自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

公司好多同事都係後生女,發覺我眼中的禮貌,原本佢哋視為老土;原來我真係老喇... 代溝...
例 : 離開座位一陣,返嚟見枱面有舊朱古力,於是問佢知唔知邊個俾架? 佢答我:"唔知呀!食咗lu" ,於是我去問吓其他人知唔知邊個請食,搵到物主就去講聲多謝。點知佢話擺得響妳枱都係俾妳食架啦!我話都知係俾我食嘅,但問吓邊個請,去講聲多謝啫;佢話我咁老土架,一粒朱古力啫,人哋俾妳都唔係為求妳講多謝架啦!
之後我請食嘢,放佢枱,佢返到位真係冇問係邊個請的,隨即搣開就食。
老喇... 老喇...
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

大宅

呢D人好想打佢一餐

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

係佢冇禮貌啫

公爵府

虎到金來勳章

Giant 發表於 22-12-7 16:04
公司好多同事都係後生女,發覺我眼中的禮貌,原本佢哋視為老土;原來我真係老喇... 代溝...
例 : 離開座位 ...
洗Q請呢D人食, 垃圾.

pansy888hk    發表於 22-12-7 22:55

珍珠宮

唔係你老土,係佢無禮貌
我教小朋友見人要叫人,收人地野要多謝,基本禮貌

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

正常如果比個人想人地知係邊個比,應該見有人先當面比,無人就唔比住

如果無人都照比,即係佢預左無人多謝自己

RAA    發表於 22-12-7 16:47

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

只係分析,唔係想講有無禮貌,如果係我,我會同隔離左右八係邊個比,知道就算

公爵府

我又覺得有一半對,用哩個方法請人食,就係唔想有咁多交集,我係哩類人。

ChloeBiluku_FB    發表於 22-12-8 09:24
零食狂    發表於 22-12-7 16:19

大宅

回覆樓主:

又咁講,我最多會問下坐附近既人知唔知,如果都冇人知就唔會特登再問其他人

珍珠宮

2023年兔年勳章

之前我行街聽到一對母女對話,個阿媽話人哋送禮物比你要講聲多謝,之後個女答 做乜講多謝 咁老土。
另外我幾次去便利店,都用手拎錢比對方(唔會將錢放喺枱度),但佢哋找錢放喺枱上面。
之後我學返佢哋,我比錢就咁放喺枱,奇怪嘅係到佢哋找錢反而用手拎比我(唔放枱度)

利申:唔係講全部後生仔女咁,純粹講我過人經歴。

公爵府

回覆樓主:

事實唔同年齡層係有代溝喎,溝唔到咪唔溝囉,唔好理人咁多,佢有冇禮貌都唔關你事,佢自己樣衰之嘛。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

我諗可能係你周圍問人嘅過程中,顯得「好煩人」,呢啲開心share,都係粒糖啫,多謝來多謝去,過份執著,更顯小家。

owla    發表於 22-12-8 02:14
Prosperous    發表於 22-12-7 17:06
RAA    發表於 22-12-7 16:47

珍珠宮

2023年兔年勳章

crazypaper 發表於 22-12-7 16:11
唔係你老土,係佢無禮貌
我教小朋友見人要叫人,收人地野要多謝,基本禮貌 ...

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

講真,如果只係一粒糖放响枱面,我未必會遂個去問邊個比
當然,更多時候係知既,例如知道邊個熟客上過黎,或者邊個去完旅行,或者我行開左隔離位會同我講豇先阿邊個邊個比你㗎,或者同過講個講想試下之類,知會見到時講聲多謝。但未必會特登行去講。
一粒糖多數都係派果個人都唔想煩,人人枱面放粒,佢都唔會想人人特登行去同佢講多謝。

RAA    發表於 22-12-7 16:48

伯爵府

依家後生真係咁,我囡有啲同學移咗民,我問佢大家有無得閒聯絡傾計,佢話無啦啦搵人好奇怪,大家睇對方social media,鍾意就comment留言就可以。 我真係完全脫節。

子爵府

我覺得如果係粒糖或者好小既食物, 就真係費事講, 派果個如果想人知道同講多謝, 就逐個親手派, 唔會放係個位度. 個個走黎講多謝, 好大壓力喎.

owla    發表於 22-12-8 02:15

侯爵府

如果講禮貌,你請人食嘢都唔係擺喺人哋枱面,應該當面俾人。大家同事日日見,咁小嘅事唔使咁執着

RAA    發表於 22-12-7 16:49

侯爵府

佢無禮貌。

當年有個人來我公司派利是,派埋我個份,當時佢可能連我係乜水都未知。只係人哋叫佢比幾封佢照比派比我地。當時我都有問人拎佢電話,WhatsApp講多謝。

侯爵府

畀面勳章

冇家教冇品嚟形容佢最啱, 你一啲都唔老土

伯爵府

佢哋無禮貌係佢哋嘅事,我會守番自己原則

首頁
12345...6

尾頁

跳至