自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

YY1101 發表於 22-12-3 07:21
電話用左五年未壞
耗電就快DD
但差又快

用左5年部機已經好舊和慢
用埋已經好抵用

所以換部新一d都吾覺浪費
不過大前提你經濟ok先換

珍珠宮

lyh80115 發表於 22-12-4 16:29
淘寶有高手,遠程安裝,幾十人仔搞掂。

都可以先用gspace及gbox睇下是否能應付。我Mate40pro用咗年半,未 ...

真係唔知道有Gspace呢樣嘢, 啱啱睇網上資料,原來裝咗Gspace 可以用google, 想請問係唔係用華為本身嘅鴻蒙系統就可以裝Gspace? 十分感謝你的回應, 我又學多一樣知識

珍珠宮

newc9 發表於 22-12-4 16:39

用左5年部機已經好舊和慢
用埋已經好抵用

我部華為用咗5年,仲好快好爽,影相都非常okay ,真係搵唔到另一個牌子嘅替代品。利申:我用過iPhone,HTC,Samsung 。

子爵府

bmuimami 發表於 22-12-3 07:23
我個舊電話完全冇問題,照換咗最新款

我都係,用左3年覺得上網慢左d,所以換機,不過我只係買5千內的電話,換機吾肉赤

見人換沒i 燶,一用就用到只能尿袋叉住電先打到電話,電能源急叉滿急速下跌,想打電話都有問題,爆晒mon都吾換機,我開頭仲以為係mon貼

翡翠宮

MissMaMa 發表於 22-12-4 16:40
真係唔知道有Gspace呢樣嘢, 啱啱睇網上資料,原來裝咗Gspace 可以用google, 想請問係唔係用華為本身嘅鴻 ...

華為應用市場可以安裝gspace呢個app;gbox就喺佢官網下載安裝。後者最近出,我用過兼容性好似唔錯,可以補gspace不足。

但對於大部份唔需要gms嘅apps,會用番華為市場、apkpure、aurora、應用寶等直接安裝使用,唔須要用以上2個虛擬空間apps。

以上解決到大部份問題,但都有極少數apps用唔到,如payme、google pay等,我唔裝gms會用舊機解決,好在極極少用。

珍珠宮

lyh80115 發表於 22-12-4 17:27
華為應用市場可以安裝gspace呢個app;gbox就喺佢官網下載安裝。後者最近出,我用過兼容性好似唔錯,可以補 ...

想請問Google Calendar 能用嗎?公司的會議全在Google Calendar發放,所以呢個一定要用。
謝謝你的回覆,十分詳盡

珍珠宮

lyh80115 發表於 22-12-4 17:27
華為應用市場可以安裝gspace呢個app;gbox就喺佢官網下載安裝。後者最近出,我用過兼容性好似唔錯,可以補 ...

立即收藏呢個post,資料好有用,再次感謝你

子爵府

MissMaMa 發表於 22-12-4 16:43
我部華為用咗5年,仲好快好爽,影相都非常okay ,真係搵唔到另一個牌子嘅替代品。利申:我用過iPhone,HTC ...

我部華為p30都未壞,用左3年,電池仲好好,但掃qa code時發現露感應慢左d

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

newc9 發表於 22-12-4 17:49
我部華為p30都未壞,用左3年,電池仲好好,但掃qa code時發現露感應慢左d
你咁講又係
掃code係慢

翡翠宮

MissMaMa 發表於 22-12-4 17:47
想請問Google Calendar 能用嗎?公司的會議全在Google Calendar發放,所以呢個一定要用。
謝謝你的回覆, ...

我未用過,剛剛喺gspace試裝,應該用到嘅
attach0/tmp/php8rrCss

珍珠宮

lyh80115 發表於 22-12-4 19:08
我未用過,剛剛喺gspace試裝,應該用到嘅

唔該晒你,資訊好有用

子爵府

YY1101 發表於 22-12-4 17:51
你咁講又係
掃code係慢

見到人地掃好快掃到
自己掃得耐d, 留意到明顯部機用得耐比會慢

所以有部份人覺得買部i 燶可以用好多年,我自己就相反,買平d可以2-3年換一次機
條數可能一樣,但科技幾年後己進步好多了

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

newc9 發表於 22-12-4 20:05
見到人地掃好快掃到
自己掃得耐d, 留意到明顯部機用得耐比會慢
係啦
我對比一刻自己部機同新既
5年之後有D功能提升4O%左右

珍珠宮

lyh80115 發表於 22-12-4 10:37

答咗n次,無google影響唔大;另外無5g,對我都影響不大,4 ...

唔好意思,想問多一條問題,想請問Gspace 同gbox,係唔係香港機都裝到,唔需要國行?

翡翠宮

MissMaMa 發表於 22-12-4 20:13
唔好意思,想問多一條問題,想請問Gspace 同gbox,係唔係香港機都裝到,唔需要國行?
...

香港機得,但似乎裝唔到google框架,另外系統更新無咁快。

珍珠宮

lyh80115 發表於 22-12-4 20:43
香港機得,但似乎裝唔到google框架,另外系統更新無咁快。

我只需要Gmail, Google drive, Google Calendar... 係咪用香港機,裝Gspace,就可以download 呢幾樣?希望我冇理解錯

翡翠宮

MissMaMa 發表於 22-12-4 20:46
我只需要Gmail, Google drive, Google Calendar... 係咪用香港機,裝Gspace,就可以download 呢幾樣?希望 ...

Google drive可能有問題,gspace係裝到用到,但佢喺虛擬空間,同手機互轉資料會有阻滯,咁國行裝gms好啲……

子爵府

YY1101 發表於 22-12-3 07:21
電話用左五年未壞
耗電就快DD
但差又快

用咗五年我覺得唔過份喇

YY1101    發表於 22-12-4 23:19

首頁

尾頁

跳至