夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

DEL

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我知心結唔易打開,但既然你選擇原諒 ,你就要相信佢。否則, 講一套做一套係幫唔倒你地再行落去。

你老公而家係觀察期 你更加要小心處理自己嘅情緒。你老公如果有改善就比時間佢,等大家慢慢修復返個關係。抽返 d時間大家去拍下拖 ,重拾返溫馨嘅時光。

否則 只會將老公越推越遠。

男爵府

回覆樓主:

樓主,我而家就係同你經歷緊同一樣野,當你愛一個人嘅時候佢同時傷害緊你,真係好難受,樓上jm講得啱,若你選擇原諒,就嚐試放下,知道係好難的,最小都要愛自己多一點,令自己快樂多一點!

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

又係你選擇原諒, 既然男既已經變回「好老公好爸爸」,咁你何苦糾結賤三待遇vs 你待遇?
男既冇話錯你舊事重提,你話男既冇顧你感受, 同樣你亦冇顧及男的感受。
好似樓上話齋,選擇原諒就向前看。
事後追究男既出軌點點點, 應該在你選擇原諒前做,現在追究已遲亦顯得你5夠大體。

請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

複式洋房

樓主 我是有2 個囡的爸爸
我也是跟你一樣 正在開始修復期
唔同的是,是我另一半有外遇….

這幾星期的確辛苦
但既然我地決定行呢條路 換取身邊其他人既開心,雖辛苦 但一齊努力吧
共勉之

別墅

C6 同人 只攪曖昧,我哋修復期都要1年多,不能想像 已有小三,被傷害的一方需要幾耐修復期和可以完全放下。
好多人批評,接受了原諒就唔好再這樣那樣想,針唔吉到肉唔知痛。相信只有過來人才體會。
樓主加油吧!

子爵府

karenivy 發表於 22-12-10 05:37
自從發現老公有小三後,即使佢變回好老公好爸爸,但總會和小三比較邊個重要d, 例如佢對小三點好,好到唔返 ...

我都經歷過,接受原諒都唔係一時三刻就放得低,需要時間,當我放低時,我亦發現自己唔愛佢了,最後都係離左

男爵府

滅雞組 發表於 22-12-10 12:38
C6 同人 只攪曖昧,我哋修復期都要1年多,不能想像 已有小三,被傷害的一方需要幾耐修復期和可以完全放下。 ...

Yes, 過程是痛苦

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

真係難,但是都要

大宅

善宜 發表於 22-12-10 13:13
我都經歷過,接受原諒都唔係一時三刻就放得低,需要時間,當我放低時,我亦發現自己唔愛佢了,最後都係離 ...

如果可以放下,就可能代表已經不愛了,有誰可以和別人分享自己所愛的人?

大宅

回覆 karenivy 的帖子

不如試下和平、理性咁向佢提出,你嘅心情仍然未平伏,需要佢作出更多嘅
- 道歉
- 懲罰
- 補償
去修補依個家庭。
請佢除左問你「仲想佢點」之外,
更加希望佢身為始作俑者,
需要佢幫手付出更加多嘅努力,
去重建依段婚姻。

男爵府

善宜 發表於 22-12-10 13:13
我都經歷過,接受原諒都唔係一時三刻就放得低,需要時間,當我放低時,我亦發現自己唔愛佢了,最後都係離 ...

有冇小朋友?

男爵府

回覆樓主:

我認為放下不等於不愛,只是需要愛自己多一點,咁先會冇咁痛,講真條刺一定係到,如深愛著這個人,會包容佢缺點,接受佢出軌嘅事實,可以挽救到就更好啦!

侯爵府

karenivy 發表於 22-12-10 05:37
自從發現老公有小三後,即使佢變回好老公好爸爸,但總會和小三比較邊個重要d, 例如佢對小三點好,好到唔返 ...

先生出軌事實係好錯,亦未必每個女人可以去原諒,但你選擇了原諒,比多少少時間大家,唔好拎佢同小三去比較,大家都知道一段戀愛岩岩開始時都係充滿熱情,唔瞓幾日對住都仲得,正如你地未婚前拍拖時都會經歷過,所以何必拎佢同小三新鮮感時既熱戀黎同一段多年婚姻既關係黎比較?
如果佢以前都有睇開世界盃,咁如果佢今次唔睇,咪仲古怪,至少佢都係返番以前既生活裡,去學返做個好老公好爸爸,咁咪再比多段時間去觀察佢咯!
要放下,先可能有機會繼續。

子爵府

積極的人 發表於 22-12-10 15:28
如果可以放下,就可能代表已經不愛了,有誰可以和別人分享自己所愛的人?

係,愛就好難話放就放得低,總會有條刺,放低果刻亦唔愛了

子爵府

karenivy 發表於 22-12-10 18:27
有冇小朋友?

有小朋友,都冇計,小朋友都唔想見到我地吵吵鬧鬧,總要取捨

別墅

加油樓主,畀時間,相信時間

水晶宮

有啲女人會從另一個角度諗:只要佢回頭,可以再次擁抱他就夠了!
自由太多會令世人失去平衡

珍珠宮

回覆樓主:

所以呢~如果心裡面永遠有條刺,放唔低,根本修復唔到,只係死忍!
要原諒,真係一定要夠真心,如果佢真係斷左,你又選擇原諒,咁就唔好成日比較,有咩好比?老夫老妻,一定少D新鮮感同激情,佢搵小三,可能都係貪新鮮,就好似男人中意打機咁,永遠面對新挑戰,一定係比較願意花時間,你同一個過左去嘅人比較,係難為佢定難為你自己?真係好煩,仲點修復呀~?
可能你會覺得,你需要時間去沉澱,咁你咪俾自己冷靜下,做下其他野,例如健下身,順便睇升下自己,唔駛下下咬住老公唔放,搞到自己咁狼狽呀~
你係想修復,唔係想秋後算帳呀!

洋房

回覆樓主:

有時候心情會受環境及自身影響,忍不住想起小三是十分正常。男人會推說"唔係你咁諗", 男人以自己感受為先,自己開心緊要過自己女人的感受。雖然很多人主張選擇原諒就不要再提,問題的根本是男人有沒有交待清楚來龍去脈,如果沒有,難免令女人不斷重複小三的畫面。

可以原諒,但不等於信任。出軌有一次就會有無限次。

首頁

尾頁

跳至