自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

新冠疫情下不少兒童失去外出運動的機會。兒童缺少運動不止會令身體健康出現問題,亦可能影響抗逆力發展其中一項重要因素。有專家建議,兒童可多做運動,並為自己訂立目標,即使未能達標,也能從中學習接受失敗、了解「失敗乃成功之母」的道理。

港大早前研究指出,2021年香港15歲以下兒童的自殺率創新高,每10萬人中就有1.7人自殺,遠高於2019年和2020年的0.9人及1.2人。

聯合國兒童基金香港委員會「重塑教育」國際論壇2022主題講者Andreas Schleicher指出,兒童抗逆力與師生關係息息相關,師生關係良好時能給予兒童「老師能夠幫助你」的訊息,當兒童面對困難時則能夠樂觀面對。

座談會嘉賓之一,港大榮休教授陳麗雲提到,學校的教育方式令學生失去培養抗逆力的機會。她指出,學校的教育較着重「多元智能理論」中語文、數理邏輯、音樂等範疇的發展,較少著重肢體動覺(Bodily/Kinesthetic)發展,惟學生在學習運動的過程正是培養抗逆力的機會;她以學踏單車為例,過程中兒童雖會跌倒,但他們有機會重試,從而明白「即使跌低(失敗)都冇問題」,她鼓勵兒童可多做運動培養抗逆力。陳麗雲又提醒家長需注意與子女的溝通方式,如不要習慣回家後詢問子女「做完功課未」,因這類溝通方式或會為子女造成壓力。

聯合國兒童基金香港委員會主席陳晴指出,兒童的壓力和焦慮可能來自生活的各方面,如學術成績、父母期待等,其實「小朋友需要有平台講出自己嘅故事」,藉此表達自己面對的問題,舒緩壓力和焦慮。UNICEF HK與香港電台合作推出兒童電台及電視節目由兒童做主持和分享自己的故事;UNICEF HK未來亦將推出兒童劇場、兒童刊物等活動,提供機會讓兒童參與。陳晴強調,「小朋友教育並非只是父母的責任,亦是學校、社會的責任」。

男爵府

回覆樓主:

最慘就快返全日制,放咗學想去公園玩,或者去做運動根本都冇時間

poodlema    發表於 22-12-7 14:36

伯爵府

米菲媽媽 發表於 22-12-7 09:19
最慘就快返全日制,放咗學想去公園玩,或者去做運動根本都冇時間
...

睡眠充足、營養均衡、生活規律和多運動

la_source    發表於 22-12-7 11:48

男爵府

elbar 發表於 22-12-7 09:48

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

elbar 發表於 22-12-7 09:14
新冠疫情下不少兒童失去外出運動的機會。兒童缺少運動不止會令身體健康出現問題,亦可能影響抗逆力發展其中 ...

做運動系一種生活習慣
從小不培養丶到青春期更不會有運動習慣
直至出社會工作丶更加不會有運動習慣生活

大宅

好認同佢哋嘅講法,呢一代小朋友太受保護。所以我女3歲開始玩運動,去比賽。唔係要佢贏,係要佢學識輸

水晶宮

回覆樓主:

細個我父母迫我游水、行山,有得揀其實想留喺屋企睇電視!
但大個先發現父母用心良苦,我而家有keep住做運動

大宅

鬼唔知阿媽係女人一樣

珍珠宮

...

點會無時間?我仔係中學生,過去除疫情一直返全日,由細到大一直都可以落公園玩和做運動,而家仍然有玩運動,家長要放低一下功課壓力,考少幾分,多一點時間去運動,長遠對人生是值得的。
只係好多家長幾分都唔放過。
抽時間運動亦不一定影嚮成績,隨時有幫助都唔定,我仔唔見得成績差,起碼叫入到英中。

子爵府

政府真係要整返個「兒童生活時間管理專家」崗位出黎, 幫政府/市民研究下兒童點樣可以每日返完學之餘, 可以趕得切做晒當日功課, 溫好測考默, 有1小時自我放空遊戲時間, 有1小時運動時間, 有閱讀課外書時間, 有練樂器時間 (好多學校要求學生要學一種樂器), 仲可以訓得到10小時。

伯爵府

開心吸收勳章

milkteabb 發表於 22-12-7 11:28
政府真係要整返個「兒童生活時間管理專家」崗位出黎, 幫政府/市民研究下兒童點樣可以每日返完學之餘, 可以 ...

不如全港小朋友入 寄宿學校,由學校管理,假日才回家2日,這樣好嗎?

珍珠宮

...

要學下時間管理

男爵府

milkteabb 發表於 22-12-7 11:28
政府真係要整返個「兒童生活時間管理專家」崗位出黎, 幫政府/市民研究下兒童點樣可以每日返完學之餘, 可以 ...

男爵府

回覆樓主:

阿女3歲開始行山,依家10歲,一直有運動習慣。做運動除左鍛煉身體,仲有好多野都是靠做運動培養,例如,意志,毅力。

子爵府

mike89 發表於 22-12-7 11:50
要學下時間管理

巧婦難為無米炊

伯爵府

牛年勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

未有疫情前都係返全日ga la,有心做運動,點都會吱都時間出嚟,星期六/日/假期,去公園玩吓,怕多人咪搵個空地,打吓羽毛球,踢吓波,跳吓繩

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

minniemouse131 發表於 22-12-7 12:05
未有疫情前都係返全日ga la,有心做運動,點都會吱都時間出嚟,星期六/日/假期,去公園玩吓,怕多人咪搵個 ...

我去泳池游水,好多小朋友學游水。點都安排到少少時間。

男爵府

mike89 發表於 22-12-7 11:50
要學下時間管理

我仔二年級,下月學校要返全日,希望吾好影響到學游水同溜冰,我仔已經吾似其他小朋友甘,放左學去補專科 平時放學返來,做哂功課,會同佢去樓下公園玩下,睇下電視 但到時返全日,放學返來已經4pm 仲要做功課

珍珠宮

米菲媽媽 發表於 22-12-7 12:24
我仔二年級,下月學校要返全日,希望吾好影響到學游水同溜冰,我仔已經吾似其他小朋友甘,放左學去補專科 ...

參考下
以往返全日要學興趣班(游水溜冰等
係會揀星期六日長假先去多
平日返黎做下功課溫30分鐘書
就已經可以自由去玩
#如果功課長期都處於太吃力
真的不妨考慮轉校因為可能不適合

公爵府

仲要練學器 做功課 温默書 預備測考呢

首頁