自由講場

跳至

首頁
23456...17

尾頁

男爵府

一切言之尚早,香港過萬確診無放寬條件,醫療已到極限,再多就要減和推遲正常醫療服務!大陸可能演變到影響生產(包括香港公司),影響到港物資(菜豬牛…百貨)!

禁止訪問

伯爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

Shellyxlk 發表於 22-12-7 18:27
我打咗三針,但係應該唔會咁快打第四針,雖然話激活抗體,但係太短時間打得太多劑量都唔想,如果之後類似 ...

疫苗通行証實施得就唔係關乎巿民想唔想, 只要專家組覺得有需要就應詃強制, 而家有二價, 專家話有用, 咁就應該更新疫苗通行証要求, 如果唔係打太耐嗰啲都冇抗體, 咁仲用到疫苗通行証, 點保護大眾巿民?

禁止訪問

伯爵府

陳小龜 發表於 22-12-7 18:36
打多針都唔夠
應該一個月補多支針
因為針既抗體會隨時間慢慢減低

係, 寧願打多, 唔好打少
支針好安全, 打多都冇問題
抗體少咗唔補返, 咁同未打齊3針有咩分別, 要取消疫苗通行証

大宅

回覆 loklok286 的帖子

無人迫你打針,無人迫你用安心出行,你唔入商場超市,唔喺餐廳堂食就可以,唔明點解成日喺度嘈嘈嘈。

伯爵府

Pa123 發表於 22-12-7 18:36
一切言之尚早,香港過萬確診無放寬條件,醫療已到極限,再多就要減和推遲正常醫療服務!大陸可能演變到影響 ...

醫療到極限咁係咪應該收緊例如禁堂食? 減少傳播先可以減少入院人數

男爵府

loklok286 發表於 22-12-7 16:59
要打針嘅人已經打咗,唔打針嘅人都唔會打,何況已經好多確診人士已有抗體,點解仲要支持疫苗通行證?要打 ...

同意

水晶宮

大力大力 發表於 22-12-7 16:26
計返香港的死亡率比例、香港每日一萬人染病、國內多香港200倍人口、即每日有200萬染病、每日死兩、三千多人 ...

大陸自己話廣州16萬感染,一個都冇死喎

禁止訪問

珍珠宮

回覆樓主:

取消口罩先啦

男爵府

hiragana 發表於 22-12-7 19:08
取消口罩先啦

贊成,口罩帶左3年啦,無放寛過

水晶宮

回覆樓主:

因為香港做唔到好似大陸咁成日核酸同封乜封物,但香港有需要對外開,咪唯有話推高打針率,又搞啲冇作用嘅野,例如安心出行交功課,話俾大陸知我地冇躺平。
但估唔到大陸出個白紙革命,大陸就火速放鬆,呢點相信冇乜人估到,啲大陸專家自己話等於流感,又話弱過流感,轉呔快到寵物局長都跟唔倒。
我估計,如果大陸全部放晒,香港至會全放,而家大陸話提高長者針率,居家隔離呢啲同香港差不多,我覺得班奴才官係以不變應萬變,個通行證佢地純粹為谷針相信未有耐取消,安心出行就有機會嘅,其實安心名存實亡,根本冇人用。
至於口罩令,等夏天吧。

侯爵府

強檢真係有啲麻煩,檢測站喺我返工前未開門,收工佢就關咗門,要午飯時間去做,做完就無時間食飯
8-)

水晶宮

she007 發表於 22-12-7 19:00

你知唔知近幾個月大陸嘅感染個案大部份都係無症狀感染,唔知係咪佢哋打嘅疫苗關係,定佢哋嗰到有啲新冠病毒比較弱,不過都係嗰句啦,你信唔信大陸放寬後如死亡數字少,又會有人出嚟話數字唔可信

侯爵府

回覆樓主:

取消
通行證
安心

伯爵府

loklok286 發表於 22-12-7 16:59
要打針嘅人已經打咗,唔打針嘅人都唔會打,何況已經好多確診人士已有抗體,點解仲要支持疫苗通行證?要打 ...

咪係,仲打,有冇諗過個免疫系統?要打就自願去打。安心唔知有乜用?口罩可以放寬戶外啦唔該!

伯爵府

she007 發表於 22-12-7 19:00

伯爵府

藴藴 發表於 22-12-7 18:17
我想有打針/唔打針,戴/唔戴口罩嘅自由。

好快有人叫你走

男爵府

loklok286 發表於 22-12-7 15:59
好想取消疫苗通行證,取消安心出行 唔想再打針,香港政府幾時先聽到市民既聲音?
...

係啦,
幫又幫唔到,
做埋晒d 擾民野,

首頁
23456...17

尾頁

跳至