自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

redhot 發表於 22-12-3 18:04
我朋友隻狗都食冬蟲草

保氣,人狗都啱。

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

唔係嘛?!

珊瑚宮

BK Milk勳章

KKLLYang 發表於 22-12-4 08:03

如果呢樣唔可以討論,嗰樣唔可以討論(外國發生的事99.9%同 ...

車….咁人地話唔信,你咪又一樣去質疑

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

唔信囉, 應佢地食既都唔平

大宅

jessica0768 發表於 22-12-4 23:17

車….咁人地話唔信,你咪又一樣去質疑

之前唔信,係因為只有一間BBC 報,我理解。後來我發現另外三間媒體報道,合計4間(見89樓),咁請問你信唔信呢?

子爵府

2018復活節勳章

makm 發表於 22-12-4 10:50
睇錯以為係窮到食寵物

sorry 飲緊咖啡差d噴出嚟

侯爵府

KKLLYang 發表於 22-12-4 10:29
有冇一個可能,寵物食品在英國售價好平,但在香港賣得好貴,賺取暴利?

此外,如果只有一間媒體報道,你 ...

我估應該唔關事掛,貓狗糧有平有貴,圖中既都係平價,香港10幾蚊一大罐,唔算好貴,有人話質素唔好食壞狗,睇你點睇啦,我以前隻狗狗食左17年check糧,冇病過,平均60蚊食一個月。
而家兩隻唐就食貴野,成千蚊一包食一個月。
剛睇左英國買狗罐頭都係54蚊港紙,平過在香港買呀
attach0/tmp/phpixm0mg
attach1/tmp/php67m4Ex

大宅

bongbongmum 發表於 22-12-5 07:56
sorry 飲緊咖啡差d噴出嚟 。

一樓的新聞截圖影住隻狗,我本來想寫吃狗糧,但是想到可能是貓糧或魚糧,加上BBC也用PET FOOD, 所以就用寵物食物

珊瑚宮

BK Milk勳章

KKLLYang 發表於 22-12-5 07:18
之前唔信,係因為只有一間BBC 報,我理解。後來我發現另外三間媒體報道,合計4間(見89樓),咁請問你信唔信 ...

唔信囉,因為有朋友過左英國,都話果邊肉食勁平,又點會走去食寵物食品

你睇少d啦,真既話….又點會咁多jm唔信呀

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

makm 發表於 22-12-4 10:50
睇錯以為係窮到食寵物

下一步
最窮的人食老鼠田鼠....

侯爵府

有冇一個可能,寵物食品在英國售價好平,但在香港賣得好貴,賺取暴利?

我 google 過, 其實唔止 4 間媒體報導, 但如果你有逐條 link 入去睇, 你就會見到, 資料來源全部一樣, 都係來自 BBC 一段 18秒的新聞片。BBC 段片訪問一個相信係 NGO 叫 The Pantry 的組織, 平價賣食物畀低下階層, 5英鎊一大籃食物咁。

而話有人食 Pet Food, 就係 The Pantry 個經理 Mark Seed, 佢講左句 "I am still shocked that we have people who are eating pet food". 冇證冇據隨口嗡, 亦冇真係影到或訪問到有人食 pet food。跟住所有傳媒咪拎住呢一句, 再轉述同各自加多減少。

要問陰謀論, 個 NGO 唔賣慘, 邊有資源? 或者咁樣誇大係出於好意, 但正如好多人講, 英國的麵包同牛油都好平, 所以件事的可信性有幾高, 非常令人生疑! 可能佢只係見過一個人食 pet food, 就誇大來講亦有可能!

我只想講出一點, 老作新聞或加鹽加醋係幾咁容易! 但要 fact check 就好費力! 我無意冒犯樓主, 只係想指出, 唔係100個人講, 就一定係事實!

我想讚下呢個 post 好多 JM 都好有智慧, 唔係人講佢就信!

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

香港黑暴時期大部份報紙都講失實新聞,唔通又係真咩!
衣家傳媒講既野無以前公信力啦
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

Prosperous 發表於 22-12-5 12:44
我 google 過, 其實唔止 4 間媒體報導, 但如果你有逐條 link 入去睇, 你就會見到, 資料來源全部一樣, 都係 ...

係喇,只有慣性睇毒果動新聞,人講佢就吸收,多年來養成無用腦習慣,唔識自己fact check.
我成日講,毒果當年動新聞有容同文字版內容都可以有出入。點解?白紙黑字你會求真,短片聽左入腦就係腦內。
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

子爵府

虎到金來勳章

真係咁陰功?

侯爵府

Michellebaby123 發表於 22-12-5 13:04
真係咁陰功?
你去全世界訪問啲 food bank, 或者專服務窮人的機構, 一定大把橙賣畀你!

話雖如此, 發達國家的貧富差距的確係越來越大, 英國都不例外!

首頁

尾頁

跳至