自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

emzzzz 發表於 22-12-7 23:03
頭3 位都係tvb ..

no.7 勁好睇

珍珠宮

減齡達人勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 陪月勳章

回覆樓主:

冇下流上車族?佢唔係今年tvb最高收視個套咩?竟然入唔到熱搜榜

子爵府

淨係睇咗1、2、8,其他冇睇過

男爵府

Google 搜尋唔代表有睇
我就係無睇但有Google 既人

男爵府

Ononluk 發表於 22-12-8 09:49
有矛盾喎,無睇過但又知唔好睇?

矛咩盾?廿年睇台劇日劇10年前開始睇韓劇陸劇,港劇見到班伯伯姨姨談情扮後生已經唔想睇
唔比人話唔好睇?
我媽一輩先睇港劇因為唔識上網搵更好
要讚呀?香港電視台無人才係事實 大陸韓國搵套睇到要跳船都好過本地
綜藝唔及大陸高質 八掛節目又唔夠台灣八掛 劇情唔夠韓國創意

男爵府

好明顯香港人口老化問題嚴重

珍珠宮

c27cheun 發表於 22-12-8 11:03
D人成日踩TBB劇做黎做去同一班人,但我覺得VIU仲誇張,一定係鏡仔,娟姐,黃德斌,簡慕華加少量外援。家人夜晚都 ...

黃同簡都係外援,佢本身少合約演員,主角一般要搵有名氣外援,應該都幾肯出手,但配角真係一對手數晒。
佢長遠要養多一班好戲之人,節省外援演員成本,做返妳個編導同其他幕後制作,我懷疑佢外景真係得一部機拍,我成日數佢一個shot 唔轉角度可以last 幾耐,佢真係夠膽死一個zoom out 鏡頭,一shot 過一班演員,表情都睇唔到,講超過一分鐘對白。

珍珠宮

Stella.b 發表於 22-12-8 17:03
矛咩盾?廿年睇台劇日劇10年前開始睇韓劇陸劇,港劇見到班伯伯姨姨談情扮後生已經唔想睇
唔比人話唔好睇? ...

咁即係十幾年無睇過啦,咁點知唔好睇呢?

子爵府

虎到金來勳章

竟然一套viu都無

男爵府

Ononluk 發表於 22-12-8 17:38
咁即係十幾年無睇過啦,咁點知唔好睇呢?

正常你應該未食過x,聰明如你一定知x唔好食,你會唔會試吓?

子爵府

Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

kwokwaiyan 發表於 22-12-8 13:41
搜尋同睇係兩回事

係囉!明明講TVB,但個post焦點落咗去Viu度

象牙宮

ty1115 發表於 22-12-8 00:18
前兩套運動劇,屋企黃人冇得即時睇,都有上網睇翻。
但今個禮拜套新劇就完全唔睇
咁咪八下係咩劇,原來係 ...

伯爵府

c27cheun 發表於 22-12-8 11:03
D人成日踩TBB劇做黎做去同一班人,但我覺得VIU仲誇張,一定係鏡仔,娟姐,黃德斌,簡慕華加少量外援。家人夜晚都 ...

咁似最佳損友入面,老周電視台咁,乜鬼節目都係個班友做

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

佔70% 都係search tbb 劇
睇得出D人真係"話"唔睇但又積極"參予"劇情發展討論
我有個Y朋友又係咁,話封殺某台,但我一講爱回家
佢可以答哂咀,連頭皮,面油,李莫愁都識.... 不過我唔會督爆佢,因為是朋友, 大家睇電視都係想娛樂開心

伯爵府

牛年勳章

Piaget 發表於 22-12-8 13:36
佢哋話無人仲用google 嚟search喎 ,可能佢哋興用yahoo掛,yahoo 個年度熱搜結果比較符合 ...

YAHOO 果個都出左, 真係有天團份

https://hk.ulifestyle.com.hk/topic/detail/20002691/2022%E5%B9%B4yahoo%E5%85%A8%E5%B9%B4%E6%90%9C%E5%B0%8B%E4%BA%BA%E6%B0%A3%E6%A6%9C%E5%87%BA%E7%88%90-%E5%A7%9C%E6%BF%A4%E9%80%A3%E7%BA%8C%E5%85%A9%E5%B9%B4%E8%9F%AC%E8%81%AF%E6%A6%9C%E9%A6%96-%E7%82%8E%E6%98%8E%E7%86%B9%E6%92%BC%E8%B4%8F%E6%95%99%E4%B8%BB-%E5%8A%87%E9%9B%86%E5%86%A0%E8%BB%8D%E4%BC%B0%E5%94%94%E5%88%B0/2

男爵府

見到有人講搜尋、睇同支持關係
我想分享下

當年tbb 播大奧,我一集都無睇,但朋友有睇,食飯時朋友係咁望住部電視。我就搭嗲同佢講劇情,另一個朋友就問我係未有睇,我答無。

事緣雜誌有講,我對題材有興趣,但真係無興趣坐定定睇。

其實人只要有好奇心,就算無睇,見到有人講,都會去search 下,睇下套戲講乜。

所以search 同睇同撐唔撐,真係可以完全無關係。

又有人講:無睇過又會知唔好睇?
同一問題:有無人無聽過古典音樂/京劇/粵曲就話唔好聽、唔好睇?

有時無興趣就係無興趣,點解興趣都要分顏色呢?其實香港人好善忘,係好睇既,就會睇,理得邊度拍、邊個演。係唔好睇既,一樣鬧

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

emzzzz 發表於 22-12-7 23:03
頭3 位都係tvb ..

冇下流既

伯爵府

牛年勳章

nobodyfool 發表於 22-12-8 23:43
冇下流既
下流反而YAHOO 入榜

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章