懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

本身已經中了妊娠糖尿,可能戒口勁了,到30週發現B比較小,醫生講到又可能早產又可能催生,現在最後個月了密密食多些食好些,食得多又驚血糖控制差...
今日好灰,因為報告中了B鏈...
妊娠糖尿病擔心,B size 小擔心,現在B鏈又中埋...
雖然講落抗生素後B感染機會好少,但不是0機會。B出世不知會不會感染,不知要不要落抗生素,B現在體重還輕不知會不會早產/催生 ... 腰又超聲痛,痛到晚上睡不到
想想下就好唔開心...成個人都沒晒心機

大宅

回覆 ChocoChing 的帖子

我1個月成日有分泌物驗左中b鏈,7個月講我有妊娠糖尿,私家同屯門醫院臨生照都講我女中大B我37週血壓開始吾穩就催生,一出世得2.52kg中b鏈生個陣要邊打抗生素邊生,我吾好彩抗生素可能吾岩我,一生完即刻發燒,個女要推去兒科吊抗生素3日所以生完我自己係產後病房2日,我自己出院先第二日到個女出院,依家3個月細碼b變大碼b吾洗擔心,有陣時肚養吾肥出黎佢地會自己追返

複式洋房

回覆 Tskbaby 的帖子

謝謝🥲那麼BB出世後是不是一定要用抗生素的?還是有Symptoms 先要?

大宅

回覆 ChocoChing 的帖子

吾一定,你就一定邊生邊打,除非好似我咁生完即發燒,咁bb就要打3日抗生素,怕佢傳染到

男爵府

2024年龍年勳章

ChocoChing 發表於 22-12-2 14:24
本身已經中了妊娠糖尿,可能戒口勁了,到30週發現B比較小,醫生講到又可能早產又可能催生,現在最後個月了 ...

如果順產到時臨生前記得留意自己有冇穿水 ,我之前都中左 又係好灰! 到38週幾突然見小小紅同有少少水流出 即刻去醫院個晚都生左,有bb鏈要小心穿水 因為穿左水bb好容易感染 要即刻去醫院種豆打抗生素,唔好太擔心!

男爵府

2024年龍年勳章

超聲波驗個時話我女得中碼偏細 ,又話頭細 ,之後出黎都成7磅2 ,所以唔好太擔心

子爵府

ChocoChing 發表於 22-12-2 14:24
本身已經中了妊娠糖尿,可能戒口勁了,到30週發現B比較小,醫生講到又可能早產又可能催生,現在最後個月了 ...

催生其實唔可怕,我生3個都係催生嘅,第二個果時仲因為胎盤低同心跳慢差d開刀添,b鏈我第二同第三個都有中,打多支抗生素啫,3胎加埋用左27個鐘,最緊要大細平安,點樣生只係過程黎

複式洋房

回覆 Tskbaby 的帖子

謝謝,希望B和我都順順利利,不要早產

複式洋房

回覆 YYChannn 的帖子

我B是貼住底線,醫生講就算足月,都大約得6磅,我又驚B會快出

複式洋房

回覆 noodle_noodle 的帖子

對的,最緊要B健康

男爵府

2024年龍年勳章

ChocoChing 發表於 22-12-3 23:04

我B是貼住底線,醫生講就算足月,都大約得6磅,我又驚B會快出 ...

唔好太驚 去到37週都足月架啦

男爵府

我B是貼住底線,醫生講就算足月,都大約得6磅,我又驚B會快出 ...

6磅ok架啦,見啲B 5磅幾都沒事,最緊要你無全母乳的迷思,初生真係隊多兩支奶重得好快

子爵府

6磅好好,我二仔出世只有5磅幾

複式洋房

出到黎再慢慢谷肥佢啦,最緊要大細平安

首頁

尾頁

跳至