自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

唔係拎蛋蛋已經好好啦
80零分錯幾粒字同標點姐

珍珠宮

我身邊搵食能力最高嘅,當年成績都係唔見得人嘅。所以唔覺得成績=成就。

珍珠宮

身邊好大部份仔都係似媽媽,我諗你仔仲細個,俾啲時間佢啦!唔好咁快打定輸數

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

健康快樂成長就得
讀書叻一樣擔心
識人一向係好叻
入左三大
山外有山
最後揀左

男爵府

sunnymama2 發表於 22-12-8 07:54
而家唔同以前,而家出黎揾野做,人工和生活成本比以前差好遠

其實真係睇自己要求同進取性,中五畢業英文唔識,但肯增值自己由一萬蚊一個月保安員,提升自己去讀職業訓練課程做地盤測量(emoji)仔由5-6百蚊一日去到宜家師傅位搵千幾蚊一日,即係一個月搵緊3-4萬,中三畢業由倉務員一萬蚊一個月,做左幾年去到宜家主管位萬八至二萬,學歷問題已經無得再升,但去考個剷車牌多樣技能,人工又有2萬幾,咁當然職業名稱係唔好睇,但人工都已經接近一個大學生嘅人工,就算宜家做空姐,個名好靚,好好聽,但低薪8千,要有得飛同計埋厘數,時數等先有得再多啲人工,否則淨袋8千,上面兩個唔(emoji)仔嘅工種如果加班,人工又再多啲,所以人工多少唔慣成績事

珍珠宮

sunnymama2 發表於 22-12-8 07:11
但我嗰個差好遠,我唔係叻,但細個默書好難唔100分,考試唔從唔低過95分。

但阿仔中英默書就全級第一,倒 ...

以前默書好簡單,現加筆畫,標點等。。。健康成長,不做壞事就可

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

雖然研究係咁講,不過智力好多時係天生,唔一定遺傳,還要加後天培養。好多人生幾個都有一個聰明d,一個鈍d,證明智力唔一定係遺傳。
仲有讀書唔叻可能其他方面會叻,培養其他興趣技能,一樣可以做到有用的人

子爵府

sunnymama2 發表於 22-12-8 07:11
但我嗰個差好遠,我唔係叻,但細個默書好難唔100分,考試唔從唔低過95分。

但阿仔中英默書就全級第一,倒 ...

人比人比死人,叫仔盡力就算

侯爵府

畀面勳章

sunnymama2 發表於 22-12-8 08:15
係呀,佢係進步左 ,仲有d科係全班最高分嗰幾個,但琴日真正見成績單,默書係全級倒數第一,真係嚇我一跳 ...

其實默書會唔會計落總成績計平均分?如計佔比重幾多?如果唔計就冇咩所謂啦

侯爵府

issactmaria 發表於 22-12-8 07:21
有一個身心健全嘅仔仔,我覺得已係一種福份。難為那些有長期病患或SEN的家長,佢哋嘅試練比你多好多倍。自 ...

水晶宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

默書是考記憶力及專注力
不是IQ喎

伯爵府

sunnymama2 發表於 22-12-8 08:05
我明,所以都冇要求9x分,但今次默書竟然可以倒數第一! 你話同我以前細個真係冇得比囉
...

人有失手, 馬有失蹄。咁佢平日個人醒唔醒, 我覺得係睇呢樣, 唔係淨係睇讀書O既。

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

goldpiglet 發表於 22-12-8 08:58
默書是考記憶力及專注力
不是IQ喎

記憶都係智商一部分, 不過佢的確有專注力問題,唔可以坐定定,但又唔會出位嗰隻。

大宅

sunnymama2 發表於 22-12-8 08:15
係呀,佢係進步左 ,仲有d科係全班最高分嗰幾個,但琴日真正見成績單,默書係全級倒數第一,真係嚇我一跳 ...

全班最高分係乜嘢科?

默書一般唔計總成績
主科高分重要啲

公爵府

shpfamily 發表於 22-12-8 08:59
人有失手, 馬有失蹄。咁佢平日個人醒唔醒, 我覺得係睇呢樣, 唔係淨係睇讀書O既。
...

佢唔係失蹄 點默書一直係佢弱項,只係低處未見低,不過我諗之後應該會反强,因為冇得再低

公爵府

babieblue 發表於 22-12-8 09:07
全班最高分係乜嘢科?

默書一般唔計總成績

默書計分的,唔記得佔5%定10%。好彩其他卷唔太低分,先可以拉高平均分

最高分嗰幾科係中文聆聽,中作和英作(不過寫錯字都扣左好多 分,如乖人之危,一日千理,which 仲串緊wich 呢d低級錯誤),英文聆聽原來都高分,不過唔跟題目要求作答,人地要tick, 佢就填滿格仔,所以有punishment地扣分

別墅

成績不等於一切吧, 他的專長可能在其他地方, 多點欣賞少點抱怨, 大家壓力也少一點。我的小朋友也是中下游份子, 但他們運動很好, 那就把視線放在他的長處, 大家也開心。

現在的教育不同以前了, 以前我也是級頭份子, 但現在看小朋友的功課, 我也不懂做

侯爵府

畀面勳章

sunnymama2 發表於 22-12-8 09:11
默書計分的,唔記得佔5%定10%。好彩其他卷唔太低分,先可以拉高平均分

最高分嗰幾科係中文聆聽,中作和英 ...

我仔英聆拎過100分但佢平時默書得7,8字頭,最差唔合格都試過。因為佢唔鐘意寫字,做聆聽唔洗寫字,所以佢會做得醒神d

公爵府

anpanmenbaby 發表於 22-12-8 09:20
我仔英聆拎過100分但佢平時默書得7,8字頭,最差唔合格都試過。因為佢唔鐘意寫字,做聆聽唔洗寫字,所以佢 ...

係呀,佢地寫字好弱,連帶常識都唔考得好,變相佢地温書時好多時focus喺寫字串字呢d低層次上,都冇時間考佢高層次的野,如文中的中心思想呀等等

男爵府

回覆 sunnymama2 的帖子

大家咁話,我仔仲要好曳

首頁
12345...8

尾頁

跳至