自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

唉瘋 發表於 22-12-7 16:22
依家後生真係咁,我囡有啲同學移咗民,我問佢大家有無得閒聯絡傾計,佢話無啦啦搵人好奇怪,大家睇對方soci ...

而家唔會特登搵人....因為注重左私人時間,以前大家庭一村人咁個個都係咁....而家新一代更鐘意自己一個

講返樓主case, 樓主都係一番心意想多謝番比糖佢的人,但佢搵人的其間問d後生而後生覺得小事食就食唔食就放係度.....但其實如果每人都有一粒.....一定有人知邊個派....

珍珠宮

beehoneybee 發表於 22-12-7 16:16
我諗可能係你周圍問人嘅過程中,顯得「好煩人」,呢啲開心share,都係粒糖啫,多謝來多謝去,過份執著,更 ...

x2

伯爵府

Giant 發表於 22-12-7 16:04
公司好多同事都係後生女,發覺我眼中的禮貌,原本佢哋視為老土;原來我真係老喇... 代溝...
例 : 離開座位 ...

佢無禮貌啫!

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

如果我請人食嘢,如果對方唔係度,擺係人地枱我都唔expect 人地講多謝,請粒糖好小事啫,唔駛多謝嚟多謝去,如果唔係位啲事後個個嚟講多謝,我會有啲尷尬

如果有人請我食嘢,我都會打聽邊個請嘅,撞到就講多謝。如果第個department 請,連對方樣都唔知嘅,我會記住佢嘅好,但唔會特登埋去講多謝。

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

或者有啲職位高級啲嘅請食,唔係親手派,係有同事代派,我就會當場向幫手派個位同事講唔該或者多謝。情況等於有大臣嚟通知皇上有賞賜,受者都會即場講「謝主隆恩」,皇帝雖聽不到,但都叫即場表達咗謝意

所以有jm提議打聽完,即場係位對住空氣講多謝粒糖,我覺得work

pansy888hk    發表於 22-12-7 23:01

男爵府

原來而家既後生係咁諗,我都係老野了

男爵府

回覆樓主:

其實公司同事請野食經常有,佢唔係親手派而係放枱上,應該人人有份,如果個個走去同佢講多謝反而阻住對方做野,其實冇乜必要,同禮貌無關

禁止訪問

琥珀宮

你咁做無問題,不過我自己都唔會,亦唔覺得係無禮貌。
呢d係同事大包圍請人食,只係一粒朱古力,我唔特登去多謝人。會問係邊個請都只係好奇八卦問聲。

侯爵府

oceandeepsea 發表於 22-12-7 16:11
正常如果比個人想人地知係邊個比,應該見有人先當面比,無人就唔比住

如果無人都照比,即係佢預左無人多謝 ...

係,至多問下隔離左右,知道就算唔會特登去講多謝,或者傾開電話or公司撞見就講句多謝上次粒朱古力咁。
其實零食呢啲自己通常都係咁送比同事所以真係冇諗住走去講多謝

子爵府

唔關年齡事,上次都有咁情況,個同事50多的都是咁答。我未話上次我食了就食物中毒,咁佢就即緊張過我周圍問人。

大宅

seaman1982 發表於 22-12-7 16:21
講真,如果只係一粒糖放响枱面,我未必會遂個去問邊個比
當然,更多時候係知既,例如知道邊個熟客 ...

你呢個講法係好似好平常, 但係其實係需要有個心,都會好奇下邊個放我枱上糖

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

老實講,一粒朱古力真係唔會周圍問邊個請,最多問下隔離位同事,比著我請純粹開心share, 唔需要一粒朱古力搵我講多謝,我會覺得好有負擔

男爵府

吾知邊個放响度就食,我反而覺得咁樣比人毒死都吾知。

公爵府

我又覺得無乜問題,因為我office百幾人,成日好多人放食物喺我枱,我會問我下屬邊個俾,再見到嗰個人先講多謝,唔會特登走去多謝人。
同樣,我亦唔需要人哋多謝我請食嘢,面對面先會講多謝。

男爵府

alau2021 發表於 22-12-7 16:23
如果講禮貌,你請人食嘢都唔係擺喺人哋枱面,應該當面俾人。大家同事日日見,咁小嘅事唔使咁執着

我公司啲人派利是,唔見人都係就咁擺枱面喳其實我都覺得咁係無禮貌,我係會面對面咁俾

子爵府

公司好多同事都係後生女,發覺我眼中的禮貌,原本佢哋視為老土;原來我真係老喇... 代溝...

吾關老事,係問長問短比較煩人姐

我都有同事係禁,不停問點解會有,邊個請,點解請,我都覺得好煩

Prosperous    發表於 22-12-8 11:36

水晶宮

oneeast 發表於 22-12-7 16:05
呢D人好想打佢一餐

水晶宮

你唔講聲多謝,冇人會話你冇禮貌,因為佢只係係咁放咗喺度,但你只係想禮貌啲去多謝人一聲,係絕對冇錯,亦唔係老唔老嘅問題

珍珠宮

新一代文化係咁,我哋公司也幾件,冇乜禮貌

首頁
12345...6

尾頁

跳至