懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

太太黎緊會喺中大醫院剖腹產子,岩岩先發覺原來嗰package 唔包膳食,想問下喺中大醫院產子既媽媽當時點解決膳食安排呢個問題?

姑娘有提過可以考慮叫canteen或醫院隔離嗰間洒店,不過佢都唔確定食物喺咪適合產婦,所以有啲擔心 (emoji)

大宅

Jeffctw 發表於 22-12-1 23:17
太太黎緊會喺中大醫院剖腹產子,岩岩先發覺原來嗰package 唔包膳食,想問下喺中大醫院產子既媽媽當時點解決 ...

下,即係無得叫嘢食?
Canteen應該ok , 唔好食活血嗰啲咪得囉,

我喺仁安都係package 唔包膳食,但有得叫醫院餐
我嗰陣都係叫canteen

洋房

wcbbbbbb 發表於 22-12-2 01:54

下,即係無得叫嘢食?

姑娘話有得叫canteen或者隔離間酒店,無送餐服務,要外賣自取拎上去,當然都可以自己準備俾太太啦,所以想聽下媽媽既意見。

大宅

我嚟緊都喺中大醫院生,上網睇到blogger話有得點餐㗎喎,喺床位電腦點完餐,之後直接送上床位,一般私家醫院都係呢個做法,應該唔會要產婦自己落去攞餐㗎喎。你哋上咗佢產前個zoom session未?谷友話到時可以直接問清楚姑娘

洋房

helloyvonne2017 發表於 22-12-2 06:18
我嚟緊都喺中大醫院生,上網睇到blogger話有得點餐㗎喎,喺床位電腦點完餐,之後直接送上床位,一般私家醫 ...

喺就好啦 琴日姑娘打黎briefing,講話要canteen 買都要屋企人拎上去,我地聽到一頭霧水。。。

洋房

helloyvonne2017 發表於 22-12-2 06:18
我嚟緊都喺中大醫院生,上網睇到blogger話有得點餐㗎喎,喺床位電腦點完餐,之後直接送上床位,一般私家醫 ...

好彩您提一提 我岩岩都上YouTube 睇下其他媽媽既生產日記,都有提到病床到有部電腦可以點野食(emoji)

別墅

我睇YouTube有個生完叫先生去火車站個唐X到買肉餅飯

大宅

多謝樓上媽媽提醒有YouTube睇,我啱啱睇咗一個Youtuber嘅「中大醫院生產日記」有影到喺床點餐,同埋有送餐到床位,咁就唔駛擔心啦!

男爵府

Jeffctw 發表於 22-12-2 07:47
喺就好啦 琴日姑娘打黎briefing,講話要canteen 買都要屋企人拎上去,我地聽到一頭霧水。。。
...
Canteen 好食d ,但要有人去買去拎

大宅

Jeffctw 發表於 22-12-2 07:47
...

因為大部分媽媽生完都唔會沖涼
醫院唔想啲媽媽出咗去人多地方,跟住有細菌番病房同BB

我生嗰陣係屋企人同老公輪流送飯同粥俾我食
聽講叫餐啲野都好食嘅 但真係好貴

洋房

crazycrazy 發表於 22-12-5 12:31
Canteen 好食d ,但要有人去買去拎

Canteen 唔錯 不過營養時間喺去到1830, 同埋星期日唔開,附近無乜野好買,所以媽媽們可以留意一下。

首頁

尾頁

跳至