自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

大姑娘 發表於 22-12-12 21:43
點止換車? 直頭夠 full paid 間500尺既樓。 不過做得 ibank 嗰個級數,500尺楼唔會睇上眼既,情願租都要 ...

嗰D真係孭飛位

公爵府

haileyruthere 發表於 22-12-12 19:27
回覆 whyyou 的帖子

不負責任亂估… dating app 識左個人話自己做”VP” 心諗發達啦, 就想盤算下人地係咪 ...

伯爵府

白毛毛 發表於 22-12-12 18:29
你啲朋友會同你share人工咁好㗎?
我都係公司的salary index先知咋。

我係話我識,唔一定係朋友吧?親人、甚至好close 的人都可以吧?事實真係,因為嗰個係我老公,仲有佢D下屬,咁我知好奇嗎?呢度個個都實牙實齒話自己知添啦,唔通個個朋友share 咩?

珍珠宮

Gorgor0612 發表於 22-12-12 21:49
嗰D真係孭飛位

喺㗎!

搵到生意咪分好多花紅, 唔好景冇生意既話,MD 都照炒,炒一個慳番好多。

伯爵府

大姑娘 發表於 22-12-12 21:32
正是。

剛畢業入行做最 junior 既 analyst position, 都 7,8萬起薪,未計花紅。

正是,我識嗰D,由Big 4轉入ibank新入職已經8 萬以上,講緊back office 的associate. 不過係光輝年代,蘋果仲年年一大版唱人哋幾多花紅的年代。
係喎!可能我哋係講緊唔同級數的ibank.

真係唔醒起

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

大姑娘 發表於 22-12-12 21:32
正是。

剛畢業入行做最 junior 既 analyst position, 都 7,8萬起薪,未計花紅。

剛畢業都 7,8萬起薪, 真是汗顏

大宅

aidan08 發表於 22-12-12 18:09
我識唔止一個人ibank 做VP十幾萬一個月,唔止7-8 萬啦。

同意,我都識

大宅

mommyli 發表於 22-12-12 19:04
唔係。銀行最叻係 title inflation。vp可以只有兩三年經驗。同埋超級多VP。

真係有料,唔會30出頭先仲係V ...

同意,10年左右都應該上到associate director了

男爵府

aidan08 發表於 22-12-12 22:09
由Big 4轉入ibank新入職已經8 萬以上,講緊back office 的associate. 不過係光輝年代,蘋 ...

好多人都分唔到commercial bank同ibank,以為坐响銀行分行開戶口嘅VP,同坐响IFC/ICC做融資嘅VP係同一個級別,其實即使係ibank都有分級數。做頂級投行(bulge bracket)嘅front office analyst,真係fresh grad入行都7-8萬,不過即使係三大GBUS畢業,都唔係咁容易入到去做,因為一來個履歷要好靚,仲要過關斬將,而且多數請外國名牌大學生。

侯爵府

Yeung456 發表於 22-12-12 11:12
岩岩識到個人 , 佢係某大ibank 既 vice president , 但佢似30歲頭 , 呢個年紀做到呢個位好利害 , 其實 vi ...

就好似保險公司個個都係經理一樣

珍珠宮

天天天藍 發表於 22-12-12 22:39
好多人都分唔到commercial bank同ibank,以為坐响銀行分行開戶口嘅VP,同坐响IFC/ICC做融資嘅VP係同一個級 ...

講出事實

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

男爵府

回覆 Acaciacacia 的帖子

好多youtubers或website,個個話自己係ex-ibanker,其實行內人一睇就知係亂噏,呢個報導就較接近事實。
2022年
http://www.takungpao.com.hk/life/238150/2022/0915/764835.html

2020年另一個報導,只係講base salary,未計bonus
https://www.efinancialcareers.hk/news/2019/04/hsbc-hong-kong-pay-salaries-bonuses

大宅

天天天藍 發表於 22-12-12 22:51
回覆 Acaciacacia 的帖子

好多youtubers或website,個個話自己係ex-banker,其實行內人一睇就知係亂噏,呢 ...

啱呀,如果按2020年,VP 年薪1.1m,再加allowance,再加bonus,,VP 年薪最少有差不多1.5m,平均月入有1x萬。以ibank30歲前都ok。

伯爵府

天天天藍 發表於 22-12-12 22:39
好多人都分唔到commercial bank同ibank,以為坐响銀行分行開戶口嘅VP,同坐响IFC/ICC做融資嘅VP係同一個級 ...

其實廿年前頂級投行做個普通秘書都6 萬月薪啦,VP有十零廿萬月薪又有乜出奇?

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

Belavizio 發表於 22-12-12 15:07
sorry, 我係錯晒重點,睇咗個標題,第一個諗起係網上情緣騙案。

希望樓主唔係呢樣。 ...

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

solim 發表於 22-12-12 14:35
我都big 4 出身,自問遠遠冇佢咁叻,而家FTM, 各人際遇不同吧!知足常樂便可~
...

你做左幾多年big 4轉儆FTM?

子爵府

Fishqqma 發表於 22-12-13 07:14
你做左幾多年big 4轉儆FTM?

6年

大宅

aidan08 發表於 22-12-12 23:59
其實廿年前頂級投行做個普通秘書都6 萬月薪啦,VP有十零廿萬月薪又有乜出奇?
...

bk唔俾講呢d架,只可以信某幾個搵萬零既文職,就話全香港既文職都搵得萬零,你話十幾萬又話你吹水架喇

公爵府

aidan08 發表於 22-12-12 23:59
...

咁廿年前 vp係投行係咪又咁普遍?

首頁

尾頁

跳至