自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

別墅

我囡踏入2歲後開始勁trouble,無論出街同返playgroup都令我好尷尬,叫佢同其他小朋友玩又唔肯,一有野唔鍾意就大聲嗌,爸爸叫佢唔好嘈再喊多兩錢重,c6呢排成日以暈車浪做理由唔同我地兩母女出街,又鬧個囡嘅行為同埋同我嘈!從來冇諗過生完之後會搞成咁,每日都活喺痛苦之中

水晶宮

生bb 佢係同意的? 佢本身鍾唔鍾意小朋友?

我身邊大部份朋友都無婚姻破裂。

男爵府

normam 發表於 22-12-7 22:58
我囡踏入2歲後開始勁trouble,無論出街同返playgroup都令我好尷尬,叫佢同其他小朋友玩又唔肯,一有野唔鍾 ...

放心啦 到個女4-5歲
懂事 好好多 加油呀媽媽 為母則強
記住懷胎10月果個係你….無人懂你心…
心情唔好 上來呻2句、 明天又是一個好媽媽

伯爵府

我囡踏入2歲後開始勁trouble,無論出街同返playgroup都令我好尷尬,叫佢同其他小朋友玩又唔肯,一有野唔鍾 ...

我都覺得自己有小小暈車浪,盡量揀近屋企嘅地方或者搭短程車、地鐵之類

水晶宮

我自己,從來唔預爸爸呢個親子角色,佢愛1齊出去就出,不愛就自己帶b出去玩。

另外,這個年紀係麻煩d,捱到返學就好d,聽得明,了解得明你的要求

珍珠宮

回覆樓主:

唔係個個阿爸都鍾意湊仔,我仔細時我多數都拖單或者同阿公阿婆去玩,阿爸好少參與,到5歲開始阿爸就主動多參與,到而家10歲一家人就經常去邊都一齊
所以俾啲時間你老公,始終阿仔仲係細未識表達自己,大人湊得耐會覺得辛苦啲

伯爵府

DHA勳章

多看育兒書.了解多啲小朋友心態.
應付小朋友方法會有幫助

侯爵府

lska808 發表於 22-12-7 23:02
放心啦 到個女4-5歲
懂事 好好多 加油呀媽媽 為母則強
記住懷胎10月果個係你….無人懂你心…

兩公婆丟淡感情4-5年, 得咩?

男爵府

回覆 normam 的帖子

真心講句 : 比些心機調教下

水晶宮

有家人間中幫到你手睇小朋友幾個鐘嗎?如果可以,盡量每星期,或隔星期安排一次都好,同先生拍拖。

男爵府

回覆樓主:

生左小朋友先係一段婚姻嘅開始

珍珠宮

如果生完仔大部分都婚姻破裂,咁香港起碼有七八成夫妻離婚喎

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

你想離婚?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

你諗諗,當佢喊,佢嗌,你俾咩反應?最後點收場?有無想過點解佢一而再再而三都用呢招?
唔好介意,我見過不少父母,相信用愛去教小朋友,覺得有耐心去同小朋友講道理就係最好育兒方法。實際上,小朋友每次喊完扭完,最後都係得到安慰做終結。咁其實同上一代「無事啦婆婆錫返」無分別。小朋友都識「愛拼才會贏」,下次咪變本加厲地喊/扭嚟draw attention囉
佢越喊越嗌,越得唔到佢想要嘅,至係真正stop嘅方法

Amy7802    發表於 22-12-13 22:09
零食狂    發表於 22-12-8 13:12
esmehouse    發表於 22-12-8 08:58
cathngai    發表於 22-12-8 08:57

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

就咁睇,你地本身夫妻關係一般罷,咁少事就話要破裂

公爵府

俾人湊啦
包有驚喜

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

咁同佢吵架既點係乜先?
個女嘈,點解要吵㗎?
因為佢覺得你冇教好?因為你唔中意佢鬧女?
理論上個女嘈唔係吵㗎既原因,又唔係你或佢嘈。
實際既問題多數就係教育觀點不一。
大家要傾個共識。

公爵府

牛年勳章

唔係,但愛情同婚姻唔同,要經得起考驗同時間嘅磨練,感情會昇華但亦可能會消逝
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

子爵府

回覆樓主:

大多父母都喜歡乖巧、聰明又成績好的仔女, 可以在人前炫耀自己教子有方,其實都幾荒謬, 唔通令我尴尬就要放棄佢哋? 可能我啲仔女係麻煩人, 慣咗跟呢類人相處, 我唔會理老公, 自己很多時一湊二, 飛去旅行都得。

珍珠宮

回覆樓主:

兩歲小朋友唔想同其他人玩係好平常
大人唔應該用自己角度,強行要小朋友符合自己期望
當然我唔係話放任小朋友,係家長應該要跟據小朋友成長步伐去作出適當安排
要有耐心,容許小朋友慢慢觀察同探索,唔係一嚟就要佢跟大人指令:要同小朋友一齊玩

小朋友大嗌係表達緊情緒,佢唔識用言語表達就嗌出嚟表達
家長可以學習點處理幼兒情緒問題
小朋友喊好平常,唔洗咁緊張為咁小事同老公鬧交,唔鬧交咪唔會因為管教問題影響夫妻感情

首頁
12345...7

尾頁

跳至