自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

美國白宮首席防疫顧問佛奇(Anthony Fauci)警告,中國政府在放寬新冠疫情的防疫措施後,將會出現一波新冠感染浪潮,給該國的衛生系統帶來壓力,並為可能在全球傳播的新變種病毒創造條件。

佛奇呼籲北京進口進口西方的MRNA疫苗,比中國製造的疫苗更有效,以提高疫苗接種率並提高公眾免疫力。

佛奇表示,新一波感染浪潮將襲擊中國龐大的老年人口,約8500萬名60歲以上長者尚未接種第三劑疫苗來針對Omicron變種病毒提供強而有力的保護。

他表示,「如果他們(中國政府)不採取像是發起和實施積極的疫苗接種運動,然後你開放了,就會出現一波感染浪潮,這肯定會與一定程度的疾病嚴重程度有關。」並補充說,中國任何大規模感染浪潮都會帶給新冠病毒變異成新變種機會,進而影響全世界。

美國加州斯克里普斯研究所(Scripps Research Institute)創辦人托波爾(Eric Topol)7日表示,中國各地出現不受控的感染浪潮為變種的出現創造條件,其風險是「可以想像的」,但機會很小。

他說,更大的擔憂是,除非疫苗接種率增加,包括接種更有效的疫苗,否則會出現大量的死亡和確診人數。

將於年底卸任的佛奇補充說,已經有段時間沒有與中國官員聯繫,他說,北京在疫情初期的策略有些瑕疵,沒有在封鎖期間強制人民接種疫苗。

公爵府

放又警告,收又警告。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

加菲貓3 發表於 22-12-8 12:13
放又警告,收又警告。

X 2

老美同黃屍一様、 中國做什麼都係錯~

加菲貓3    發表於 22-12-8 12:34
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

美國乘機賣廣告

另外中港研發的噴鼻疫苗好似保護勁過美國疫苗,希望快些大量生產。

噴鼻式疫苗已於經國家衞生健康委提議後,獲國家藥品監督管理局批准緊急使用。

袁國勇表示,有別於現有注射式疫苗,新的噴鼻式新冠疫苗可阻止病毒進入鼻腔及咽喉粘膜;曾接種滅活疫苗人士接種噴鼻式疫苗,其對Omicron變種病毒保護力可達到80%,未曾接種疫苗亦有55%保護力。港大稱,萬泰目標在未來6個月生產2億劑疫苗,但會否在港使用則仍等待港府審批。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

BKFinder 發表於 22-12-8 12:34
美國乘機賣廣告

另外中港研發噴鼻疫苗好似保護勁過美國疫苗,希望快些大量生產。

我都覺噴鼻有用d
放下自在

水晶宮

美國放寬無問題 中國放寬就大問題

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

病毒戰

要中國買美國疫苗

今次講明要毒中國老人?

侯爵府

好媽媽勳章

食屎啦,佢自己美國一直爆到九彩,理掂自己先啦,正一死鬼佬
開心每一天

翡翠宮

畀面勳章

好煩,中國做咩都唔岩。
日日是好日

翡翠宮

畀面勳章

德國早排訪華的12間企業有BNT,所以我覺得中國遲早一定開放mrna
日日是好日

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

文章重點係要向美國買MRNA 疫苗, 大生意!!!

男爵府

elbar 發表於 22-12-8 12:11
美國白宮首席防疫顧問佛奇(Anthony Fauci)警告,中國政府在放寬新冠疫情的防疫措施後,將會出現一波新冠 ...

打你哋疫苗?點知你哋會唔會加料㗎,近呢幾年都睇清美國真面目,依靠曬佢哋疫苗,一有咩事就落閘未死得。況且西方疫苗打咗死亡率咪都係咁高。

珍珠宮

2024年龍年勳章

佢自己放寬就可以,人哋放寬就話將會因此大爆發,咩理論?

只許州官放火,不許百姓點燈?

珍珠宮

你老美一早躺平, 幾千萬人中招, 死幾百萬人, 都唔見你福奇話有變種病毒喺老美產生。

水晶宮

回覆樓主:

外媒講嘢唔駛理啦,「11月30日中國不能再堅持清零政策」,跟住收到風中國會放寬就,「12月4日中國放棄清零會引起大量對致命性感染的恐懼」
attach0/tmp/php5Dulox

attach1/tmp/phpxMyFIX

伯爵府

......

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

大陸政府行得呢一步,梗係有佢道理,關美國佬鬼事咩,顧掂自己先啦

珊瑚宮

回覆樓主:

想sell貨尾俾中國?

公爵府

2024年龍年勳章

真無聊

侯爵府

回覆樓主:

真心覺得疫苗功效係睇體質,打邊隻都有人中,真係要一分高下,就應該研究副作用維持時間,確診有冇減輕病徵或者縮短康復時間呢啲。

首頁

尾頁

跳至