剔,錯就交叉,佢冇打交叉空咗扣晒分。

子爵府

而家先小三咪咁大壓力啦!

伯爵府

回覆 上校車 的帖子

我小朋友二年班, 已跌到8字

伯爵府

cyyiu 發表於 22-12-1 12:24
明白你 多d鼓勵吧!
我女都係小三,已經派晒卷,英文常識9x,中文數學8x,如果數學小心d就有9字頭, ...

佢已經每日都有睇書,但一向只睇英文,可能知自己中文差,依幾日佢睇書時間,自己拎中文書睇成個鐘。我已經好開心。
希望真係會進步。

伯爵府

x00_00x 發表於 22-12-1 12:30
而家先小三咪咁大壓力啦!

係我好大壓力。我都想知點先可以睇得開。

伯爵府

回覆 ivycwl 的帖子

睇中文書會進步, 我小朋友都係只睇英文書, 呢幾個月多睇中文書, 中文真係進步左~但佢睇既中文書, 只限漫畫類, 佢要求我買既,太多字佢話睇唔明~所以我買左西遊記漫畫版

翡翠宮

2023勳章 虎到金來勳章

上校車 發表於 22-12-1 12:30
愈高年班, 分就愈難攞, 一二年班成日9字頭, 去到三年班以上, 八字七字會出現, 到你上到中一, 要接受得6字或 ...

絕對係

伯爵府

回覆 x00_00x 的帖子

小二, 我都覺得太壓力, 已經叫自己睇開0的

翡翠宮

ivycwl 發表於 22-12-1 12:34

接受每個小朋友的天資同。

水晶宮

2023勳章 2018復活節勳章

回覆樓主:

唉。我仔小四,中文又係好差,佢作文尤其係差,真係好擔心出年呈分點算

子爵府

係會有壓力嘅!但小三你以經有咁唔開心,去到呈分搵中學你點算?小朋友感受到架!

水晶宮

ivycwl 發表於 22-12-1 12:33
佢已經每日都有睇書,但一向只睇英文,可能知自己中文差,依幾日佢睇書時間,自己拎中文書睇成個鐘。我已 ...

睇開D 啦人地呀媽, 唔係嚇你, 我小朋友小一係全班頭幾名架, 小三就開始見真章, 分數真係偶然好驚嚇架, 明明溫到倒轉都識背出嚟, 一寫卷就會鬼掩眼加埋D 唔小心, 做呀媽都咁耿耿於懷, 你小朋友會好大壓力架, 以過來人身份話俾你知, 唔好只睇眼前分數, 你要睇佢整體學習既態度, 條條大路通羅馬, 肯讀無話無得讀

伯爵府

2023勳章

ivycwl 發表於 22-12-1 12:33
佢已經每日都有睇書,但一向只睇英文,可能知自己中文差,依幾日佢睇書時間,自己拎中文書睇成個鐘。我已 ...

媽媽加油!睇多啲中文書,中文會有進步,我分享過金庸啲書,可以先睇劇集再去睇書,對中文作文都會有幫助…

珍珠宮

減齡達人勳章

你自己讀書時係咩成績?

你自己小時候温書做功課係點?

我對待子女都係用「將心比己」來想。

翡翠宮

野原美冴 發表於 22-12-1 12:41
你自己讀書時係咩成績?

你自己小時候温書做功課係點?

我覺得應該要睇返小朋友嘅能力。

即使父母叻唔等於小朋友都叻。

只要小朋友努力溫習, 即使結果不似預期, 做父母都應該要收貨。 明白每個人的資質都唔同。 唔係個個都有天份讀書!

goodgoodluck    發表於 22-12-3 12:01

首頁
12345...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊