自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

vivibabyvivi 發表於 22-12-7 09:40
可以選擇唔做呀
我都係咁話,冇得做又喊苦喊忽,有得做又嚴三嚴四
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

其實岩岩開始都要時間調節,兩敗俱傷好咩?

子爵府

peaceaa1122 發表於 22-12-7 09:39
其實國泰d 員工係未想搞霖間公司??咁難得有工開,一好dd 就斤斤計較,咁不如晨早辭職/轉行或唔好入番去 ...

況且間公司都未有錢賺,公司賺錢會分紅加人工。也要睇市場環境及供求問題,唔滿意可以唔做。

珍珠宮

蘭開夏道 發表於 22-12-7 09:39
聖誔正日罷工嗎?
hk express都會嗎?

如果真係罷工俾我都揀聖誕正日啦, hk express係國泰旗下當然有份, 唯一唔受影響係港龍

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果係早幾年國泰賭油價先蝕錢咁我都可能會同情佢哋,而家先叫做好返d都唔夠1-2個月,又威脅罷工又剩,呢個社會冇話一份工唔俾你辭工,佢係覺得你係好員工的話,你想走佢點都會盡量留你,下下都係動用工會又投訴呢樣威脅嗰樣,係咪國泰執笠先最好?

伯爵府

goo_littlebb 發表於 22-12-7 09:39
其實人工真係好低...

宜家國泰飛東京唔係peak season econ賣$8000張飛都夠膽(朋友上月飛),但搵班被裁空姐返去就用最低人工,人地講緊本身飛左好多年,真心人血饅頭,比著我有骨氣就唔會返去做

水晶宮

回覆樓主:

佢地喜歡啦,反正佢地最喜歡罷工!

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

我唔會選擇有罷工風險嘅航空公司,所以首選乘亞聯酋。

子爵府

loved 發表於 22-12-7 09:36
個空姐講到佢哋得9100蚊人工,無曬其他津貼,其實真相係咪咁?如果係真嘅話,香港地真係吾夠洗。 ...
唔係, 個空姐係以偏概全, 本身佢地份糧就係底薪+津貼, 如果飛得多/長途, 津貼會多, 人工就高 (初入行空姐都有2萬5, 中五畢業, 未計佢地做代購賺既錢), 只係宜家飛少左, 佢地就用個底薪吹噓到自己好低人工 (公司admin姐姐叫我幫手post, 佢之前做國泰)

伯爵府

虎到金來勳章

ff520 發表於 22-12-7 09:22
本港航空業正逐步復甦之際,國泰航空(00293)空中服務員工會(FAU)因不滿人手編排及待遇等問題,並指資方 ...

有人迫佢地去國泰做空姐,空少咩?自由社會,嫌人工低,米辭職,去一間人工高既公司(如果有本事),入職前唔係已知人工幾多咩?唔係已經知道d津貼點計咩?爭取係應該,但唔係次次都用呢d籍口,好煩囉

子爵府

pinky-peach 發表於 22-12-7 09:53
宜家國泰飛東京唔係peak season econ賣$8000張飛都夠膽(朋友上月飛),但搵班被裁空姐返去就用最低人工, ...

機票接需求調整,無話合唔合理

而家市場唔好,人工低啲都正常

男爵府

畀面勳章

標題黨? 佢地又無話肯定會罷工,明明係話罷工係最後手段,主要係想同資方傾,吹到好似一定會咁。

我個人支持員工爭取權益啊,員工陪公司疫情凍薪減薪裁員,疫情過後復甦一啲利益都唔分俾員工?

Skytree1000    發表於 22-12-7 14:03

大宅

即係點,有工開又話太辛苦

水晶宮

回覆樓主:

佢地真係好鬼鍾意罷工

珊瑚宮

回覆樓主:

罷工就炒,再請人
唔可能俾呢班人惡晒
國泰應清瘀血

ificould    發表於 22-12-8 07:29

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

pinky-peach 發表於 22-12-7 09:53
宜家國泰飛東京唔係peak season econ賣$8000張飛都夠膽(朋友上月飛),但搵班被裁空姐返去就用最低人工, ...

其實都系,尤其呢段日子,CX英國往返直情天價,2-3萬經濟艙,每日3-4班機。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

princesssarah 發表於 22-12-7 09:33
航空業死左三年,剛開始恢復過來就玩罷工,佢哋真係想兩敗俱傷嗎?

下下用咁極端嘅方法解決問題,吾玩得幾 ...

最慘係唔咁極端,公司唔理會員工。疫前國泰員工待遇好,覺得佢地大假期罷工玩嘢,而家佢地都係慘嘅一群。

已刪除用户

大宅

回覆樓主:

炒哂呢班黑口罩,請過第二批

子爵府

Hopuco 發表於 22-12-7 10:04
標題黨? 佢地又無話肯定會罷工,明明係話罷工係最後手段,主要係想同資方傾,吹到好似一定會咁。

我個人 ...

國泰呢3年蝕咁多 有排先回復元氣
無可能一賺番小小就派錢

首頁
12345...12

尾頁

跳至