自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2023勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

wan_sosin 發表於 22-12-7 11:28
點會無時間?我仔係中學生,過去除疫情一直返全日,由細到大一直都可以落公園玩和做運動,而家仍然有玩運 ...

我仔做功課超慢, 功課又多。
唔係計較分數幾多分, 而係責任問題, 要完成當日功課。成績其實從來冇介意過.....
除非連功課都做到唔CARE , 欠交由佢。咁就有時間出去運動了。

Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

珍珠宮

199707100304 發表於 22-12-7 12:57
唔係計較分數幾多分, 而係責任問題, 要完成當日功課。成績其實從來冇介意過. ...

咁校內課外活動呢? 報一樣運動都最少有一日有運動?小朋友幾年班,甚麼原因佢做得慢?而且相信唔會永遠都慢,人係會進步的。其實有家長真係小朋友太慢,做功課做到連覺都無得瞓,而去同學校商量,學校真係肯放寬比佢小朋友,例如人哋抄5個詞語,佢小朋友可以寫3個。學校都唔想迫死學生。

男爵府

199707100304 發表於 22-12-7 12:57
唔係計較分數幾多分, 而係責任問題, 要完成當日功課。成績其實從來冇介意過. ...

我地有同佢做下運動, 但唔會好多時間可以做
我仔已經算做功課快, 但其實有默書溫一日都唔夠, 要熟起碼溫2日,
唔好話主科, 連音樂的牧童笛都係返屋企家長教, 因為上堂唔可以除口罩, 有咩方法可以多時間用?

公爵府

wan_sosin 發表於 22-12-7 13:03
咁校內課外活動呢? 報一樣運動都最少有一日有運動?小朋友幾年班,甚麼原因佢做得慢?而且相信唔會永遠都 ...

我仔有ADHD , 已經有調適(即係你講人地寫5次,尸佢只寫2次個D) 。
沒有任何課外活動, 因放學要去補習社做功課。
咁佢未去到冇得瞓階段, 但放工接完佢, 回家沖涼食飯, 睇陣電視, 再檢查功課, 在補習社未做好既, 要做埋佢。
由於晚上已經沒有ADHD藥力, 要佢再完成剩下既功課係較困難, 拖好耐先肯做。搞完都10點幾要瞓......
就算考試後, 功課近日少了, 但上完補習社,夜晚6點回家, 佢已經攰啦, 唔肯再運動。
當然WEEKEND 若冇DICTATION, 功課早了完成, 都會同佢去下公園, 出去運動。但老實講真係唔多。

Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

男爵府

所以見到呢d 阿媽係女人既倡議真心無奈,佢地呢d倡議係人都知正確啦,但有冇時間做呢?香港家長既無奈。所有野都有數得計, 一日得24個鐘。

0700-0730 起床早餐換校服
0730-0800 返學路程
0800-1530 上課
1530-1600 返屋企路程
1600-1630 做功課
1630-1700 溫測考默
1700-1800 專家講既做運動時間
1800-1900 專家講既兒童一小時放空時間
1900-1915 沖涼
1915-2000 食晚飯 (專家講既要時間細嚼慢嚥)
2000-2030 練樂器 (好多學校要求要識)
2030-2045 專家講既小朋友同家長每日純傾偈親子
2045-2100 刷牙換衫訓
2100-0700 專家講既10小時睡眠

以上time table講緊要d 功課可以係半小時內做晒, 測考默半小時內識晒。

珍珠宮

199707100304 發表於 22-12-7 13:12
我仔有ADHD , 已經有調適(即係你講人地寫5次,尸佢只寫2次個D) 。
沒有任何課外活動, 因放學要去補習社做 ...

明白!我仔都係ADHD,你有無同精神科討論下個做功課問題?
我仔無食藥,就係靠運動去平衡佢嘅精力,佢低年班時,就算考試期間我都放佢落公園放完電先返屋企溫習!如果比佢食藥,可能情況容易控制一啲,成績都可能好一啲,但可以唔食就唔食,雖然都經常比學校投訴,去到小五仲要走去轉校。到中學反而我仔自己想成績好啲,問我可唔可以食藥。
我都體會到你難處,真係要捱一段日子,但運動對ADHD小朋友更重要,希望你小朋友情況慢慢會有進步改善,做媽媽都想個仔女好!相信你都已好努力!加油呀!我都捱咗十多年先見到少少光!

公爵府

wan_sosin 發表於 22-12-7 13:22
明白!我仔都係ADHD,你有無同精神科討論下個做功課問題?
我仔無食藥,就係靠運動去平衡佢嘅精力,佢低年 ...

沒有呀!
同精神科講? 不是同學校講?
早年曾經試過跟學校說了, 到最後亦唔見得有減功課量。
除非轉校.....但個仔堅持不轉, 他很喜歡學校呀!

其實又唔係難捱既。
最痛苦既日子都過了。
現在高小, 習慣了, 有時要他去運動, 他都不肯。

我只是想講, 好多人常常以為, 唔俾小朋友玩, 做功課去補習, 就是想拿好成績。
其他家長係咪, 我唔敢講。
我就一定唔係, 我地每日只係好努力地為了達標, 個標只係完成功課。
並唔係為咩好成績呀!
去功課班, 都只係做功課。

珍珠宮

199707100304 發表於 22-12-7 14:30
沒有呀!
同精神科講? 不是同學校講?
早年曾經試過跟學校說了, 到最後亦唔見得有減功課量。

同精神科傾下藥物可否延伸到晚上完成功課,最少都將困難講出嚟,睇下有無得幫助,學校當然也可以商量下。

其實唔怪得一般人一講就會聯想學業成績,因為社會普遍真係咁樣,我自己小朋友SEN, 但都唔會一開頭就估別人個仔女會否有特別情況,都會當普通家長,其實講清楚一下就無事。
唔少一般家長真係攞少一分都鬧個仔女,呢個都係實情。
所以我都多數選擇同SEN家長傾教養子女,比較明白。

公爵府

wan_sosin 發表於 22-12-7 14:44
同精神科傾下藥物可否延伸到晚上完成功課,最少都將困難講出嚟,睇下有無得幫助,學校當然也可以商量下。
...

其實我有足夠份量既藥(有8小時同4小時的), 醫生亦有問我, 是否需要12小時個款, 但我覺得尚可應付, 就唔想太長時間都食藥。

珍珠宮

回覆樓主:

廢話

珍珠宮

199707100304 發表於 22-12-7 14:47
其實我有足夠份量既藥(有8小時同4小時的), 醫生亦有問我, 是否需要12小時個款, 但我覺得尚可應付, 就唔想 ...

都係嘅,無必要無人想食太多藥。
小朋友喜歡學校,轉校又要從新適應,都產生另一個問題,又係無必要唔好冒險。
我仔當年初小同間學校鬧出好多問題,老師好唔妥佢,基於我仔適應力好,最後揀轉校,轉校之後又真係好好多。不過個過程都唔係咁容易。

公爵府

wan_sosin 發表於 22-12-7 14:54
都係嘅,無必要無人想食太多藥。
小朋友喜歡學校,轉校又要從新適應,都產生另一個問題,又係無必要唔好冒 ...

係呀~
轉校我都唔敢肯定係咪一定少功課。
因為對於每個小朋友, 能力不同, 功課量多與少的定義都唔同。

撇除SEN 學生講。
其實香港學生係辛苦的。
真係教得太深太快, 加埋功課量, 真係冇乜時間俾佢地玩。

珍珠宮

如果太多運動會唔會有反效果?

子爵府

學懂「輸得起」好重要

男爵府

運動能保持頭腦清醒,一個鐘溫書加一個鐘運動,比兩個鐘溫書更有效,唔信試下

珍珠宮

199707100304 發表於 22-12-7 14:58
係呀~
轉校我都唔敢肯定係咪一定少功課。
因為對於每個小朋友, 能力不同, 功課量多與少的定義都唔同。

遊戲,運動等對小朋友成長都係重要,係可以學識社交同做人處事,呢啲家教都未必做到,我仔都好自我嗰類人,但運動迫使佢去學團隊精神。

香港小學係越嚟越癲!都唔知咁深為乜!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊