自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

3Qlove 發表於 22-12-12 21:16
肯定有社工
個時我媽 未走 都有 社工接觸我地 但明顯冇咩需要,而佢地明顯有需要

我之前有家人入過公立醫院,如果無醫療需要,佢係會不停叫你要出院的。可能睇下咩科同咁啱唔夠床位吧。

當然,社工都有幫到手同埋hea做嘅。我自己公司同慈善團體合作過幾次,都遇到過啲社工對老人家零耐性,態度好差的。試過同老友記同樂日,個社工鬧到個婆婆自己坐開喊。我想去安慰婆婆,個社工居然叫我唔洗理佢。

大宅

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

靚媽咪叻叻 發表於 22-12-11 14:17
有時聽到呢D新聞是好心痛,但只有當時人知道有幾痛苦。

侯爵府

shop_baby 發表於 22-12-12 00:54
Waiting list真係要等,但社工會教你點做,其實可以住私人護老院先,再繼續排政府位,錢方面可申請資助, ...

我都試過, 其實真係唔好旨意啲社工會幫到啲乜, 我試過好徬徨無助搵社工幫忙, 佢只係俾咗好幾個私營老人院電話我, 叫我自己打去睇下有冇位,同自己安排參觀, 其實咁樣我自己上網摷都得啦使乜佢幫。 之後有一個仲叻, 我同佢講要幫我老父申請a服務, 點知佢幫我入紙申請b服務, 好在我後尾發現唔妥, 如果唔係就一路懵盛盛搞錯曬。 佢哋人工其實應該都唔低的, 都唔明白點解會咁hea。

公爵府

imlcc 發表於 22-12-12 22:10
我都試過, 其實真係唔好旨意啲社工會幫到啲乜, 我試過好徬徨無助搵社工幫忙, 佢只係俾咗好幾個私營老人 ...

有部分社工係好衰,我媽有精神病初期唔肯睇醫生,我地周圍搵,搵埋隔離村先搵到一個,佢上門幫忙勸我媽睇醫生,佢黎左2次,我媽開始講幾句就話要買餸叫佢走,佢之後就唔再黎,再搵唔到人幫,拖左2年,我終於勸到我媽睇醫生,但我爸因為照顧佢都有抑鬱,我都感到好吃力,我爸鬧下阿媽,兩個有拉扯,阿媽就報警,有轉介社工,果個男社工就叫我媽離婚,但離左婚之後點咩都唔理?咩都唔知,只叫我媽離婚,之後遇到好社工,佢口中真係有部分社工係hea 做,佢好緊張我屋企case,驚其他社工hea 我拖延我屋企case

男爵府

anna59 發表於 22-12-12 15:48
咁你吾想死,可以表達你嘅意願。
但你有冇唸過,除非你系富豪,否則好難吊住條命,如果照顧者,各方面都無 ...

老老實實,中國人一般比較迷信,由其是係年長果批。佢哋一般唔會自願被仔女安樂死!

伯爵府

2024年龍年勳章

3Qlove 發表於 22-12-12 21:16
肯定有社工
個時我媽 未走 都有 社工接觸我地 但明顯冇咩需要,而佢地明顯有需要

大把人生完唔接走 一係 一路放醫院唔探唔理
你講緊香港?乜好多人生完仔唔接走?

琥珀宮

Jnam 發表於 22-12-12 15:02
我都認為係一時衝動,雖然案發時可能就係最大一根稻草

除此之外,仲有當時是否真嘅得3個人在家?會唔會有其他家人?落手太狠,單案有疑點。

珍珠宮

QNDEC 發表於 22-12-13 06:52
老老實實,中國人一般比較迷信,由其是係年長果批。佢哋一般唔會自願被仔女安樂死!
...
其實,照顧吾到,可以去院舍,有D情況,其實吾到被照顧者話事

首頁

尾頁

跳至