自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

牛年勳章

https://www.bastillepost.com/hon ... aa%aa?current_cat=3

該名中一生向Instagram專頁「名校Secrets」投稿,提到母親疑似歧視其成績差的朋友,並提到認識了兩名成績較差的朋友,其中一人(A)考全班「包尾」,而另一人(B)在班上的名次亦較後,而且是留班生。樓主提到,近日詢問母親可否與朋友B外出時,母親以「下星期一有quiz」為由拒絕,但指早前在面對相關情況但對象為朋友C時,母親卻批准樓主外出。

感覺貼文果位F1似女生多D..

你地做阿媽既又點睇..

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

近朱者赤
近墨者黑

堅信謹慎交友

公爵府

我識得個女成績幾好既,係中國外交部做。佢話過,有人學識唔好,但有知識。。讀書唔得,但都要看人品,看其它優點

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

又咁講,高中我唔會點理小朋友的交友,但中一又唔同講法,未夠16-17歲謹慎交友係好重要,初中如果朋友比較係唔讀書嗰班,高中可以留低同精英班咁上下水平的少之又少,呢個係事實。當然,都一定有人可以出污泥而不染,不過係極少數

伯爵府

牛年勳章

D..D 發表於 22-12-13 01:14
近朱者赤
近墨者黑
即係話,從阿媽角度來講。
都想自己既仔女同d成績好既同學一齊玩。

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

s160656 發表於 22-12-13 01:02
https://www.bastillepost.com/hongkong/article/11872894-juicy%e5%8f%ae%ef%bd%9c%e6%88%90%e7%b8%be%e5% ...

我教我仔,識朋友,成績唔係最重要,人品先係值得考量既地方。
人品好但成績差,同成績好但人品差,我情願佢同成績差既做朋友了。

加菲貓3    發表於 22-12-13 14:37

珍珠宮

畀面勳章

成績差系乜原因先
若然系群埋朋友周圍玩無心向學
當然唔俾個仔結交呢啲朋友
若然系有限能力
品格良好
放心個仔同佢玩

伯爵府

uhtcl2006 發表於 22-12-13 13:37
人品好但成績差,同成績好但人品差,我情願 ...

係囉
做朋友唔係品德重要d咩?
成績唔好就唔做得朋友
我唔明咩邏輯

珍珠宮

良擒擇木而棲

人品好比成績好更重要

中一仲有好多發揮空間

隨時係一世好姐妹,睇定啲先

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

taiwoon 發表於 22-12-13 13:43
係囉
做朋友唔係品德重要d咩?
成績唔好就唔做得朋友

係囉

侯爵府

好簡單, 成績唔好的原因, 會唔會係出面識咗班朋友成日去玩, 咁我個女同佢friend, 遲早一齊出去玩, 又或者過度沉迷一啲興趣愛好, 個女一齊沉迷咪大鑊? 中一真係未識拒絕人或好自律, 我係阿媽都唔想啦, 話我老土都係咁話。如果係有努力跟唔上反而問題不大, 但鬼知咩原因咩

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

初始白鴿眼
呢類父母將來就睇佢朋友/另一半係有錢定窮

珍珠宮

https://www.bastillepost.com/hongkong/article/11872894-juicy%e5%8f%ae%ef%bd%9c%e6%88%90%e7%b8%be%e5% ...

擇友的確要教
但並不是單一以成績擇友

別墅

如果人品不差只係長處不在於讀書的話我是不介意的, 建議帶回家玩一次讓爸媽看一看, 雖然未能會因一次見面而了解此人, 但初中生應該也不難於首次看到一點性格

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

成績好唔代表人品好,呢啲白鴿眼家長要敬而遠之

子爵府

我唔睇成績,只睇人品。
只要品行好成績好唔好唔重要

男爵府

咁如果其他成績好嘅媽咪都可能 嫌棄佢個女呢?

咁佢個女唔會有朋友

侯爵府

畀面勳章

uhtcl2006 發表於 22-12-13 13:37
人品好但成績差,同成績好但人品差,我情願 ...

認同,我女讀女校,太多公主高分低能人士,兼且無品 所以我都提醒呀女做人品德最重要

禁止訪問

回覆樓主:

首頁

尾頁

跳至