自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

琥珀宮

littlefunpig 發表於 22-12-5 13:18
講黎講去都係錢
其實財政開支問題無一個標準
無一個婚姻SOP

我何得何能,可以要人地跟我果套做?!
你覺得我堅持自己睇法好可笑。
而拎住「男主內、女主外」所謂傳統為「借口」去逃避女方對家庭經濟亦應該有責任,無人養無著數就結婚黎做乜,我覺得呢種「思想」好鬼cheap 。
大家都可以表達睇法,在forum就人人可以講自己睇法,唔係要你認同我

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

木土土 發表於 22-12-5 16:27
我何得何能,可以要人地跟我果套做?!
你覺得我堅持自己睇法好可笑。
而拎住「男主內、女主外」所謂傳統 ...
你好似覺得自己岩曬咁
不過隨得你, 大把呢D人
覺得自己就係岩/ 大部份人做既野就岩
結完想對方點點點又唔傾, 默認對方要點要好似人地咁
不如去娶/嫁人地

琥珀宮

littlefunpig 發表於 22-12-5 16:44
你好似覺得自己岩曬咁
不過隨得你, 大把呢D人
覺得自己就係岩/ 大部份人做既野就岩

乜你覺得自己有錯咩?
錯係邊?
如果無,你又何尚唔係覺得自己啱哂?!
大把呢啲人,得把口去話人,其實自己也一樣

男爵府

木土土 發表於 22-12-5 05:00
點解唔係個女人想要求婚後零付出要老公全包再加零用錢,就應婚前講清楚,個男方接受ok先結?
...

通常個男人冇諗咁多,個女人婚前唔敢講,婚後先講,點知男人唔接受,2個為錢嘈。。。
我身邊有朋友係咁,男人唔妥協養哂,最後行AA制。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

木土土 發表於 22-12-5 17:14

乜你覺得自己有錯咩?
結婚係2個人既事
有必要用自己果套/諗法批評人地
又貶低女性, 唔夾錢既又cheap又咩風塵女子
連邊個提出家用分配都要好計較
真心覺得呢類人一齊好累
早日分開係好事

琥珀宮

littlefunpig 發表於 22-12-5 17:40
結婚係2個人既事

你唔再回應自己有無錯?
批評人覺得自己啱晒,但又唔承認自己都係同一樣?!
我在#210係回應去反駁有人話應該男方在婚前提出家用分配,我觀點係challenge點解將「提出」家用分配責任一定在男方(意思唔係話一定要由女方提出),而你就在#212反駁我話睇咩邊個求婚邊個恨嫁,其實究竟係邊個先計較應該由男定女方去「提出」家用分配?!
我由頭到尾都無反對有共識,只係當唔記得/無為意,而婚前無傾無做共識,好反感有人將責任全歸咎去男方無本事,話咁既男人結婚係搵人夾錢,但其實明明結婚建立新家庭係兩人都有份

琥珀宮

littlefunpig 發表於 22-12-5 17:40
結婚係2個人既事

眨低女性既係果d認為,搵唔到男人養得起自己就嫁黎做乜,跟傳統女人只係負責生仔做家務,無任何家庭經濟責任,唔覺得女性同男性在家中有相同地位,女方如有工作有收入也可以出一分力在經濟上付出令家庭有更好生活水平質素。

珍珠宮

華妹妹 發表於 22-12-4 18:36
係幾正。
不過我成日覺得,除非係搵好多同富豪或有樓有舖收租,如果係一般打工仔,個老公捱到死唔洗老婆做 ...

呢啲老婆先自私,睇到老公唔夠錢養都唔幫手,我真係做唔出,真心愛唔會想佢捱到殘晒養自己,自己有能力就應該要付出

翡翠宮

木土土 發表於 22-12-5 18:13

你唔再回應自己有無錯?

我諗你都係唔明我講乜
明明結婚係A同B既事
點解要由C-Z既人去批判2者對錯?
正因為A同B做法同C-Z有唔同
就証明A同B係錯就唔岩?

大宅

依家D 女人愈來愈能幹,我真係已經聽到朋友講,覺得佢將來仔女結咗婚,女人賺錢養家,男人主力多少少照顧屋企,冇什麼大不了

講呢啲嘅,係女方家長,唔係男方

我身邊嘅都有好多女性朋友同我講(women leader) 我嫁一個老公,佢給我快樂就得,不用給我錢

錢我自己會搵(emoji)

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

littlefunpig 發表於 22-12-5 13:49
可惜現今好多唔好話養對方父母, 連老婆都唔多願養
最好老婆又做野又生仔又養家, 仔女事務都一手包辦
老公一 ...

講得好

伯爵府

HappiMom 發表於 22-12-5 20:40
依家D 女人愈來愈能幹,我真係已經聽到朋友講,覺得佢將來仔女結咗婚,女人賺錢養家,男人主力多少少照顧屋 ...

小鮮肉

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

都係睇婚前點傾,我同老公講既然你冇附屬卡過我,咁比自動增值8達通我用啦,心意心意,基本我多數用黎搭車,你或我又可以同人講你有比家用我,大家開心

伯爵府

木土土 發表於 22-12-5 18:15

眨低女性既係果d認為,搵唔到男人養得起自己就嫁黎做乜,跟 ...

在外國,男女收入,同時為家庭付出
白人男人可能仲無責任感

如日韓,女子一結婚/生仔就做ftm
港台新加坡女仕比較幸福
可請姐姐

菲印女仕,出外打工,養成村人
好多時,包養老公但老公包二奶

不同國家,不同情況
Desperate house wife / 金魚妻
都講出女人唔易做

如果女仕無結婚生仔,仲可以為自己努力一片天

結左婚
貧賤父事百事哀

個人認為
比唔比錢都好
兩父妻有愛/尊重
互相扶持對方

比唔比錢,是一種意識形態表現
有人欣賞就可以

大宅

LoveYinYin1215 發表於 22-12-5 23:44
在外國,男女收入,同時為家庭付出
白人男人可能仲無責任感

(emoji)(emoji)中

男爵府

有啲夫妻共產,有啲丈夫俾定額家用,由妻子支配家庭開支,有啲夫婦各自俾入息某個百份比,入夫妻共同戶口,作家庭開支,未來目標儲備金,兩公婆商量好便可

侯爵府

睛靈勳章

回覆樓主:

各自負責家中開支, 老公負責供樓水電煤, 我負責食物家庭日用品和工人(少數目), 從來冇家用

男爵府

mother904 發表於 22-12-3 16:58
如果大部份洗費你出,我覺得不需要俾家用。
我剛結婚時,各有正職,我們是每月各自入相同數目的錢到聯名戶 ...

正確

首頁

尾頁

跳至