自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

等了幾年,不知是否多人移民,終於有銀行保險箱,但心中有些疑問,亦有不安!人生第一次申請保險箱!

1. 請問你們保險箱放些什麼?

2. 物品放在家中?還是保險箱呢?

3. 銀行保險箱,是否安全?

4. 如果其中一人去世,保險箱物品是否會被凍結?

請問還有什麼需要注意?求賜教!

公爵府

經驗分享,我家2邊都有幾個人租箱,記住要授權一個信得過嘅親人可以隨時入保險箱攞野。
重要嘅文件唔好放入去,例如遺囑、證書,屋契就可以放,同埋箱內的東西要影印一份副本放屋企。每次都要影相留紀錄睇下箱內放左乜。
臨死前或死後找授權人即刻入去攞嘢走,清晒啲嘢。
我老公嗰邊有親人,就係個保險箱卡住左,又白痴地放遺囑入去又無人知,結果去做遺產時發現有遺囑,重新又再申請過。
早知死前或後清晒裡面啲嘢,直到租約期滿就由銀行cut。
盡可能唔好自動轉帳交租,就算係,個戶口唔好放太多錢俾佢扣到數繼續交租。

大宅

回覆樓主:

2樓主,

公爵府

小華子 發表於 22-12-1 21:48
經驗分享,我家2邊都有幾個人租箱,記住要授權一個信得過嘅親人可以隨時入保險箱攞野。
重要嘅文件唔好放入 ...

多謝晒你提醒,感激晒你!

我想放屋契,好唔好?
屋契好大份,是否要逐頁影印一份留底?

公爵府

littlehoneymum 發表於 22-12-1 23:58

我想放屋契,好唔好?

如果唔賣樓就可以放屋契,如果將來咁啱有好價想賣樓,而入唔到去攞,好似要申請,仲要未必批。
屋契用相機影印重要嗰幾頁咋。
保險箱係遺產一部分,要去民政處辦理,我哋最後係清晒裡面啲嘢由得佢直至完約被銀行cut,我哋直接去法院嗰邊做,話死者無保險箱,咁就唔駛走黎走去又要辦理保險箱,又要申請又要出席睇保險箱有乜嘢,搞到法院嗰邊要改期。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

littlehoneymum 發表於 22-12-1 21:28
等了幾年,不知是否多人移民,終於有銀行保險箱,但心中有些疑問,亦有不安!人生第一次申請保險箱!

近十年已經放棄租保險箱、之前租中箱一年近2000元、十年慳了2萬、買個中小型夾萬10000內、已經超多選擇、而且放到超多物品、最重要屋企有地方存放~

至於保險箱持有人過身問題、可以用兩個人名、其中一位簽名都可以入內~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

公爵府

醒目開學勳章

littlehoneymum 發表於 22-12-1 23:58

我想放屋契,好唔好?

屋契唔使放銀行,買個防火保險箱放屋企

首頁

尾頁

跳至